szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) fordultak a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom (MMM) alapítói a Jobbik szórólapja miatt, amely véleményük szerint alkotmányellenes, mert sérti a cigány kisebbséghez tartozók emberi méltóságát. A kutatók azt kérik az OVB-től, hogy "a Jobbik Magyarországért Mozgalmat vegyék le a EP választási listáról".

Az idén tavasszal alakult MMM-hez többen is eljuttatták a Jobbik szórólapját, amelyen a Ne ölj! ótestemantumi parancsolat és a veszprémi Cozma-gyilkosság gyanúsítottjának képe szerepel. Az érdekvédők kérvényükben emlékeztetnek arra, hogy az OVB már elmarasztalta a pártot egy másik szórólapjuk miatt, amelyen azt állt: Börtönbe Gyurcsányékkal! Ráadásul a Legfelsőbb Bíróság felszólította a Jobbikot, hogy tartózkodjék a választási szabályok további megsértésétől. A szlogen a Legfelsőbb Bíróság döntése ellenére a mai napig látható a plakáton és a szórólapon.

Az MMM úgy látja, hogy a párt mostani propagandaanyaga ellentétes az alkotmánynak azzal a rendelkezésével, amely szerint a Magyar Köztársaságban élő nemzeti és etnikai kisebbségek részesei a nép hatalmának: államalkotó tényezők.

"A szlogen, azzal, hogy a Jobbiknak az Alkotmány rendelkezésével nyilvánvalóan ellentétes, mélyen előítéletes felfogását közvetít a választópolgárok számára, nem felel meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményeinek, így sérti a választási eljárásról szóló törvényben foglalt választási alapelvet. Ez a szórólap sérti a magyarországi romák méltóságát és ellenük hangolja a közvéleményt."

Az MMM arra kéri az OVB-t, hogy kötelezze a pártot mindkét, folytatólagosan választási alapelvet sértő szlogen eltávolítására valamennyi plakátjáról és szórólapjáról, illetve hogy vegyék le a Jobbikot az "EP választási listájáról", jelesül töröljék a választáson induló pártok közül.

Mint ismeretes, az OVB éppen tegnap marasztalta el a Jobbikot, a Magyarország a magyaroké! jelmondata miatt. 1990 óta pedig egyszer sem zártak ki pártot a választásokról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

MCF: roma szavazatokkal a Jobbik ellen

Csak az MCF Roma Összefogás Pártra leadott szavazatokkal lehet megállítani a Jobbikot és Magyar Gárdát - jelentette ki az ifj. Bogdán János, a roma párt elnökhelyettese.

MTI Itthon

"A cigányság szégyene is, ha a Jobbik parlamenti párt lehet"

Semmit nem ért el a cigánypolitika Magyarországon az utóbbi húsz évben, miközben négy-öt cigány politikus háborúzik egymással - mondta a Heves megyei cigány kisebbségi önkormányzat (ckö) elnöke A cigányság jövője című konferencián Salgótarjánban.

Csikász Brigitta Itthon

Ügyészség: a Tettrekész szakítson a Jobbikkal!

Figyelmeztette a Legfőbb Ügyészség (LÜ) a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) képviselőjét, hogy bontsa fel a Jobbikkal kötött megállapodást – tájékoztatta a hvg.hu-t Borbély Zoltán, a LÜ szóvivője. A szakszervezetnek harminc napja van, hogy elbírálja azt.

MTI Itthon

Alkotmánysértő a Jobbik szlogenje

Az Országos Választási Bizottság szerint alkotmánysértő a Jobbik szlogenje, amely szerint "Magyarország a magyaroké!"; a testület erről szerda esti ülésén döntött.

MTI Itthon

Tettrekész-Jobbik: Bencze szerint nem lehet eltűrni

Átléphette az alkotmányosság határát az, hogy a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) megállapodást kötött a Jobbikkal - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány a Magyar Televízióban.

Csikász Brigitta Itthon

A Jobbik rendőr jelöltjének több ügye van terítéken

Azt kell megvizsgálni, hogy politikai tevékenységnek számít-e a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete és a Jobbik közötti együttműködésnek rendőrségi objektumban való megkötése – közölte a hvg.hu-val Bencze József országos rendőrfőkapitány. Hasonlóan járnának el akkor is, ha egy másik rendőrségi szakszervezet és párt „bútorozna össze”.

Hatéves csúcson az élelmiszerárak

Hatéves csúcson az élelmiszerárak

Már egy sima kisbuszt is a Nürburgringen tesztelnek – videó

Már egy sima kisbuszt is a Nürburgringen tesztelnek – videó

Vannak építőipari szakemberek, akik 2021-re már nem is tudnak munkát vállalni

Vannak építőipari szakemberek, akik 2021-re már nem is tudnak munkát vállalni