szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dunaújváros szocialista polgármestere, Kálmán András szerint törvényesen, eredményesen és tisztességesen jártak el a Hankook beruházás ügyében. Erről az MSZP országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón beszélt. Korábban a Magyar Nemzet írt a város megkárosításáról a telekeladásoknál.

Kálmán azt mondta, hogy a Hankook beruházás megvalósításához szükséges területet a Pentele Kft. vonatta ki a mezőgazdasági művelés alól, és kifizette az azzal kapcsolatos költségeket. Amikor a város 300 millió forintos káráról beszélnek elfelejtik azokat az összegeket számolni, amelyek az iparterületté való átalakításhoz kellettek, ezt szakértők kétmilliárd forintra becsülték - mondta.
    
A Magyar Nemzet április 28-án írt arról, hogy egy frissen alakult cég, a Pentele Kft. részben az önkormányzattól, részben gazdálkodóktól négyzetméterenként 800-900 forintért vette meg azt a dunaújvárosi földterületet, amelyet a művelés alóli kivonás után négyzetméterenként 3100 forintért adott el a Hankook gumigyártó cégnek. Az ügyleten a lap szerint mintegy 300 millió forintos kár érhette a várost, mivel az önkormányzat még az adásvétel előtt kiszállt a Pentele Kft.-ből, és a cégbe apportált 20 hektáros területe után csupán a művelés alóli kivonás előtti értéket kapta meg.
    
Az ügyet parlamenti képviselőről lévén szó a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálja. A polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Dunaújváros, a szomszédos Rácalmás önkormányzata, illetve az Innopark Kht. és a Pentele Kft. szerződésben rögzítették, Dunaújváros beviszi a földjeit a kft.-be annak érdekében, hogy egy tagban kialakíthassák a Hankook beruházáshoz szükséges földterületet, a dokumentumban az is benne volt, hogy a Pentele Kft. kivásárolja a dunaújvárosi földeket.
    
"Az a világon sehol nem bűncselekmény, hogy egy önkormányzat nem vállal rizikót" - tette hozzá, utalva arra, hogy még további földeket kellett vásárolni magántulajdonosoktól, azokat ki kellett a vonatni a mezőgazdasági művelés alól, majd közművesíteni kellett, mindehhez pedig forrásra volt szükség.
    
"Még arra is figyelmet fordítottunk, mi van abban az esetben ha bukta van" - fogalmazott, utalva arra, hogy a szerződés szerint a beruházás meghiúsulása estén visszakerültek volna a városhoz a területek. Azt mondta, a városi közgyűlés teljesen nyilvános ülésen döntött arról 2005-ben, hogy kilép a kft.-ből.
    
Cáfolta azokat a híreket, hogy fiktív vállalkozás lett volna a Pentele Kft. Mint mondta, a cég, miután a projekt megvalósult, megszüntette saját magát, előtte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) is vizsgálta.   Kifogásolta azt, hogy a nyomozással kapcsolatban nem tájékoztatták. "Az nagyon szomorú Magyarországon, hogy egyes lapok bejáratosak, ezek szerint, az ügyészségre, ahonnan információkkal rendelkeznek, ugyanakkor az érintettek nem bírnak semmiféle információval" - fogalmazott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!