szerző:
hvg.hu

Szerda reggel álltak bíróság elé Földesi-Szabó László és társai az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyében. A vádlottak a hatóságok szerint a kiemelten közhasznú szervezet révén jótékonysági célra hoztak be élelmiszert, ám azt nem adományként használták, hanem eladták, s így 1,2 milliárd forint értékű csempészet róható a terhükre. Földesi-Szabót emellett különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással is vádolják.

Majd egy év telt el azóta, hogy a Fővárosi Főügyészség benyújtotta a vádiratot – 2008. július 18-án – a Fővárosi Bíróságra az Egymásért Alapítvány ügyében; a mintegy másfél évig tartó nyomozás eredményeképpen nyolc emberrel szemben emeltek vádat. A bíróságon június 3-án elkezdődött tárgyalás nem tartott sokáig, mivel a hatodrendű vádlott, Papp Gábor ügyvédje, Mucsy Márton bejelentette, hogy egy hét felkészülési időt kér, mert csak május 29-én kapott megbízást, s néhány nap alatt nem tudott felkészülni az ügyből. A bíró, Kenéz Andrea méltányolta a kérést, ugyanakkor etikailag kifogásolta azt, hogy a volt védő, Sáros Péter, aki több vádlott védelmét is ellátja, ugyanakkor aki a mai tárgyaláson nem vett részt, épp az utolsó pillanatban adja vissza a megbízását. A tárgyalás június 12-én, várhatóan a vádirat ismertetésével folytatódik.

Az Egymásért-ügy nyomozati iratai egyébként mintegy tízezer oldalt tesznek ki. Mint arról a hvg.hu is beszámolt, az egykor rendőrként dolgozó, majd az Egymásért Alapítványt létrehozó Földesi-Szabó László 2007 tavaszán sokat szerepelt a médiában: egyrészt a Törökországba vitt Mehmet Karcsika hazahozatala, másrészt az ex-szépségkirálynővel, Bálint Antóniával folytatott szerelmi kapcsolata miatt.

© Stiller Ákos
Az alapítvány munkájáról kialakítandó képet negatívan befolyásolta a 2007. április 13-án kipattant csempészési ügy. A pénzügyőrök az alapítványnál és több budapesti vállalkozásnál tartottak házkutatást, s több embert – köztük az Egymásért kuratóriumának elnökét, Földesi-Szabót, valamint cégvezetőket és vámügyintézőket – vettek őrizetbe, majd helyeztek előzetes letartóztatásba. Gyanújuk szerint ugyanis az alapítvány az érintett vállalkozások révén Magyarország európai uniós csatlakozása után, 2005 augusztusa és 2007 februárja között 59 esetben, megközelítőleg 1,2 milliárd forint értékben hozott jogellenesen forgalomba belföldön elsősorban Távol-Keletről származó élelmiszereket.

A vám- és pénzügyőrség szerint csaknem 8500 tonna árut – elsősorban konzervet – importáltak, és azt a látszatot keltették a vámhatóság előtt, mintha az Európai Unión kívülről származó árukat ellenszolgáltatás nélkül az alapítványnak engedték volna át. Így vám- és áfa-mentesen vámkezeltették az élelmiszert, amelyet az alapítvány ténylegesen nem vett át, hanem több magyarországi üzletlánc javára értékesített. Az ügylettel meg nem fizetett vám, illetve áfa összege a vámosok akkori közlése szerint 1,22 milliárd forint volt.
 
A kuratóriumban szerepet vállalt a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egyik megbízott főosztályvezetője, Gyarmati György és az alapítvány jogtanácsosa – az NBH egy volt munkatársa –, Simon Ibolya, akik ellen nem indult büntetőeljárás. A történtek után csatlakozott az alapítványhoz az NBH volt főigazgatója, Galambos Lajos, s az előbb említettekkel együtt – az Egymásért honlapja szerint – jelenleg ő is a kuratórium tagja.

