szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András törölték magukat az MDF soraiból - írta Herényi Károly elnökhelyettes a párt országos választmánya tagjainak küldött levelében. Az MDF lemondott a frakcióalakításról, mert a feltételek nem adottak hozzá.

A levél ismertetése szerint a választmány május 9-i, csaknem 90 százalékos többséggel hozott, egyértelmű kötelezése ellenére sem jelent meg, vagy adott pozitív nyilatkozatot Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András a május 11-i frakcióalakításról.

Ezáltal az MDF az egykori fideszes képviselők csatlakozásával együtt sem tudta megalakítani parlamenti frakcióját. Az MDF alapszabálya egyértelműen fogalmaz: az illető politikusok magukat törölték az MDF tagjai sorából, "s ezzel elváltak útjaink" - írta levélében Herényi Károly.

Pettkó András szerint Hock Zoltánnal és Katona Kálmánnal készek voltak a frakció újjáalakításáról szóló tárgyalásra. A volt MDF-es, most független képviselő továbbra is az MDF tagjának és országgyűlési képviselőjének gondolja magát.

Pettkó a frakció megszűnése után úgy vélekedett, hogy az európai parlamenti választásokig ne alakuljon újjá az MDF frakciója. Ezt jelezte is az MDF vezetőinek, mégpedig az általuk megszabott határidőn belül, ám a tárgyalásokra mindhárman készek voltak. Elmondta azt is: emlékei szerint abban maradtak Herényi Károllyal, hogy ezen a héten pénteken folytatják a tárgyalásokat, ezért is lepte meg Pettkót, amikor szerda reggel látta a történtekről szóló e-mailt.

Pettkó András véleménye szerint az MDF alapszabálya a frakcióhoz való csatlakozást a választások utáni helyzetben teszi kötelezővé. A politikus szerint ügyükben a párt országos választmányának és etikai bizottságának kell eljárnia.

Hock Zoltán teljesen szürreális és abszurd felvetésnek tartja azt, hogy törölte volna magát az MDF-ből azzal, hogy nem mentek el a frakcióalakításra. Ez a megállapítás Herényi jogi tájékozatlanságát jelzi - fogalmazott Hock.  Szerinte csak az országos választmánynak, nem pedig Herényinek van joga megállapítani, hogy fennállnak-e azok a körülmények, miszerint bárkit is ki kell zárni az MDF-ből, vagy törölni onnan. - Ez nem "királyság", hanem párt - fogalmazott a képviselő. "Nyilvánvalóan mi MDF-tagok vagyunk, független MDF-es országgyűlési képviselők."

Az MDF-nek először saját belső ügyeit kell rendeznie, utána érdemes tárgyalni a frakcióba való belépésről - mondta Gyenesi István. "A labda most az MDF-frakción belül van, nekik kell saját magukat olyan mértékben kondicionálni, hogy az alkalmas legyen arra, hogy egy kis segítséggel működőképes legyen az MDF országgyűlési képviselőcsoportja" - fogalmazott Gyenesei.

Úgy vélte, az MDF-en belüli helyzetnek "komoly stabilitást kell mutatni", hiszen annak semmi értelme, hogy létrejön egy megegyezés a képviselőcsoportba való belépésről, s utána egy-két ember kiugrik. Ha születik is megegyezés a frakcióba való belépéséről, ez akkor is egy technikai frakció lehet, hiszen nem a hagyományos belső frakciókötelezettségekkel működne. Legutóbb hétfőn beszéltek erről az ügyről, ám arról nem volt szó, hogy az egyeztetések mikor folytatódnak. Gyenesei személy szerint sajnálná, ha az MDF nem tudna frakciót alakítani, hiszen e csoportosulás hiányozna a parlamentből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Herényi dögkeselyűket lát

Herényi Károly szerint már megjelentek a parlament egén a politika dögkeselyűi. Az MDF-es politikus így kommentálta, hogy pénteken már egyeztet a négy parlamenti párt a megszűnő demokrata fórum képviselőcsoportja irodáiról, bizottsági helyeiről és tisztségeiről.

MTI Itthon

Dávid Ibolya: elhárult minden akadály, megalakulhat az MDF-frakció

Elhárult az akadálya annak, hogy ismét megalakulhasson a Magyar Demokrata Fórum (MDF) parlamenti képviselőcsoportja - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke pénteki sajtótájékoztatóján. Gyenesei István pénteken, Császár Antal pedig a hét elején, hétfőn tárgyalt Dávid Ibolyával esetleges belépéséről az MDF újjáalakuló képviselőcsoportjába.

MTI Itthon

MDF: már hétfőn újraalakulhat az országgyűlési frakció

Az MDF Országos Választmánya (ov) 80 százalékos többséggel hatalmazta fel szombati budapesti ülésén Herényi Károly frakcióvezetőt, hogy, amint lehet, alakítsa meg az Országgyűlésben "a párt technikai frakcióját" - közölte Makay Zsolt, a testület elnöke a tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón.

MTI Itthon

Osztozkodnak az MDF bizottsági helyein

A négy parlamenti frakció egyelőre nem tudott megállapodni arról, hogy hogyan osszák újra az MDF képviselőcsoportjának megszűnése után a bizottsági helyeket és a parlamenti tisztségeket - derült ki Szili Katalin házelnök tájékoztatójából.

Amerikai professzorok: Orbánt a hatalom érdekli, ehhez csak eszköz a vallás

Amerikai professzorok: Orbánt a hatalom érdekli, ehhez csak eszköz a vallás

Bíróságon támadják a Michael Jackson szexuális visszaéléseiről szóló film folytatását

Bíróságon támadják a Michael Jackson szexuális visszaéléseiről szóló film folytatását

David Guetta a Széchenyi Gyógyfürdőben fog zenélni egy hét múlva

David Guetta a Széchenyi Gyógyfürdőben fog zenélni egy hét múlva