szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Mély politikai megosztottságról" beszélt a magyarországi helyzettel kapcsolatban a Focus című német hetilapnak adott interjúban Bajnai Gordon kormányfő.

Bajnai szerint Magyarország a legsikeresebb kelet-európai ország volt, ez a pozíció körülbelül az ezredfordulóig tartott. De lényeges reformok gyakorlatilag 1998 óta nem történtek. Ezzel egy időben az országban mély politikai megosztottság alakult ki. "A politika befészkelte magát életünk minden szegletébe" - fogalmazott a miniszterelnök.

Bajnai emlékeztetett arra is, hogy a rendszerváltozás óta Magyarország 1,5 millió munkahelyet veszített el, s ebből csak 500 ezret sikerült helyreállítani. Az emberek jelentős része az állam költségén él, s csak 57 százalékuknak van törvényes állása, illetve fizet adót - fogalmazott Bajnai, hozzátéve: a nagy pártok - ahelyett, hogy azokat az embereket támogatták volna, akik munkájukkal a terheket viselték - azokat udvarolták körül, akik az állami támogatásból élnek. Olyan szociális ígéretekkel álltak elő, amelyeket az ország képtelen volt finanszírozni - hangoztatta a kormányfő, aki szerint nem a globális válság okozta a problémát, a válság csak kiélezte azt. "Mi, magyarok elfelejtettük azt az alapvető igazságot, hogy ne adj ki többet annál, mint amennyit megkeresel" - jelentette ki Bajnai.

Mindez - tette hozzá - egyszerűen hangzik, ám ehhez egy sor politikai tabut kell megszegni. Ezek között említette a parlament által jóváhagyott átfogó nyugdíjreformot s a 13. havi nyugdíj megszüntetését, valamint a nyugdíjkorhatár fokozatos felemelését 62-ről 65 évre. A pártok korábban ezt nem merték megtenni - jelentette ki a kormányfő, hozzáfűzve, hogy június végén átfogó adóreformot kíván előterjeszteni.

Bajnai hangsúlyozta, hogy Magyarország nem megy csődbe. Utalt arra, hogy a külföldi adósságok idén 3,7 milliárd eurót tesznek ki, a hitelek és a nemzeti tartalékok pedig együtt ennek a tízszeresét. Ha azonban a piacok továbbra is ilyen ingatagok, kiszámíthatatlanok és kockázatokkal terheltek maradnak, Magyarország arra kényszerülhet, hogy az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal a hitelek növeléséről tárgyaljon - jelentette ki a miniszterelnök.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Transznemű orvost választott Joe Biden egészségügyiminiszter-helyettesnek

Transznemű orvost választott Joe Biden egészségügyiminiszter-helyettesnek

Portugál kormányfő: Aki megsérti a jogállamiságot és az alapvető európai értékeket, nem lehet az EU tagja

Portugál kormányfő: Aki megsérti a jogállamiságot és az alapvető európai értékeket, nem lehet az EU tagja

Akár 12 fok is lehet ma, egy megyében mégis havazásra figyelmeztetnek

Akár 12 fok is lehet ma, egy megyében mégis havazásra figyelmeztetnek