szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egész oldalas interjút közölt szerdai számában Bajnai Gordon miniszterelnökkel a Der Standard című osztrák napilap.

A kormányfő eltökélt abban, hogy keresztülviszi szigorú takarékossági programját, és abban is, hogy megakadályozza a jobboldali szélsőségesek erősödését - emelte ki bevezetőjében a liberális újság. Magyarországnak nemcsak a globális gazdasági válsággal, de jelentős, belső okokból fakadó problémákkal is szembe kell néznie - mondta Bajnai arra a felvetésre, hogy Magyarország csak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségével tudja visszafizetni külső adósságát.

- A Fidesz és az MSZP közötti mély megosztottság, sőt néha már ellenségeskedés azt eredményezte, hogy az ország az elmúlt tíz évben újra meg újra elhalasztotta a szükséges reformok bevezetését. "Most azonban mindössze három hét alatt elfogadtunk egy nyugdíjreformot, és adóreformot is tervezünk" - mondta a kormányfő. Ez még több is annál, amit az EU és az IMF elvár az országtól.

Az európai parlamenti választásoknál nem kormányokról van szó - válaszolta arra, a Fidesz közvélemény-kutatásokban mért hatalmas előnyére utaló kérdésre, hogy biztos-e benne, hogy kormánya túléli a június 7-i választásokat. Másrészt az MSZP és az SZDSZ kétszáz képviselője írta alá, hogy támogatja a programot, s nem lenne ésszerű kiszállni, még mielőtt a reformok második, "kellemesebb" szakasza elkezdődött volna - tette hozzá Bajnai. Már jelenleg is látni az országgal szembeni nemzetközi bizalom helyreállásának néhány korai, törékeny jelét: a forint tíz százalékkal erősödött az új kormány hivatalba lépése óta.

A Der Standard kérdésére, miszerint ki lehet-e zárni, hogy a forint erősödése ellenére az euró árfolyama ismét 300 forint fölé ugrik, azt felelte: "semmit sem tudok kizárni". Beszélt arról is, hogy a forint leértékelődése nem vezetett az ingatlanok nagyszámú eladásához, a kormány segített azoknak, akik elvesztették az állásukat, és további intézkedéseken dolgozik.

Bajnai védelmébe vette a nemrég elfogadott takarékossági lépéseket, köztük az áfa 20-ról 25 százalékra emelését és a 13. havi nyugdíj eltörlését. Magyarország "nem lábal ki kemény és fájdalmas intézkedések nélkül ebből a válságból". A magyarok 70 százaléka osztja ezt a nézetet egy közelmúltban készült közvélemény-kutatás szerint - idézte a kormányfő.

Magyarországon a pártpolitika az élet minden területére beszivárgott, s a mély politikai megosztottság "megsebzi a magyarok lelkét" - mondta a miniszterelnök. - Vissza kell térnünk a normális kerékvágásba, már csak azért is, hogy erősítsük immunrendszerünket a szélsőségekkel szemben.

A kormányfő tart attól, hogy megerősödik az országban a szélsőjobboldal: "mint ahogy azt az 1930-as évekből tudjuk, válság idején a szélsőségesek könnyebben megvethetik a lábukat". A közelmúltban romák ellen elkövetett aljas gyilkosságok gondosan megtervezettek voltak, és különleges körülmények között követték el azokat, ezért nehéz a felderítésük - vélekedett Bajnai Gordon. A gyilkosságok "pontos háttere még nem ismert, de mint már mondtam, Magyarország elleni közvetlen támadásoknak tekintem ezeket" - tette hozzá a miniszterelnök. A vasfüggöny lebontásának huszadik évfordulója jó alkalom lenne arra, hogy a magyarok megpróbálják áthidalni a megosztottságot. "A magyaroknak elég öntudatosaknak kell lenniük ahhoz, hogy tudják: eső után mindig kisüt a nap" - mondta Bajnai Gordon.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Itthon

Bajnai: újabb korrupcióellenes lépések

A kormány újabb korrupcióellenes intézkedéseket javasol még az első félévben: kialakítanának egy közérdekvédelmi bejelentési rendszert, és újra kezdeményezik a pártfinanszírozás átalakítását. Erről Bajnai Gordon miniszterelnök beszélt a Huguette Labelle-lel, a Transparency International kuratóriumának elnökével tartott közös sajtótájékoztatóján.

MTI Gazdaság

Bajnai: nem időszerű az IMF-hitel módosítása

Egyelőre nem időszerű a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió hitelének növelése vagy meghosszabbítása - mondta Bajnai Gordon szombaton egy sajtótájékoztatón az alsó-ausztriai Göttweigben.

MTI/hvg.hu Itthon

Bajnai: nő a gazdagok adóterhelése és a munka becsülete

Jövőre a kormány által tervezett adócsökkentési program szerint minden jövedelmi sávban jobban járnak az adózók, kivéve azt a 10 ezer embert, aki kétmillió forintos vagy annál is magasabb havi jövedelemmel rendelkezik. Bajnai Gordon miniszterelnök napirend előtt szólalt fel a parlamentben.

MTI Itthon

Bajnai: egyelőre nem kell újabb kiadáscsökkentő csomag

A már megtett és bejelentett intézkedéseken kívül várhatóan nem kell jelentős kiadáscsökkentést végrehajtani, és ezzel javíthatók a növekedési kilátások- tájékoztatta Bajnai Gordon miniszterelnök az MTI-t hétfőn közleményben azt követően, hogy a kormány megegyezett az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal.

Elvtársi puritánság: Rákosiék a Várba költöztették volna a pártvezetőséget is

Elvtársi puritánság: Rákosiék a Várba költöztették volna a pártvezetőséget is

Menekültügy

Menekültügy

10 668-an vannak hatósági házi karanténban Magyarországon

10 668-an vannak hatósági házi karanténban Magyarországon