szerző:
MTI

Az SZDSZ történetének legnagyobb vereségét szenvedte el június 7-én - írja Gusztos Péter az európai parlamenti választás végeredményéről egy liberális közéleti blogon publikált elemzésében. A párt frakcióvezető-helyettese elemzésében kijelenti, olyan eredmény született, "amely kétségessé teszi az SZDSZ létét - és amely azt mutatja, még soha nem volt nagyobb szükség arra az SZDSZ-re, amelyik jelen pillanatban éppen nincsen jelen."

A szabadhaza.blog.hu-n megjelent írásban a politikus utal arra, hogy Magyarországon az európai tendenciáknak nagy vonalakban megfelelő választási eredmény született. Mint írja, az alacsony részvétel, a fölényes jobboldali győzelem, a szélsőjobboldali előretörés, a teljes politikai elitet elutasító protest-pártok sikere nem hungarikum. A gazdasági válságért felelősnek tartott és népszerűtlen válságkezelő intézkedésekre kényszerülő politikai erőket, a kormányt támogató pártokat máshol is súlyos büntetésben részesítették a szavazók.
   
A képviselő a liberális párt választási vereségét törvényszerűnek, a kudarc mértékét azonban megdöbbentőnek nevezi. Magyarázatként hozzáteszi, hogy az SZDSZ 2002 óta felélte hitelességi tőkéjét és olyan sok ügyben került szembe saját magával és szavazói elvárásaival, hogy még amiben hitelesek tudott maradni, abban sem hittek a pártnak egy idő után.
   
Gusztos Péter a korábbi koalícióról úgy vélekedik, hogy a szocialistákkal közös kormányzás számos, a politikával napi rendszerességgel foglalkozó emberek számára részsikert hozott, de összességében "bizonyítványa katasztrofális". Véleménye szerint a koalíciós kormány mögött álló pártok számos alkalommal frusztrálták szavazóikat ordító kormányképtelenségükkel. Kudarcosnak nevezte a ciklus elején a koalíció belső vitái, a közös döntésképtelenség, miatt elindítani nem tudott, ezért a ciklus közepén az ellenzék által kényelmesen lekaszabolt reformok történetét.
   
A frakcióvezető-helyettes azt írja, hogy mivel az SZDSZ önképének egyik legfontosabb része volt a progresszív cselekvés képessége, a reformkudarc alaposan megrendítette a liberálisokban a saját pártjukról kialakult képet. A megváltozott politikai térben, az érdemi reformok minimális esélyének elvesztése után pedig túl sokáig sodródott a szocialistákkal az SZDSZ.
   
Ennek kapcsán megjegyzi, mindig volt magyarázat, "miért mentjük meg azt a kormányt. (...) Mindig volt magyarázat a következő beletörődésbe, a következő meghátrálásba, a következő szégyenbe." Megjegyzi, hogy a magyarázat legtöbbször Orbán Viktor hatalomra jutása volt. 
   
A frakcióvezető-helyettes hangot ad annak a véleményének is, hogy amikor meg-megcsillant a remény, hogy az SZDSZ a sarkára is tud állni, akkor pedig rendszerint belső megosztottságuk volt az akadálya egy következetesebb, erőteljesebb, bátrabb politika végig vitelének. Úgy látja, hogy a Kuncze Gábor pártelnök lemondása utáni SZDSZ-ben két, nagyjából megegyező belső támogatottsággal rendelkező politikus küzd egymással. "Táboraik több alkalommal bizonyították: nem értik, hogy sokszor értelmetlen presztízsharcuk sehova nem vezet" - fogalmaz Gusztos Péter. Hozzáteszi: politikai sikerre esélytelen bármilyen hasonló méretű alakulat, ha a pártvezetés és a parlamenti frakció nem képes együttműködni egymással.
   
