szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megállapodtak a frakciók a 2006-os politikai megállapodás módosításáról, vagyis a volt MDF-es parlamenti posztok újraelosztásáról - értesült az MTI.

A hétfői megállapodás szerint a Fidesz két bizottsági alelnöki, a KDNP egy bizottsági elnöki posztot kapna meg, az MSZP-nek pedig egy bizottsági alelnöki tisztség és egy országgyűlési jegyzői hely jutna. A megállapodás értelmében az Országgyűlés hétfőn a környezetvédelmi bizottság elnökének- ezt a posztot korábban Katona Kálmán töltötte be MDF-es politikusként -  Nagy Andort (KDNP) választotta. A sport és turisztikai bizottságban Lengyel Zoltán - szintén volt MDF-es - alelnök helyét Szijjártó Péter (Fidesz) kapta meg. Az MTI úgy tudja, a megállapodás szerint az MSZP jelöl alelnököt a honvédelmi és rendészeti bizottságba Karsai Péter, korábbi MDF-es politikus helyére. Szintén a szocialisták töltik majd be Pettkó András korábbi jegyzői posztját.

Szili Katalin az MDF-frakció megszűnése után kezdett egyeztetést a többi négy parlamenti párt képviselőcsoportjával az MDF által betöltött parlamenti tisztségekről, mivel azok a frakció megszűnésével felszabadultak. Az újraelosztáshoz meg kellett egyeznie a négy képviselőcsoportnak, ugyanis csak így lehet módosítani a 2006-ban, az Országgyűlés megalakulásakor megkötött politikai megállapodást.

Az Országgyűlésnek jelenleg 18 állandó bizottsága van, amelyből nyolcnak van MSZP-s elnöke: az alkotmányügyi, a gazdasági, a szociális, az egészségügyi, az önkormányzati, az oktatási, a foglalkoztatási és a mentelmi testületeknek. A többi parlamenti bizottság ellenzéki vezetésű. Ide tartozik a környezetvédelmi is, amelynek korábban Katona Kálmán volt az elnöke, de a bizottsági tisztsége az MDF frakció megszűnésével elveszett. Az ellenzéki vezetésű bizottságok közül kettőnek SZDSZ-es, - a hétfő döntés után most már - kettőnek KDNP-s, hatnak pedig fideszes elnöke van.

Herényi Károly, a Magyar Demokrata Fórum volt frakcióvezetője múlt szerdán jelentette be, hogy az MDF lemondott a frakciójának újjáalakításáról, miután három korábbi képviselője, Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András nem akart ahhoz csatlakozni. 

A 2006-os választások után az MDF-frakció 11 képviselővel kezdte meg a munkát. 2008 szeptemberében kizárták Almássy Kornélt, majd október 10-én a Tisztelet Társasága által delegált Vas János jelentette be, hogy átül a függetlenek közé. Ezzel a frakció létszáma a házszabályban meghatározott 10 fő alá csökkent, de október 13-án Lengyel Zoltán korábban fideszes, majd független országgyűlési képviselő csatlakozásával a létszám ismét tízre nőtt. 2009. március 2-án Dragon Pál foglalta el a képviselői mandátumáról február 1-jén lemondott Boross Péter helyét. 2009. március 8-án Csáky András bejelentette, hogy kilép a Magyar Demokrata Fórumból, miután nem értett egyet azzal, hogy Bokros Lajos legyen a párt listavezetője az európai parlamenti választásokon, majd 16-án pedig távozott a parlamenti frakcióból is. Ezzel március 19-én az MDF önálló képviselőcsoportja megszűnt, s a frakciótagok átültek a függetlenek közé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Császár Antal: nem tárgyaltam az MDF-fel

Császár Antal azt mondta, nem tárgyalt az MDF-fel és Herényi Károllyal sem, bár a megszűnőben lévő MDF-frakció vezetője kedden azt nyilatkozta, hogy nagy vonalakban már egyeztettek az együttműködésről.

MTI Itthon

MDF: Csáky hétfőtől hivatalosan sem lesz frakciótag

Csáky András már nem tagja az MDF képviselőcsoportjának, de a frakció kérése miatt március 16-ával lép ki hivatalosan. Herényi Károly frakcióvezető azt mondta, nem tárgyalnak független képviselővel a belépésről.

MTI Itthon

Dávid Ibolya: elhárult minden akadály, megalakulhat az MDF-frakció

Elhárult az akadálya annak, hogy ismét megalakulhasson a Magyar Demokrata Fórum (MDF) parlamenti képviselőcsoportja - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke pénteki sajtótájékoztatóján. Gyenesei István pénteken, Császár Antal pedig a hét elején, hétfőn tárgyalt Dávid Ibolyával esetleges belépéséről az MDF újjáalakuló képviselőcsoportjába.

MTI Itthon

Hivatalosan pénteken szűnik meg az MDF-frakció

Péntektől megszűnik a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselőcsoportja - jelentette be Szili Katalin házelnök a házbizottság ülése után csütörtökön. Hozzátette: pénteken délelőtt az MSZP-vel, a Fidesszel, az SZDSZ-szel és a KDNP-vel megkezdi az egyeztetést a 2006-ban létrejött politikai megállapodás módosításáról.

MTI Itthon

Herényi dögkeselyűket lát

Herényi Károly szerint már megjelentek a parlament egén a politika dögkeselyűi. Az MDF-es politikus így kommentálta, hogy pénteken már egyeztet a négy parlamenti párt a megszűnő demokrata fórum képviselőcsoportja irodáiról, bizottsági helyeiről és tisztségeiről.

MTI Itthon

Osztozkodnak az MDF bizottsági helyein

A négy parlamenti frakció egyelőre nem tudott megállapodni arról, hogy hogyan osszák újra az MDF képviselőcsoportjának megszűnése után a bizottsági helyeket és a parlamenti tisztségeket - derült ki Szili Katalin házelnök tájékoztatójából.

Itt a gázüzemű új VW Golf TGI

Itt a gázüzemű új VW Golf TGI

Orvosi kamara: Az orvosok 77 százaléka nem írná alá az új jogviszonyt

Orvosi kamara: Az orvosok 77 százaléka nem írná alá az új jogviszonyt

Kiszámolták, mennyivel járulnak hozzá a bankok az élővilág pusztulásához

Kiszámolták, mennyivel járulnak hozzá a bankok az élővilág pusztulásához