szerző:
MTI

A tőke javára csoportosít át jövedelmeket és már-már elviselhetetlen terheket ró az emberekre a "válságfokozó" Bajnai-program, amelyet azonnal vissza kell vonni - jelentette ki Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke a Liga és a Munkástanácsok Országos Szövetségének közös demonstrációján.

Gaskó István szerint az új kormány programja a kijelölt célokkal ellentétben növeli a munkanélküliséget, csökkenti a reáljövedelmeket, drasztikusan rontja az életminőséget és tovább fokozza a fásultságot az országban, ami akár az öngyilkosságok számának emelkedéséhez is vezethet.

A Bajnai-kormány "összeszerelő bérmunkára" építő gazdaságpolitikája helyett a belső erőforrásokra, a magyar földre és a vízre alapozó gazdaságpolitikát kell bevezetni - mondta Gaskó. A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: ha nem sikerül tárgyalások útján elérni a kormányprogram visszavonását, akkor munkabeszüntetések és tüntetések következnek. A válságot csak tovább súlyosbító program végrehajtása helyett jelentős állami beruházásokat kell eszközölni a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás és a környezetvédelem területén. Ez megoldást hozna az alacsony képzettségű munkaerő foglalkoztatási gondjaira - fejtette ki Gaskó.

A gazdaságpolitikai irányváltáshoz szükséges forrásokat az Európai Unió támogatásaiból és az évi több ezer milliárd forintos feketegazdaság és korrupció felszámolásával lehet előteremteni. E két utóbbi jelenség Magyarország két legnagyobb problémája Gaskó István szerint, aki úgy látja:  kormány úgy tesz, mintha nem is lenne korrupció és feketegazdaság, és érdekelt abban, hogy a helyzet ne változzon. A Liga vezetője szerint meg kell szüntetni a közbeszerzési rendszer anomáliáit, akár 50 százalékkal is szükséges csökkenteni az önkormányzatok számát, kisebb Országgyűlésre van szükség és rendezni kell a képviselői juttatások és a pártfinanszírozás kérdését. Ezzel kapcsolatban Gaskó István megjegyezte: "Van olyan párt, amelynek több tagja van börtönben, mint kint."

Amennyiben a kormány nem vonja vissza programját és nem fogadja el a szakszervezeti javaslatokat, országszerte sztrájkok indulnak és demonstrációkat tartanak, amelyek sikert hozhatnak, éppen úgy, mint az egészségügy magánosítása ellen indított akció, amely végül meghátrálásra kényszerítette és máig nem szűnő cselekvésképtelenségre kárhoztatta a tőke szolgálatába szegődött kormányt - mondta Gaskó István.

Gaskó István szónokol. Szevezett munkásság
© MTI - Szigetváry Zsolt


Az Országgyűlés épületével szemben fekvő Alkotmány utcában összesereglett több száz fős tömeg előtt Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke a Szózat a nőtlen kormányhoz című, nagy költőktől származó idézetekkel szinesített beszédében hangsúlyozta: Magyarországnak "nem nőtlen, hanem családi kormány kell", amelynek tagjai ismerik és gyakorolják a szolidaritást. Cser továbbá hangsúlyozta, hogy "nemzetcsonkító" helyett "nemzetépítő" kormányra van szükség, amely azon munkálkodik, hogy a nemzet kiszabaduljon a "kiszolgáló, elszenvedő" szerepből és "büszke alkotótársként" vegyen részt az európai népek közösségének életében.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke beszédében hangsúlyozta: a nemzetközi tőke profitéhsége már a nyugdíjasok 13. havi illetményét és "a táppénzre merészkedő dolgozók" juttatását is fel akarja falni. Ebben segédkezik a kormány és az uralkodó elit, amelynek "nincsen már morális alapja ahhoz, hogy áldozatot követeljen a társadalomtól" - mondta Palkovics. Jól mutatja az új kormány jellegét, hogy egy "morál nélküli pribéket" választott emblémának, aki azt merte mondani a Budapest Airport sztrájkoló dolgozóinak, hogy "örüljenek, amíg luk van a fenekükön" - mondta a Munkástanácsok elnöke. Palkovics  leszögezte: "Ebből elegünk van, tüntetni kell, sztrájkolni kell", és a megmozdulások célja az, hogy "végleg tűnjön el a közéletből ez a garnitúra".

A demonstráció negyedik szónoka Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezetője szerint a Bajnai-kormány nem hiteles, hitele viszont van bőven, "és ezt velünk akarja megfizettetni. Azokkal is, akiknek nincs már munkahelye. Ezt nem tűrjük" - mondta a PDSZ elnöke, és a Bajna-csomag visszavonására szólította fel a kormányt. Ennek elmaradása esetén Kerpen Gábor szerint is demonstrációk szerveződnek és sztrájk indul az országban.

A demonstráció a PDSZ vezetőjének beszéde után a Szózat meghallgatásával zárult. A résztvevők békésen szétszéledtek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Lendvai: a baloldali minimum öt pontja

Lendvai Ildikó szerint meg kell hirdetni egy baloldali minimumot, amihez erejük maximumára lesz szükség, és amiért érdemes volt vállalni a válságkezelés nehéz folyamatát.

MTI Itthon

A szabad versenyt temették a politikusok az MSZOSZ fórumán

A szociális Európa koncepciójától gyorsan aktuális belföldi kérdések felé terelődött a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) által szervezett fórumbeszélgetés, amelyen európai parlamenti képviselőjelöltek vettek részt a Városligetben.

MTI Itthon

EP-választás: a Munkáspárt is összegyűjtötte

A Magyar Kommunista Munkáspárt már összegyűjtötte a júniusi európai parlamenti (EP-) választáson induláshoz szükséges számú ajánlószelvényt - jelentette be a párt városligeti kampánynyitóján Vajda János alelnök.

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése

A Google 11 milliárd forintért vásárol titokzatos technológiát, aminek a csuklónk örülhet

A Google 11 milliárd forintért vásárol titokzatos technológiát, aminek a csuklónk örülhet

Méretes zsinórantennával hadonászva viszik el a kulcs nélküli autókat a tolvajok – videó

Méretes zsinórantennával hadonászva viszik el a kulcs nélküli autókat a tolvajok – videó

Busz és tartálykocsi ütközött Pakisztánban, legkevesebb 27 ember meghalt

Busz és tartálykocsi ütközött Pakisztánban, legkevesebb 27 ember meghalt

A világ leggazdagabb 26 emberének vagyona annyi, mint a legszegényebb 3,5 milliárdnak

A világ leggazdagabb 26 emberének vagyona annyi, mint a legszegényebb 3,5 milliárdnak

Márki-Zay a legszegényebb nagyvárosi polgármester

Márki-Zay a legszegényebb nagyvárosi polgármester