szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bajnai Gordon arra kérte az európai parlamenti választásokon mandátumot szerzett politikusokat, hogy az európai Magyarország és a magyarság érdekeit tartsák szem előtt. A KDNP szerint Bajnainak le kellene mondania, Navracsics szerint is elfogyott mögötte a támogatás. Napirend előtti felszólalás és a reagálások.

A kormányfő az eredményekről szólva azt hangsúlyozta, hogy az Európai Parlamentben több jobboldali képviselő lesz, mint baloldali, illetve tovább nőtt az érdektelenség és a radikális, szélsőséges pártok ereje.
    
Magyarországnak rossz egy szélsőséges párt európai parlamentbe jutása, a Jobbik térnyerése óriási probléma. Ebben minden parlamenti pártnak van felelőssége, ezért mindegyiknek önvizsgálatot kell tartania - fogalmazott a kormányfő.
    
Bajnai azt mondta: örül, hogy véget ért a kampány, így ismét koncentrálhatnak a munkára. A kormány továbbra is az ország hosszú távú érdekeire tekintettel végzi a munkáját. Mindaddig, és csak addig, amíg a parlament stabil többsége mögöttünk áll - hangoztatta.
    
Megismételte álláspontját, miszerint eddigi, több mint ötvennapos tevékenységüknek már megvan az eredménye, de azt is hangsúlyozta, hogy az ország még jó ideig ki lesz szolgáltatva a nemzetközi bizalom ingadozásának. Magyarország ma bizalomkeltőbb hely kívülről nézve, mint néhány hónappal ezelőtt - mondta.
    
Bajnai a következő időszak feladatának a bizalom további erősítését tartja. Véleménye szerint az EP-választás megmutatta, hogy a gazdasági válságkezelésen túl más feladatok is vannak: erősíteni kell az emberek biztonságérzetét. Legyen szó létbiztonságról, munka- és állásbiztonságról, vagy közbiztonságról - tette hozzá. Az a feladatuk, hogy ne a biztonság hamis ígéretével, hanem gyors cselekvéssel, érezhető intézkedésekkel teremtsenek biztonságot.

Mint mondta, ezért is szeretnék, hogy a parlament mielőbb rábólintson a büntető törvénykönyv módosítására. Ahhoz, hogy Magyarország kilábaljon a válságból, felelősség és cselekvés kell. Ezért "a kormány stabil parlamenti többséggel, kitartóan, határozottan és elszántan végig kíván menni az úton, amely hitem szerint Magyarország talpra állását és megerősödését szolgálja" - jelentette ki Bajnai.

Bajnai Gordon kiemelte, hogy a vasárnapi eredmények egy régi tanulságra hívták fel a figyelmet, miszerint demokratikus úton is szerezhetnek mandátumot nem demokratikus pártok. Megismételte korábban is hangoztatott álláspontját: amíg a kormány mögött áll a stabil parlamenti többség, annak az a feladata, hogy tegye a dolgát, és próbálja meg kivezetni az országot a nemzetközi gazdasági válságból.
    

Egészen más országban ébredtünk... (Oldaltörés)


A kormányfő szerint Magyarország régóta nem látott mélységű válságban van, de már megvannak a stabilizáció első jegyei. Ezt alátámasztva Bajnai Gordon kiemelte: a lakosság devizaadóssága 400 milliárd forinttal lett kevesebb az elmúlt két hónapban. Hozzátette: Magyarország kockázati mutatója a felére esett vissza, az uniós források lekötésében pedig az első helyre került a 11 közép-európai ország közül.
    
Az építőiparról szólva a miniszterelnök kiemelte, hogy a kormány tavaly bejelentett beruházásélénkítő programját követően 3,5 százalékkal magasabb az építőipar teljesítménye, mint egy évvel ezelőtt, megrendelés-állománya pedig 4 százalékkal magasabb, mint az előző évben. 
    
Kezd beindulni a válságkezelés - mondta Bajnai Gordon, hozzátéve, hogy Magyarország még nem kerülte el azt a mélységet, amit a válság jelenthet.  Végig kell menni az úton, határozott, az ország következő 10 évét szolgáló érdekeket - és nem a jövő heti közvélemény-kutatást, vagy a következő választást - szem előtt tartó cselekvéssorozatra van szükség. 

A miniszterelnök felszólalására a pártok reagáltak. 

Navracsics: történelmi vereség érte az MSZP-t és az SZDSZ-t

Történelmi vereség érte az MSZP-t és az SZDSZ-t - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője Bajnai Gordon szavaira reagálva és az EP-választás eredményét értékelve.
   
Navracsics Tibor a miniszterelnökhöz intézve szavait azt mondta: miközben arról beszél, hogy ez egy eredményes kormány, nem veszi észre, hogy a politikája mögött álló politikai hátország vasárnap megsemmisült; a kormánynak és a miniszterelnöknek nincsen stabil politikai támogatottsága.

   
KDNP: a miniszterelnöknek le kellene mondania!

A KDNP elnöke szerint a miniszterelnöknek be kellett volna jelentenie hétfőn a lemondását. A magyar nép vasárnap beírta az elégtelent a miniszterelnök bizonyítványába, ez azonban nem évismétlést jelent, hanem kicsapást - fogalmazott Semjén Zsolt.
   
A pártelnök azt mondta, hogy a politikai agónia nem vezet sehová, egyben felszólította a kormányt, hogy a hátralévő időben ne privatizáljon, és ne adósítsa el jobban az országot.

   
Fodor: nem mehetünk el szó nélkül a szélsőjobb erősödése mellett

Az SZDSZ elnöke szerint az egész magyar közéletnek le kell vonnia a tanulságot az EP-választásból, sem a Fidesz, sem az MSZP, sem az MDF nem mehet el szó nélkül amellett, hogy a középpárttá vált a szélsőjobb.
   
"Egész más országban ébredtünk a mai nap, mint ami előzőleg volt Magyarország" - mondta Fodor Gábor, aki az SZDSZ vereségét komoly kudarcnak nevezte, és hangsúlyozta, hogy a szükséges következtetéseket pártvezetőként le kívánja vonni.
   
Szerinte a kudarc nem az elmúlt hónapokból táplálkozik, hanem egy több éves politika eredménye, amelyet az SZDSZ-nek kell majd értékelnie.

   
Lendvai: az 1 millió 600 ezer Fidesz-szavazó sok, de nem elég

Az MSZP elnöke szerint az EP-választás 1 millió 600 ezer Fidesz-szavazója sok, de megint nem elég, hiszen a Fidesznek még saját szavazótáborát sem sikerült meggyőznie arról, hogy ez a választás a kormányváltásról szól.
   
Lendvai Ildikó gratulált a Fidesznek az 1 millió 600 ezer választójához, de hozzátette: 2006-ban a Fidesznek 2 millió 200 ezer választó nem volt elég a győzelemhez.
   
A szocialista politikus szerint az MSZP, a baloldal még többet vesztett választóiból, ezért a szocialisták dolga és kötelessége, hogy visszaszerezze azoknak a baloldali szavazóknak bizalmát, akik most otthon maradtak, vagy más pártokra voksoltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek

Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek

Itt állnak ma a koronavírus-szűrőbuszok

Itt állnak ma a koronavírus-szűrőbuszok

Több mint 100 nyelvre érkezik ingyenes, valós idejű fordítás a Cisco WebExen

Több mint 100 nyelvre érkezik ingyenes, valós idejű fordítás a Cisco WebExen