szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az állam erőszak-monopóliuma megbonthatatlan, és aki mégis ennek megbontására tör, az állam demokratikus berendezkedését veszélyezteti - mondta Lázár János fideszes országgyűlési képviselő, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke.

Amennyiben a Fidesz újra elnyeri a választók bizalmát, az lesz a legfontosabb kötelessége, hogy mindenki úgy érezhesse az országban, számíthat a kormányra, a törvény rendjére és erejére; "a cigányoknak se kelljen félni Borsod megyében, és a cigányoktól se kelljen félni Borsod megyében" - fogalmazott a politikus a XI. kerületben egy lakossági fórumon, ahol leginkább a rendőrség és a magyar közbiztonság helyzetéről volt szó.

Véleménye szerint egyértelműen látható, hogy a magyar politikában jelenleg vannak, akik a bűnelkövetők pártján vannak, a Fidesz azonban - mint hangsúlyozta - a jogkövetők oldalán áll. A rendőrséggel kapcsolatban Lázár hangsúlyozta, hogy komoly, strukturális váltásra van szükség, ugyanis nem uralkodó, hanem szolgáltató rendőrségre van szükség.

Világosan látni kell azt a kontinuitást, amely a rendőrség felső vezetésében működött, hiszen megnézve, hogy mi lett az ÁVH-s vezetők sorsa 1956 után, azt látni, hogy mindannyian betagozódtak a rendőrség állományába, és ők képezték a rendőrtiszti főiskola vezetőiként a következő rendőr-generációkat is. Úgy vélekedett, világos, egyértelmű és tényszerű folytonosság van az 1960-70-80-as évek masszív, brutális rendőrségi diktatúrája és az 1990 utáni rendőrség személyi összetétele és értékrendszere között.

Rámutatott ugyanakkor, hogy az elmúlt másfél évben végbement Budapesten és vidéken is egy generációs váltás, "amiben lehet bízni és reménykedni".

Lázár beszélt a 2006 őszén történt utcai zavargásokról is, amellyel kapcsolatban egyebek mellett azt mondta, hogy Magyarországon 2006. október 23-án, a forradalom 50. évfordulóján politikai utasítás nélkül nem lehetett volna lovasrohamot vezényelni békés emberekkel szemben. Ez nem egy véletlen, hanem egy nyílt, politikai üzenet, amelyhez egy jogkövető ország demokratikus rendőrsége nem asszisztálhatott volna - vélekedett Lázár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Gyurcsány: többet várunk a rendőrségtől

A miniszterelnök szerint az ország többet vár a rendőrségtől, mint korábban, de arra is készen áll, hogy többet adjon, mint korábban - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a rendőrség évértékelő és feladatszabó értekezletén.

MTI Itthon

Kiadta az Országgyűlés a kerékpárost gázoló Lázár Jánost

Felfüggesztette az Országgyűlés hétfői ülésén Lázár János fideszes képviselő mentelmi jogát egy 2005-ben okozott baleset miatt. A parlament ugyanakkor nem függesztette fel Tóth József szocialista politikus mentelmi jogát, akit rágalmazással vádolnak.

MTI Itthon

Kedvezőtlen a közbiztonság állapotának megítélése

A nyilvánosság és a közbeszéd sugallta kép szerint az elmúlt hónapokban a magyar társadalom szubjektív biztonságérzete drámai módon átalakult; a lakosság jelentős része érzi úgy, hogy a rendvédelmi szervek képtelenek a közbiztonság szavatolására, holott hivatalosan 2008-ban csökkent a bűncselekmények száma.