Gusztos Péter siralmasnak látja a párt szervezeti állapotát. Megjegyzi, hogy már most ismernünk kellene 176 egyéni képviselőjelöltjük nevét, de nagyon rosszul állunk ezen a téren is. A politikus a bejegyzésben tagadja, hogy a kampány okozta volna az SZDSZ választási kudarcát. A képviselő szerint a Jobbik választási eredményének ismeretében senki nem állíthatja komolyan, hogy tévedtek és felnagyították a szélsőjobboldali előretörés veszélyének nagyságát.
   
Kitér arra is, hogy az SZDSZ-ből csak egy tisztán negatív kampányt láthattak a szavazók és "messziről ordított, hogy nincs más mondanivalónk, s így hiába volt igazunk, kevés volt, amit csinálunk, kevés volt, amit mondunk".
   
Véleménye szerint nem a néhány tízezer elpártolt szavazó döntött, hanem a hozzájuk képest jóval nagyobb tömeget jelentő otthon maradók. Az eredmény után viszont nagyon-nagyon nehéz lélektani helyzetbe került az SZDSZ: "azt kell majd bizonyítania, hogy egyáltalán még a pályán van."
   
A párt egyetlen reményének azt tartja, ha szembenéznek az üzenettel és ha képesek beismerni: "semmi olyan nem történt velünk, amit ne érdemeltünk volna meg." Gusztos Péter szerint megérdemlik az otthon maradó liberális szavazó érdektelenségét, motiválatlanságát, az MDF-hez vagy az LMP-hez átpártoló, liberálisok SZDSZ-t büntető szavazatát, valamint az SZDSZ gyengeségétől tartó, ezért voksukat az MSZP-re adó liberálisok távolságtartását.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

SZDSZ: minden ingatlanra ki kell terjeszteni a vagyonadót

Az SZDSZ a vagyonadó kiterjesztését javasolja minden ingatlanra, beleértve a vállalkozások tulajdonában lévő ingatlanokat is - mondta Kóka János (SZDSZ) a jövő évi adótörvények és a vagyonadóról szóló előterjesztés keddi parlamenti vitájában.

MTI Itthon

Nincs egyetértés az SZDSZ-ben a tisztújításról

Fodor Gábor lemondását tudomásul veszik, további párton belüli tisztújításokat azonban nem tartanak indokoltnak - ismertette a párt budapesti választmánya elnökségének állásfoglalását a testület elnöke.

MTI Itthon

Teljes a csőd az SZDSZ-nél, az alapokról kell építkezniük

Az önálló liberális politika hiánya vezetett oda, hogy a liberális szavazók más pártot, vagy az otthonmaradást választották az európai parlamenti választáskor, és mivel ez egy politikai folyamat következménye, nem hárítható a felelősség egyetlen személyre - nyilatkozott a Népszabadság keddi számában Gulyás József szabaddemokrata politikus. Eörsi Mátyás a Magyar Nemzetnek azt mondta, alapjaiban kell újragondolni a párt politikáját.

Elnézte a lezárt sorompót a motoros, berepült a sínekre. Nagyon kellett sietnie az őrangyalának

Elnézte a lezárt sorompót a motoros, berepült a sínekre. Nagyon kellett sietnie az őrangyalának

Bevenné a gyomra, ha tízezreket kéne fizetnie, hogy a saját háza előtt parkoljon?

Bevenné a gyomra, ha tízezreket kéne fizetnie, hogy a saját háza előtt parkoljon?

Spórolni kezd a kormány egy válságra – elkezdték a 2020-as költségvetés vitáját

Spórolni kezd a kormány egy válságra – elkezdték a 2020-as költségvetés vitáját

Nem hagyja annyiban a Ferrari Vettel büntetését

Nem hagyja annyiban a Ferrari Vettel büntetését

Ha rendezettebbnek tűnnek a vonatállomások, az nem véletlen

Ha rendezettebbnek tűnnek a vonatállomások, az nem véletlen

Fischer Ádám a demokráciáért zenél

Fischer Ádám a demokráciáért zenél