szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla szerdán annak a két gimnazistának a büntetését, akiket első fokon 14 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, amiért tavaly megölték osztálytársukat Kaposváron.

A táblabíróság Krémer László vezette tanácsa megalapozottnak találta az ügyben első fokon eljáró Somogy Megyei Bíróság korábbi határozatát, és a ma 17 éves fiatalokat előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek.

A tényállás szerint a két, akkor 10. osztályos fiú és a későbbi áldozat a gimnázium kezdete óta barátok voltak, de a vádlottakat idővel idegesíteni kezdte társuk viselkedése. Ez 2008 tavaszára olyan terhessé vált a számukra, hogy elhatározták: megölik őt. Eleinte kettesben beszélgettek tervükről, majd azt elmondták két osztálytársuknak is, akik azonban nem hittek nekik.

A két fiú hosszas tervezgetés után abban egyezett meg, hogy nagyatádi illetőségű osztálytársukat egy talált, második világháborús géppisztoly ürügyén egy kaposvári tóhoz csalják, ott leütik, vésővel agyonverik, testére szigetelőszalaggal köveket rögzítenek, aztán a vízbe dobják. A helyszínen el is próbálták, mindezt hogyan teszik.

A vádlottak 2008. május 21-én követték el tettüket. Egyikük már az iskolába magával vitte a vésőt, társa pedig a tervről mit sem sejtő áldozatot kérte meg arra, hogy vegye meg a szigetelőszalagot. A két fiú - ahogy az azt megelőző fél évben rendszeresen - aznap is alkoholt fogyasztott, s délután két óra körül ittasan, osztálytársukkal együtt mentek a tóhoz.

Amikor odaértek, egy bottal leütötték áldozatukat, azzal és egy vésővel brutálisan bántalmazták, ütötték, fojtogatták őt. A fiú az életéért könyörgött, de a tettesek nem kegyelmeztek neki: arcára mellmagasságból súlyos betondarabokat ejtettek, majd az eszméletét vesztett diákot a tóba dobták, s hogy elsüllyedjen, a testére köveket dobáltak. Az áldozat halálát fulladás okozta, de a testén talált 19 külsérelmi nyom alapján szakértők megállapították, hogy sérüléseibe is minden bizonnyal belehalt volna.

A tettesek a gyilkosság után a vérnyomokat földdel leszórták, a vésőt és az áldozat hátizsákját a tóba, mobiltelefonját pedig hazafelé menet a Kapos folyóba dobták, miután arról sikertelenül próbáltak meg a fiú szüleinek sms-üzeneteket küldeni, leplezve a bűncselekmény elkövetését.

A Pécsi Ítélőtábla nem látott lehetőséget a két fiatal - esetükben maximálisan kiszabható 15 év szabadságvesztéshez közeli - büntetésének enyhítésére, miután bebizonyosodott, hogy egyikük sincs olyan kóros elmeállapotban, amely akadályozta volna őt a tett súlyának és következményeinek felismerésében. Ráadásul mindketten Kaposvár egyik patinás gimnáziumába jártak, családi körülményeik rendezettek voltak.

Krémer László tanácsvezető bíró azt is megjegyezte, hogy bár a táblabíróság bírái hosszú évek óta tárgyalnak életellenes cselekményeket, csak elvétve találkoztak ilyen brutális, embertelen elkövetési móddal.

A két gimnazista ügyének tárgyalására sokan voltak kíváncsiak. A tárgyalótermet zsúfolásig megtöltötték az áldozat rokonai, barátai, osztálytársai és mások mellett a sajtó képviselői.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Vádemelési javaslat a kaposvári diákgyilkosság ügyében

Vádemelési javaslattal adta át a Somogy Megyei Főügyészségnek a rendőrség azt a csaknem háromezer oldalas nyomozati anyagot, amelyet az osztálytársuk megölésével gyanúsított két kaposvári diák elleni eljárás során készítettek.

MTI Itthon

Holtan találtak rá az eltűnt fiúra Kaposváron

Holtan találtak rá Kaposváron egy tóban, arra a két napja eltűnt 17 éves fiúra, akit a szülők bejelentésére a nagyatádi és a kaposvári rendőrség is keresett; bűncselekmény gyanúja miatt nyomozás indult - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

MTI Itthon

Gyászolnak a kaposvári pedagógusok

Gyászolnak a kaposvári pedagógusok, emiatt elmarad a csütörtökre tervezett városi pedagógusnapi ünnepség, amelynek évtizedes hagyománya van a somogyi megyeszékhelyen - közölte Kaposvár polgármestere hétfőn.

MTI Itthon

Beismerték a kaposvári gyilkosságot

Beismerő vallomást tett az a két fiatal, akit emberölés alapos gyanújával vettek őrizetbe, majd helyeztek előzetes letartóztatásba osztálytársuk, egy 17 éves nagyatádi fiú halált okozó bántalmazása miatt - közölte Herke Tamás bűnügyi igazgató hétfőn, Kaposváron.

Felfüggesztett börtönt kapott a fideszes Koncz Ferenc balesetének okozója

Felfüggesztett börtönt kapott a fideszes Koncz Ferenc balesetének okozója

“Feleslegesen új szituáció” az iskolák részleges újranyitása

“Feleslegesen új szituáció” az iskolák részleges újranyitása

„Repültünk, Mari, repültünk!” – közös fotóval búcsúzik Orbán Viktor Törőcsik Maritól

„Repültünk, Mari, repültünk!” – közös fotóval búcsúzik Orbán Viktor Törőcsik Maritól