Az ügy nemzetbiztonsági kockázatainak vizsgálatára, ellenzéki kezdeményezésre, parlamenti vizsgálóbizottság is alakult. A testület előtt Nagy János, a vám- és pénzügyőrség országos parancsnoka elmondta, hogy az alapítvány ügye korántsem számít kuriózumnak, nem egyedi eset, a vám- és pénzügyőrség központi ellenőrző csoportjának kockázatelemzése során került látókörbe akkor, amikor az uniós csatlakozást követő vámmentes vámkezeléseket vizsgálták, s kiderült többségük egyetlen ügyfélhez, az alapítványhoz köthető.

Bencze József tábornok, jelenleg országos rendőrfőkapitány, aki a cselekmények idején a VPOP rendészeti főigazgatója volt, a bizottsági ülésen beszámolt arról is, hogy Földesi-Szabó mintegy 900 millió forintot vett fel az alapítvány számlájáról, és amikor a nyomozás során erről kérdezték, annyit közölt, hogy megvan a pénz, de nem mondja meg, hol.
   
Földesi-Szabó az ORFK szervezett bűnözés elleni részlegének tisztjeként a 90-es évek közepén nyomozott abban az ügyben, amelyben több százmilliós váltókkal elkövetett csalás miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélték az Egy-Másért Alapítvány későbbi létrehozójának apját, Jakubinyi Róbertet. Jakubinyi 1999-ben Dávid Ibolya akkori igazságügy-miniszter előterjesztésére kegyelmet kapott a köztársasági elnöktől.

Az esetről Bencze annyit tudott elmondani, hogy Jakubinyi kegyelmi kérvényében betegségére hivatkozott, és abban a csomagban, amelyben az ő beadványa volt, összesen 85 személy kért kegyelmet az államfőtől, de csak ketten kapták meg. Jakubinyi esetében az államfő a hátralévő szabadságvesztés végrehajtását kegyelemből három évre felfüggesztette. Földesi-Szabóról Bencze elmondta, hogy 2000-ben közös megegyezéssel távozott a rendőrségtől, alezredesi rendfokozatban. Az idő tájt az Ügyészségi Nyomozó Hivatal titkos eljárást folytatott a rendőrtiszt ellen, de ennek részleteiről az országos rendőrfőkapitány nem tudott felvilágosítást adni.

Földesi-Szabó magyarázata (Oldaltörés)

A bizottság meghallgatta Földesi-Szabó Lászlót is, aki az alapítvány megalakulásával kapcsolatban elmondta, hogy azt Nagy Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori parancsnoka kezdeményezte, s a céljuk az volt, hogy így segítsenek a rászorulóknak, főleg gyerekeknek. A közhasznú szervezet létrehozásának mélyebb okairól csak akkor tud nyilatkozni – tette hozzá –, ha megkapja a felmentést a titoktartási kötelezettség alól.

Földesi-Szabó sok mindenről nem beszélt
© Stiller Ákos
A kuratóriumi elnök beszámolt arról is, miként lehetséges, hogy a 100 ezer forintos tőkével létrehozott kiemelten közhasznú szervezet néhány év alatt több százmillió forint támogatást kapott, illetve tudott továbbosztani. Közölte: nem kellett támogatókat keresniük, mert Mehmet Karcsika elhíresült ügye miatt a médiában való sorozatos szereplés megfelelő PR-t biztosított ahhoz, hogy a támogatók maguk jelentkezzenek és tegyenek felajánlásokat. Ennek köszönhetően – derült ki – az alapítvány 2005-ös záróegyenlege, 27 millió forint volt, tízszerese  az előző évinek, 2006-ban pedig 602 millió forinttal, illetve 2007-ben 900 millió forinttal zárták az évet.

Földesi-Szabó kifejtette azt is, hogy az ügyben jogértelmezési problémával állnak szemben, mivel szerinte az élelmiszert eladhatták – a vámmentesség továbbra is fennállt –, csak a kapott összeget karitatív célokra kellett fordítani. Ezt pedig  az Egymásért Egy-Másért Alapítvány teljesítette is. Mint elmondta, egy magyar élelmiszer-üzletlánc cégcsoportja 900 millió forinttal támogatta az alapítványt, ezzel járultak hozzá a családon belül erőszakot elszenvedett áldozatok segítésére szolgáló országos hálózat létrehozásához. Kérdésre válaszolva közölte, hogy az alapítvány számlájáról a VPOP 20 millió forintot foglalt le. Arról viszont nem tett említést, hogy  az  Egymásért Alapítvány számlájára átutalt 27 millió NBH-forinttal mi lett.

