szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Súlyos állapotban van a magyar sajtó, amelynek helyzete része a közélet problémahalmazának, a médiaháborúnak pedig szinte nincsenek békeperiódusai - hangoztatta Tölgyessy Péter politológus a Media Hungary konferencián, kedden Tihanyban.

A hazai nyilvánosság "nem eléggé tölti be társadalmi feladatait"; miközben a hetvenes-nyolcvanas években kifejezetten jó volt regionális összehasonlításban e téren a helyzet, a rendszerváltás idején épp a magyarországi média volt az, amely a legkisebb mértékben alakult át - jegyezte meg. 

Mint mondta, az elmúlt hét-nyolc év "rettenetesen hibás döntéseivel" nem ment szembe a sajtó, amelynek csupán - a magyar média előéletétől mentes, egy fiatalabb korosztály által készített - internetes ága az, amelyik nem száll be a két politikai oldal harcába. "Ha ebben a logikában maradunk, amiben ezt a húsz évet eltöltöttük, akkor továbbra sem fogja tudni a magyar sajtó a szerepét betölteni" - jegyezte meg az előadó.

Tölgyessy szerint ma a rendszerváltáskor jelentkezőnél is nagyobb esély van a hazai média átalakulására, egyfelől az új technológiák terjedése, a frekvenciabőség megteremtődése révén, másfelől azon váltás miatt, hogy a hetvenes évek "sajtócsináló generációja" már csak kora okán is kivonul a rendszerből.

Egy korábbi előadásban Heim Péter közgazdász arról beszélt: nem a sajtó felelős a problémákért, de felelőssége van, ha elhallgatja a gondokat. Hozzátette: a média felelőssége rávezetni a politikát és az embereket arra, hogy a jólét éveiben óvatosan lépve fel lehet készülni a válság hatásainak, következményeinek tompítására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Tölgyessy: „rettenetes évünk lesz”

Tölgyessy Péter szerint az új kormány nem szakértői kabinet. Hibának tartja, hogy Bajnai Gordon kormányfővé választása előtt nem tárgyalt Sólyom László köztársasági elnökkel. A politikai elemző a Kossuth Rádióban értékelt.

hvg.hu Itthon

Tölgyessy: Bokros nem húzná ki egy évig

Gyurcsány Ferenc elvétette a szombati halálugrást, az elmúlt hét eseményei pedig csak tovább rontottak a baloldal helyzetén – mondta a Népszavának adott interjújában Tölgyessy Péter. Szerinte Bokros kormányfőként való fellépése bajosan tartana ki egy évig és csak növelné az ország bajait.

Itthon

Egy "megdöbbentően bölcs" javaslat a választási reformra

Maradna a status quo, fontolva haladva csak apró változásokat vezetnének be, némileg csökkennének az aránytalanságok és hatvanhét fővel csökkenne az Országgyűlés létszáma. Ez áll a Karácsony Gergely szociológus tollából tollából kipattant, a választójogi törvény megreformálását célzó, Kicsitmondás? című, a HVG március 7-ei számában olvasható nagydolgozatban, amelynek apropóján kerekasztal-beszélgetést tartott a HVG és a Medián.

hvg.hu Itthon

Tölgyessy: szerintem biztos, hogy megalakul az új kormány

Tölgyessy Péter szerint a szocialisták szinte bizonyosan képesek lesznek az új kormány megalakítására, az új kormányprogram kidolgozására. "A Fidesz is sok tekintetben csapdában van. Túlzott felelősséget hárított Gyurcsányra, ami nagyon gyorsan az ő felelősségévé válhat." - fogalmazott a Kossuth Rádió reggeli műsorának adott interjújában.

hvg.hu Itthon

Tölgyessy: Surányit nem tudná dróton rángatni Gyurcsány

Egy előrehozott választáson győztes politikai erő sem tudná elkerülni a megszorító intézkedéseket, véli Tölgyessy Péter politikai elemző, aki szerint a jelenlegi magyar politikai helyzetben képtelenség, hogy Surányi György vezetésével a nemzeti összefogás kormánya szülessen meg.

hvg.hu Gazdaság

Gyurcsány-csomag: Tölgyessy már látja a gát falán pergő vízcseppeket

Tölgyessy Péter politikai elemző a MR1-Kossuth Rádió "180 perc" című műsorában beszélt a tegnap ismertetett Gyurcsány-csomaggal kapcsolatos benyomásairól. Nem használ és nem árt sokat, de a felkeltett hatalmas várakozásoknak könnyen lehet, hogy a kormány és szocialisták nem lesznek képesek megfelelni.

A Brexit nem várt mellékhatása: vége a hosszú nyaralásoknak

A Brexit nem várt mellékhatása: vége a hosszú nyaralásoknak

Vöröskereszt: Világszerte nő a vakcinákkal szembeni bizalmatlanság

Vöröskereszt: Világszerte nő a vakcinákkal szembeni bizalmatlanság

Még karácsony előtt mesterséges ember érkezhet a Galaxy telefonokra

Még karácsony előtt mesterséges ember érkezhet a Galaxy telefonokra