szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elmúlt években kapott támogatásoknál jóval több, 175 millió forint jut az idei balatoni szezonban közbiztonsági és vízbiztonsági célokra - hangzott el a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (BKKB) alakuló ülésén kedden Keszthelyen.

Tiborcz János, Zala megyei rendőrfőkapitány elmondta, hogy ebben az évben a "Bizalom, biztonság, Balaton!" szlogen jegyében fog össze a BKKB-n keresztül a Velencei-tótól Zalakarosig terjedő turisztikai térségben az érintett  négy megye. 
   
Dedics Zoltán, a BKKB soros elnöke, a Zala megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója közölte: az összlétszámot tekintve körülbelül ugyanannyi rendőr óvja majd az idegenforgalmi szezonban a közbiztonságot, mint tavaly. Arról már döntés született, hogy rendőrségi helikopter is részt vesz a munkában, 122 repülési órával, de még nem tudni, melyik állomásról indul. Kérdéses, lesznek-e az idén német rendőrök a Balatonnál, mert még nem érkezett válasz a magyar felkérésre, de az már biztos, hogy magyar rendőrök is teljesítenek majd szolgálatot a horvát tengerparton.
   
A bizottság alakuló ülésén mind a négy érintett rendőr-főkapitányság képviselője beszámolt eddigi felderítési mutatóikról, és felvázolta, mit tekintenek a legfontosabb feladatuknak. Az idén is a fő célkitűzések között szerepel a betöréses lopások és a kocsilopások visszaszorítása, a drog és a prostitúció elleni fellépés. A rendőrök a hatékonyabb bűnmegelőzésért az idén is együtt kívánnak működni a helyi társszervekkel és társadalmi szervezetekkel, továbbá számítanak a szezonális bűnmegelőzési centrumokra.
   
A beszámolók szerint Zala megyében az utóbbi években csökkent a külföldi turisták sérelmére elkövetett bűncselekmények száma, miközben a külföldi elkövetők száma megtriplázódott. Zalában nem javultak az útviszonyok, a közlekedési statisztikák kedvezőtlenek, ezért a legszigorúbban lépnek fel az ittas vezetőkkel és a gyorshajtókkal szemben. 
   
Veszprém megyében jelentős eredményeket értek el a prostitúció visszaszorításában, de sok még a teendő a gépkocsilopások elleni küzdelemben. A közlekedésben gondot okoz, hogy hiába épült elkerülő út Kenesénél, az - vélhetően a kitáblázás hiányosságai miatt is - nem tehermentesítette megfelelően az ottani falvakat. 
   
Somogy megyében az illegális migráció és az ehhez kapcsolódó jogsértések okoznak gondot. A vagyon elleni bűncselekmények száma csökken, a személy elleni bűncselekményeké azonban emelkedett és az elkövetések módja is agresszívabbá vált. Somogyban az M7-es autópálya megépítése óta nőtt a súlyos kimenetelű balesetek száma. A siófoki központtal működő balatoni vízi rendészet munkájának is köszönhető, hogy tavaly 268 embert mentettek ki a vízből és jelentősen csökkent a vízbefulladások száma.
   
Fejér megyében a Velencei-tónál a 23 ezer fős állandó lakosság a turisztikai szezonban húszezer vendéggel bővül. A gárdonyi rendőrkapitányság mutatói tavaly javultak, az idén is kerékpáros és strandrendőröket kívánnak bevetni, továbbá többnyelvű felhívásokat eljuttatni a vendégekhez a veszélyekről a hatékony bűnmegelőzés érdekében. 
   
Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke közölte: haladéktalanul megkeresi a közlekedési tárcát azzal a kéréssel, hogy a nyári torlódások kezelésére helyezzenek el további 3 eligazító táblát az M7-es autópályán, a balesetek gyors műszaki elhárítására biztosítsanak egy emelődarut, és táblázzák ki megfelelően az elkerülő útszakaszokat. 
   
Szólt arról is, hogy a BFT által kezelt keretből az idén mintegy 175 millió forint jut a balatoni közbiztonság és vízbiztonság céljaira. Részesül ebből a rendőrség, a polgárőrség, a katasztrófavédelem, jut a viharjelző rendszer fejlesztésére, de a legtöbbet új mentőeszközökre (mentőkatamaránok, defibrillátorok), továbbá a régi mentő-, illetve járőrhajók felújítására kívánják költeni.
   
A rendezvény részeként írták alá a BFT és a Balaton körüli három megye rendőrsége közötti, összesen 13,7 millió forintról szóló támogatási szerződéseket. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Idén drágább lesz a Balaton

A balatoni strandok egy része idén újdonságokkal - többi között sportpályával, új játszótérrel - fogadja a vendégeket, a fizetős strandokon a belépőjegek ára részben emelkedik, az áfaemelés után pedig a büféárak növekedésére lehet számítani - tájékoztatta Győrffy Árpád, a Balatoni Turisztikai Szolgálat által működtetett Balatontipp szerkesztője.

MTI Gazdaság

Egyre kevesebben mennek a Balatonra

Az év első három hónapjában a balatoni szálláshelyek 136 ezer vendéget fogadtak, számuk az egy évvel korábbihoz képest 14 százalékkal kevesebb, a vendégforgalom négyötödét kitevő hazai vendégek száma 16 százalékkal, a külföldről érkezőké 6 százalékkal maradt el a 2008. azonos időszakában regisztrált forgalomtól - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai Tükör című kiadványából.

MTI Itthon

Balaton: alacsony a pontyszaporulat, nem lesz fogási tilalom

A Balatonon eltörölte a törvény szerint május elején életbe lépő pontyfogási tilalmat a Somogy megyei halászati felügyelő - tájékoztatta Szakál Tamás, a Balatoni Halászati Zrt. horgászturisztikai menedzsere az MTI-t szerdán.