A Szilvásy-kapcsolat
Számos kérdés firtatta az alapítvány és a Szilvásy-család kapcsolatát. A  kuratórium elnöke erről úgy nyilatkozott, hogy Szilvásy Péter grafológust az alapítvány egyik programja kapcsán, Dobó István maradványainak felkutatása során ismerte meg. Szilvásyt kérték fel ugyanis, hogy végezze el a régi dokumentumokon szereplő Dobó-aláírások eredetiségének vizsgálatát. A grafológus ezt következően lett részese az Egymásért Alapítvány Talentum-programjának, s kapcsolódott be a tehetséges gyermekek kiválasztásába.
Evidensnek tartotta, hogy egykori rendőrként támogatta a volt belügyi kórházat, s ismerte az intézményt vezető Szilvásy Istvánt. Találkozott Szilvásy Györggyel, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszterrel is – tette hozzá –, de erről további részleteket nem közölt,  arra hivatkozva, hogy ez a „titokkörbe tartozik”.

A bizottság elnöke, a fideszes Demeter Ervin az NBH és az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kapcsolatáról azt mondta, rendezetlen és tisztázatlan, mivel megvannak a törvényes lehetőségei és belső szabályai annak, hogy titokban végezzen tevékenységeket a szolgálat. Kijelentette: „szabálytalan, és, megkockáztatom, jogszerűtlen” az NBH és a kiemelten közhasznú szervezet kapcsolata. Úgy vélte, ezt ismerte el a volt főigazgató, Galambos Lajos, amikor lemondott a posztjáról. Mint hozzátette: a volt titkosszolgálati vezető elismerte ezt, de bővebben nem kívánt erről beszélni.

Demeter úgy vélte, hogy az NBH egyik megbízott főosztályvezetője, Gyarmati György korábbi meghallgatásán elhangzottak azt a látszatot keltették, miszerint a VPOP-nél meg lehet venni vámeljárásokat. Ám semmi erre utaló nyomot nem találtak az NBH irataiban, és határozottan tiltakozott a gyanúsítás ellen a VPOP parancsnoka, Nagy János. Demeter hozzátette: Gyarmati a bizottság előtt azt is kijelentette, hogy „az alapítvány ellen indított büntetőeljárás a VPOP bosszúja volt”.

A bizottság 2009 januárjában elfogadott közös jelentése – amelyet egyedül a bizottság SZDSZ-es tagja, Gulyás József nem fogadott el – megállapította, hogy az alapítvány nem volt fedőszervezete az NBH-nak, de az NBH és az alapítvány közötti kapcsolat egyértelműen „kockázatos” volt.

A vádlottak egyébként tagadták a terhükre rótt cselekményeket, és ártatlanságukat hangoztatták. Földesi-Szabó László egy korábbi, a hvg.hu-nak adott interjújában azt állította, hogy az Egymásért Alapítvány kapcsán elindult nyomozásnak „személyes okai voltak, amit persze feketén-fehéren nem tudok bizonyítani, de az egésznek boszorkányüldözés jellege van”.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Egymásért Alapítvány: nem a szlovénoktól indult a nyomozás

A VPOP nem kíván az Egymásért, Egy-Másért Alapítvánnyal kapcsolatban a sajtóban megjelent értesülésekkel foglalkozni – erről beszélt a hvg.hu-nak a testület rendészeti főigazgatója, Bencze József. Az ügy mielőbbi felderítése a céljuk, és amint lesz benne fejlemény, azt megosztják a médiával.

hvg.hu/MTI Itthon

Földesi-Szabót sikkasztással is gyanúsítják

Nem kívánta kommentálni Földesi-Szabó László azt a hírt, miszerint 900 millió forintos sikkasztással gyanúsítják az 1,2 milliárd forintos csempészet mellett. Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kuratóriumának elnöke a hvg.hu kérdésére csak annyit közölt, egyelőre nem nyilatkozik, de később a nyilvánosság elé áll.

