szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyelőre csekély forgalommal nyílt meg újra hétfőn a letenyei régi közúti határátkelő, amelynek első napi forgalma mintegy tizede volt a közeli autópályán található átkelőhöz képest.

A tavaly október óta működő autópálya-átkelőn hétfőn 5201 személy lépte át a határt Magyarország irányába, míg kifelé 857-en utaztak. Az újból működő közúti átkelőnél ugyanakkor 242 utast regisztráltak befelé és 498-at kifelé.
   
A régi átkelőt többségében horvát és valamivel kevesebb magyar állampolgár választotta, mellettük csak kis számban fordultak elő más országok polgárai.
   
A módosított kormányközi megállapodás alapján június 1-je és augusztus 31-e között a nemzetközi személyforgalom számára is megnyílt a Letenye-Muracsány (Gorican) átkelő, de az autóbuszok továbbra is csak a tavaly átadott autópálya határátkelőhelyét használhatják. A teherforgalom, valamint az autópályáról letiltott más forgalom (így a gyalogosok, kerékpárosok és segédmotor-kerékpárosok) továbbra is a régi átkelőt használhatják.
   
A határ menti régióban élő Zala, Muraköz és Varasd megyei lakosok a lakcímkártyájuk felmutatásával egész évben igénybe vehetik a régi átkelőt. A nyári időszakon túl más uniós tagállam polgárai csak akkor élhetnek ezzel a lehetőséggel, ha állandó bejelentett lakcímük a három megye valamelyikében található.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre nagyobb a túlterheltség a kórházakban

Egyre nagyobb a túlterheltség a kórházakban

Kásler: A terv szerint a szóbeli és az írásbeli érettségit is megtartjuk

Kásler: A terv szerint a szóbeli és az írásbeli érettségit is megtartjuk

Sorra oltják az embereket a törlés ellenére

Sorra oltják az embereket a törlés ellenére