szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mindkét köztévé tiltakozik az ellen, hogy részletekben fizethessen koncessziós díjat a két országos kereskedelmi televízió; a Magyar Televízió (MTV) és a Duna TV vezetője is levélben fordult ez ügyben a médiahatóság elnökéhez.

Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke szerdai keltezésű levelében az áll: a részletfizetés nemcsak tervezett forrást vonna el, de instabillá is tenné az MTV érzékeny gazdasági helyzetét, hiszen idei üzleti tervüket abban a hiszemben állították össze, hogy az eddigi rend szerint, évente és előre fizet a két csatorna. (Az RTL Klub által befizetett összeg a digitalizáció céljait szolgálja, a TV2 díját pedig 70:30 arányban osztják meg az MTV és a Duna TV között a médiatörvény rendelkezései alapján.)

A forrás tervezett ütemben történő megérkezése alapvető feltétele a költözéssel összefüggő beruházások, valamint szolgáltatások finanszírozásának" - írta az ügyvezető alelnök.

Cselényi László, a Duna Televízió elnöke levélében kiemelte: az általa vezetett társaság "továbbra sem tartja helyesnek az egyoldalú kedvezményeket, amelyek megadásával felborulhat a médiapiac amúgy kényes egyensúlya". Amellett, hogy megemlíti, tavaly mind az RTL Klub, mind a TV2 "rekordprofitot" mondhatott magáénak, szintén arra hivatkozik: idei üzleti tervük összeállításakor a hatályban lévő fizetési renddel kalkuláltak.
 
Kedden részletfizetést kért idei koncessziós díjára az RTL Klub és a TV2 is.

Rényi Ádám, az RTL Klub kommunikációs igazgatója az értesülés kapcsán bővebb tájékoztatást nem adott. Az MTI azonban médiahatósági forrásból úgy tudja: a társaság a gazdasági válság hatásai mellett azzal indokolta május 12-i dátummal elküldött beadványát, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) mindeddig nem döntött díjcsökkentési kérelmükről.

Várdy Zoltán, a TV2 vezérigazgatója azt mondta: "tettünk már egy lépést annak érdekében, hogy racionalizáljuk a működésünket, a műsorszolgáltatási díjunkat próbáltuk csökkenteni, ez egyelőre nem ment át; keressük az újabb utakat, ahol reálisan tudjuk kezelni ezt a kérdést".
 
Az ORTT múlt keddi ülésén jelentette be az SZDSZ által a médiahatóságba delegált Tímár János, hogy visszavonja a hazai koncessziósdíj-rendszert átalakító javaslatát, amely a jelenlegi 1,8-1,9 milliárd forintról 1,25 milliárdra mérsékelte volna az RTL Klub, s körülbelül 930 millió forintra a TV2 által fizetendő summát. Ugyanitt jelezte a korábban a két társaság által fizetendő összeg felezését felvető Ladvánszky György (MSZP), hogy a május végi díjfizetési határidő utánra halasztaná javaslata tárgyalását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Tv2 és RTL Klub: lehet, hogy nem ússzák meg

Már csak két ülést tart a díjfizetési határidő lejárta előtt a médiahatóság. Ha addig nem bírálja el kedvezően a két országos kereskedelmi csatorna koncessziósdíj-csökkentési kérelmét az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), az RTL Klubnak és a Tv2-nek az eredeti módszerrel számított összeget kell lerónia.

MTI Itthon

Tizenegy pályázó MTV-elnöknek

Tizenegyen pályázták meg a Magyar Televízió (MTV) elnöki posztját a hétfő délutáni határidőig - értesült a közmédiumot felügyelő kuratórium elnökségének több tagjától a nap folyamán.

MTI Itthon

Ellenzéki-e az SZDSZ? A mediakuratóriumokban nem mindegy

Szili Katalin házelnök levélben tájékoztatta a Fidesz és a KDNP frakcióvezetőjét, hogy célja továbbra is a médiakuratóriumok létszámának csökkentése. Erről a házelnök számolt be a házbizottság ülése után.

Curtisnek a foci is "jól megy"

Curtisnek a foci is "jól megy"

Átlépte a 1,5 milliót a koronavírus áldozatainak száma a világon

Átlépte a 1,5 milliót a koronavírus áldozatainak száma a világon

Meztelen férfi tűnt fel a homofób litván képviselő mögött a bizottsági ülésen

Meztelen férfi tűnt fel a homofób litván képviselő mögött a bizottsági ülésen