Pro és Kontra

Az elhagyott barátnő buktatta le Földesi-Szabót

A hvg.hu információi szerint Földesi-Szabó László elhagyott barátnője hívta fel a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) munkatársainak figyelmét az Egymásért Egy-Másért alapítvány üzelmeire. A vizsgálatok alapján az alapítványt azzal gyanúsítják, hogy feltehetően mintegy 1,2 milliárd forintos áfacsalást követett el.

HVG Itthon

Fideszes politikust is támogatott az Egymásért alapítvány

A Nemzetbiztonsági Hivatalhoz ezer szállal kötődő, s a jótékonykodás cégére mögött csempészettel foglalkozó Egymásért Egy-Másért Alapítvány vezetője fideszes vonalon is építgette kapcsolatait - írja a csütörtökön megjelent HVG.

hvg.hu Itthon

APEH-vizsgálat Egymásért alapítvány támogatóinál

Az adóhivatal átfogó vizsgálatot indított az Egymásért Egy-másért Alapítvány támogatói körében, miután a vámnyomozók gyanús pénzmozgásokra bukkantak - erősítte meg a hvg.hu-nak a VPOP szóvivője.

MTI Itthon

Egymásért-ügy: gyanús egyetértés a Fidesz és az MSZP között

Közös jelentés elfogadásával ért véget az Együtt Egymásért, Egy-másért Alapítvány és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) közötti kapcsolatot vizsgáló országgyűlési bizottság tevékenysége kedden, a testület záróülésén. A leglényegesebb kérdések válasz nélkül maradtak, de annyi bizonyossá vált: nincs minden rendben a titkosszolgálatok háza táján.

hvg.hu Itthon

Földesi-Szabó László mindent megmagyaráz

„Szabálytalan, és megkockáztatom, jogszerűtlen volt a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kapcsolata” – jelentette ki Demeter Ervin, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyeit vizsgáló parlamenti bizottság keddi ülésén, miután meghallgatták a kiemelten közhasznú szervezet kurátorát, Földesi-Szabó Lászlót. A meghallgatáson kiderült, az alapítvány kuratóriumába nemrég bekerült a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) lemondott főigazgatója, Galambos Lajos.

Itthon

Földesi-Szabó: nem követtünk el áfacsalást

Tagadta Földesi-Szabó László, hogy az Egymásért Alapítvány védelme érdekében épített volna ki nemzetbiztonsági kapcsolatokat. A szervezet elnöke a Népszabadságnak adott interjújában arról is beszélt, hogy az alapítvány által felkért igazságügyi vámszakértő szerint az adományok felhasználásának a célja, vagyis a rászorulók segítése nem változott azzal, hogy nem az árut osztották szét, hanem az értékesítésből befolyt pénzzel támogatták őket.

Itthon

Földesi-Szabó beszél, de nem a nemzetbiztonsági nexusról

Jogvita és a hatóságok jogsértései – ezt a két dolgot hangsúlyozta ki az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügye kapcsán szervezet kuratóriumának elnöke, Földesi-Szabó László. Úgy véli, személyes és politikai okokból indult „hadjárat” a lejáratásukra. Az alapítvány és az NBH kapcsolatáról azonban továbbra sem beszélnek, mondván: azzal államtitkot sértenének.

Most sem változtatott az alapkamaton az MNB

Most sem változtatott az alapkamaton az MNB

Hatalmas harapásnyomot találtak egy nagy fehér cápa fején, a kutatók se tudják, mi okozta

Hatalmas harapásnyomot találtak egy nagy fehér cápa fején, a kutatók se tudják, mi okozta

Orbán: 1956 erkölcsi kisugárzása az egész Földön érezhető volt

Orbán: 1956 erkölcsi kisugárzása az egész Földön érezhető volt

Vágvölgyi B.: 1989. október 23. és a republikánus gondolat

Vágvölgyi B.: 1989. október 23. és a republikánus gondolat

Több mint 28 milliárdot ér az Országház

Több mint 28 milliárdot ér az Országház

Toroczkai: A magyar nemzet a "zuckerbergi világot" is képes legyőzni

Toroczkai: A magyar nemzet a "zuckerbergi világot" is képes legyőzni