szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eredménytelenül zárult a főváros ez évi költségvetéséről folytatott frakcióközi egyeztetés keddi fordulója, amelyre a Fidesz frakcióvezetője el sem ment.

Hock Zoltán, az MDF és Bagdy Gábor, a KDNP frakcióvezetője az MTI-nek elmondta, hogy az MSZP-SZDSZ egyeztetési kényszere megszűnt azzal, hogy csütörtökön várhatóan ismét meglesz a koalíció egyfős többsége. Világossá is tették a koalíció tagjai azt, hogy a lehető legkorábban, már csütörtökön elfogadják a benyújtott költségvetést. A büdzsé azonban jelenleg nincs is napirenden - mondta Hock Zoltán. Hozzátette, hogy javaslatukra nemrég elfogadta a közgyűlés azt, hogy helyszíni előterjesztést csak igen kivételes esetben tárgyalnak meg. Nem biztos, hogy egy költségvetést ilyen módon kellene elfogadni - jegyezte meg. Az MDF semmiképpen nem szavazza meg csütörtökön a költségvetést, de újpesti politikustársa, Szalkai István (MSZP) módosító javaslatával - amelyet a Károlyi Sándor Kórház szakrendelőjének érdekében terjesztett elő - egyetért. 

Bagdy Gábor szerint érdemben nem volt miről tárgyalniuk. "Úgy tűnik, hogy színjáték zajlott" az elmúlt egy hónapban az MSZP-SZDSZ részéről. Csupán arra vártak, hogy ismét megszerezzék a közgyűlési többséget - fogalmazott. A KDNP-frakcióvezető elmondta azt is, hogy a hétfő este a képviselőknek kiküldött költségvetési kiegészítések áttanulmányozása után döntik el, hogy benyújtanak-e módosításokat a büdzséhez. Jelenleg úgy látják, hogy a március 16-án elutasított, most ismét benyújtott költségvetésen módosítási indítványokkal nem lehet érdemben javítani. A februárban készült költségvetés-tervezet a gazdasági körülmények miatt mára még rosszabb lett - szögezte le. 

John Emese SZDSZ-frakcióvezető közölte: az ellenzék nem terjesztett elő kedden költségvetési módosításokat, mivel úgy gondolja, hogy a koalíció immár a többség birtokában meg tudja szavazni a büdzsét. Az ellenzék kinyilvánította, hogyha az MSZP új képviselője nem tenné le az esküjét, akkor készek az átmeneti finanszírozási rendelet hatályát meghosszabbítani, és nyitottak a múlt évi zárszámadás megszavazására is - tette hozzá. A frakcióvezető elmondta, ha csütörtökön nem lenne meg a koalíció többsége, rendkívüli közgyűlésen döntenek majd a költségvetésről, de a koalíció bízik abban, hogy erre nem kerül sor.  

Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője az MTI megkeresésére nem reagált.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatalmasat nőtt a gyógyszertárak forgalma november elején

Hatalmasat nőtt a gyógyszertárak forgalma november elején

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó