szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elhárult az akadálya annak, hogy ismét megalakulhasson a Magyar Demokrata Fórum (MDF) parlamenti képviselőcsoportja - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke pénteki sajtótájékoztatóján. Gyenesei István pénteken, Császár Antal pedig a hét elején, hétfőn tárgyalt Dávid Ibolyával esetleges belépéséről az MDF újjáalakuló képviselőcsoportjába.

Dávid Ibolya annak kapcsán tért ki a frakció újbóli létrehozására, hogy egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítása kapcsán azt mondta: lehetséges, hogy a testületnek az MDF-frakcióból is lesz tagja.
 
"Elhárult minden akadály a frakció megalakítása elől, és már csak testületi döntéseinkre várunk" - mondta. Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy ezek szerint megvan az az egy plusz képviselő, akivel újra felállhat az MDF-frakció, Dávid Ibolya megismételte a korábban mondottakat, mely szerint a frakcióalakítás útjából "elhárult minden akadály". Annyit még hozzátett: abban a pillanatban, amint "érett lesz az ügy", a testületek meghozzák a szükséges döntéseket, s a nyilvánosságot is tájékoztatják. Arra a kérdésre, hogy jövő héten várható-e döntés ez ügyben, a politikus nem válaszolt.
 
Dávid Ibolya bejelentése kapcsán Gyenesei István közölte, péntek délelőtt tárgyalt az MDF vezetőivel az együttműködés lehetséges módjairól. Mint mondta, azt a közös álláspontot alakították ki, hogy a mai politikai helyzetben egyik félnek sem jelentene előnyt az, hogy ha most belépne a frakcióba. Hozzátette: arról is szó volt a beszélgetésen, hogy a kapcsolatok szorosabbra fűzése legkorábban a 2010-es országgyűlési választáson lehetséges. 
  
Gyenesei István emlékeztetett arra, hogy kapcsolata az MDF-el nem új keletű, hiszen független jelöltként már a 2006-os országgyűlési választásokon is az MDF támogatásával indult és jutott be a parlamentbe. A politikus hangsúlyozta: mostani döntésénél mérlegelte a Somogyért Egyesület - amelynek jelöltjeként indult az előző országgyűlési választáson -, valamint választói érdekeit is. 

Császár Antal független képviselő az MTI-nek azt mondta: hétfőn tárgyalt az ügyben Dávid Ibolyával, és azt a feltételt támasztotta, hogy az összes potenciális frakciótagtól aláírást kér, hogy nem lépnek ki, ha ő belép a képviselőcsoportba. Hétfő óta azonban nem kerestek meg az MDF-től - tette hozzá a Fideszből tavaly októberben kilépett képviselő, akinek április végén járt le az a hat hónapos moratóriuma, melyet a függetlenek között kellett töltenie.

Herényi Károly volt MDF-frakcióvezető még március közepén egy televízióműsorban beszélt arról, hogy Császár Antalban van hajlandóság az együttműködésre az MDF-fel, így április végén újjáalakulhat a frakció az Országgyűlésben. Herényi Károly szerint nagy vonalakban már egyeztettek Császár Antallal arról, hajlandó-e együttműködni az MDF-es politikusokkal, és ő erre igennel válaszolt. Császár Antal akkor az MTI-nek azt mondta: nem tárgyalt az MDF-fel és Herényi Károllyal sem.
 
Császár Antal már mutatkozott MDF-es politikusok társaságában, mikor az MDF március végi, európai parlamenti választások kampánynyitóján részt vett.

Az MDF-frakcióból március 16-án lépett ki hivatalosan is Csáky András, emiatt azóta a kilenc MDF-es képviselő függetlenként végzi munkáját a parlamentben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Az MDF őszi választást szeretne

Az MDF arra kéri Bajnai Gordon kormányfőjelöltet, hogy a legsürgetőbb válságkezelő lépések elvégzését követően tegye lehetővé az őszi előrehozott választást - közölte Dávid Ibolya, a párt elnöke.

Fociultrák csempésztek 15 tonna marihuánát Lengyelországba

Fociultrák csempésztek 15 tonna marihuánát Lengyelországba

Apró erősödéssel nyitott a forint

Apró erősödéssel nyitott a forint

Operatív törzs: Egy Veszprém megyei pszichiátriai intézmény lakóinak majdnem 80 százaléka koronavírusos

Operatív törzs: Egy Veszprém megyei pszichiátriai intézmény lakóinak majdnem 80 százaléka koronavírusos