szerző:
MTI

Nem maradhat fenn a XII. kerületi turulszobor, a Fővárosi Bíróság ugyanis jogerősen elutasította a hegyvidéki önkormányzat keresetét.

A XII. kerületi önkormányzat a korábbi Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal döntését támadta meg, amely hatályon kívül helyezte az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán 2005 októberében felállított turulszobor fennmaradási engedélyét. A Fővárosi Bíróság az indoklás során utalt arra, hogy korábban döntött a szobor lebontásáról, ez az ítélet jogerős és végrehajtható.

A szerdán kimondott ítélet lényege, hogy nem állapítható meg olyan jogszabálysértés, amely a közigazgatási hivatal döntésének hatályon kívül helyezését indokolná. A per alapja, hogy az I. kerületi jegyző az építési hatósági eljárás lefolytatása nyomán engedélyezte a szobor fennmaradását és használatba vételét, ugyanakkor építésügyi bírságot szabott ki az engedély nélküli építkezés miatt. A másodfokú hatóságként eljáró akkori Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal azonban tavaly július elején úgy döntött, hogy érvénytelen a kiadott fennmaradási engedély, a szobrot el kell bontani. Ezt a döntést támadta meg a hegyvidéki önkormányzat a bíróságon.

Pomázi Miklós, a közigazgatási hivatal jogutódja, a Közép-magyarországi Államigazgatási Hivatal hatósági főosztályvezetője az ítéletet követően újságíróknak azt mondta: a Fővárosi Bíróság döntésének lényege, hogy az alperesnek igaza volt, a bontást el kellett rendelnie a közigazgatási szervnek. A vonatkozó jogszabály a Fővárosi Közgyűlés hozzájárulását írja elő a köztéren felállított szobor esetében. Felidézte, hogy a közgyűlés többször sem járult ehhez hozzá, ezért fennmaradási engedélyt sem lehetett volna kiadni a szoborra.

Arra a kérdésre, hogy milyen határidővel kell lebontani a szobrot, a főosztályvezető azt mondta: a bíróság elsődlegesen a felpereshez címezte ítéletét, így a XII. kerületi önkormányzat feladata, hogy eleget tegyen a döntésnek. Az államigazgatási hivatallal kapcsolatban közölte: később vizsgálják, hogy van-e még teendőjük az ügyben.

A turulszobor bontására korábban a IX. kerületi önkormányzatot jelölte ki a hivatal, ezzel kapcsolatban Pomázi Miklós azt mondta: ez a rendelkezés továbbra is hatályban van, de mivel két bírósági ítélet is van már az ügyben és a kijelölés a korábbi döntéshez kapcsolódik, vizsgálják, hogy szükséges-e az új ítélethez közigazgatási szervet hozzárendelni. Hangsúlyozta azonban, hogy elsődlegesen a XII. kerületi feladata a bontásról gondoskodni.

Arra az újságírói kérdésre, hogy meddig vár a hivatal az önkormányzatra, Pomázi Miklós közölte: a közigazgatási szabályok az ügyfelek jóhiszeműségéből indulnak ki, a hivatal ezt az ügyet is ennek megfelelően kezeli. Hozzátette, hogy határidő nincs megszabva, ez "ésszerű határidőt jelent".

A XII. kerületi önkormányzat jogi képviselője az ítéletet követően az MTI-nek arra a kérdésre, hogy élnek-e felülvizsgálati lehetőséggel, jelezte: erről az ítélet kézhezvételét követően döntenek. Gál András Levente újságíróknak azt mondta: "jogkövető hivatal vagyunk, követjük majd a bírósági ítéletben foglaltakat". Hangsúlyozta azonban, fontos momentuma volt a pernek, hogy az alperes is elismerte, van lehetőség fennmaradási engedélyre, amennyiben a hiányzó nyilatkozatokat pótolni tudják.

Gál András Levente a tárgyalás során, majd újságírók előtt is azzal érvelt, hogy jelenleg nyugvóponton van a turulszobor-kérdés, az pusztán hatóságok vitája. Hozzátette: senkinek sem érdeke, hogy ez az ügy felesleges indulatokat váltson ki, és a hegyvidéki önkormányzat is azt az álláspontot képviselte, hogy a Fővárosi Közgyűlésben higgadtan és nyugodtan rendezzék ezt a kérdést.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy álláspontja szerint a szerdai döntés fényében továbbra is nyugvóponton marad-e a turulszobor ügye, Gál András Levente azt mondta: az önkormányzat szándéka továbbra is ez. Kitért azonban arra: "nem volt szerencsés üzenet", hogy a Fővárosi Önkormányzat elutasította a beavatkozás lehetőségét, amikor meghívták beavatkozóként a perbe, hogy kifejthesse álláspontját az ügyben született mintegy tucatnyi közgyűlési határozattal kapcsolatban.

A XII. kerületi önkormányzat ezek után közleményben tudatta: meglepőnek tartja a turulszobor ügyében született bírósági döntést, és célja továbbra is az, hogy az emlékmű fennmaradjon és ne bontsák le.

A helyhatóság kiemelte: a szobor ügyében úgy született ítélet, hogy a Fővárosi Önkormányzat "érthetetlen módon a perbehívás ellenére részt sem vett, sőt el sem jött a tárgyalásra". Szerintük "ebből is világosan látszik, hogy Demszky Gáborék nem megoldani akarják a világháborús emlékmű kérdését, hanem ürügyként használják egy olyan kisstílű politikai vitában, és acsarkodásban, amely méltatlan a XII. kerületben elesett háborús áldozatok emlékéhez".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Turulszobor: a Jobbik fenyegetőzik és tüntetést szervez

Ha eltávolítanák a XII. kerületi engedély nélkül felállított turulszobrot, a Jobbik szerint veszélybe kerülne a Szabadság téri szovjet hősi emlékmű, a Budai Önkéntes Ezred emlékműve, Károlyi Mihály szobra vagy Ságvári Endre márványtáblája.

hvg.hu Itthon

Emelkedett stíl, majd dühödt zsidózás a turulszobornál - videó

A szélsőjobboldali Jobbik és a Fidesz-partner KDNP szervezésében, a Magyar Gárda részvételével zajlott a csütörtöki tüntetés. Apropója ugyan az illegálisan felhúzott turulszobor melletti kiállás volt, ám videónk tanúsága szerint ez is csak újabb ürügy volt a megszokott zsidózásra és hazaárulózásra. Tekintse meg videónkat.

MTI Gazdaság

Turulszobor: a bíróság nem adott további haladékot a bontásra

Elutasította a XII. kerületi turulszobor lebontását elrendelő jogerős döntés végrehajtásának felfüggesztésére vonatkozó kérelmet a Fővárosi Bíróság, a határozat ellen lehet fellebbezni a táblához – közölte a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője.

MTI Itthon

Ősszel újra a főváros elé kerül a turulszobor ügye

Szeptemberben ismét a Fővárosi Közgyűlés elé viszi a turulszobor ügyét Pokorni Zoltán (Fidesz), a XII. kerület polgármestere - olvasható a politikus által írt, a főpolgármesternek címzett nyílt levélben. Demszky Gábor válaszlevelében kiemelte: a turulszobor ügyében sem Pokorni Zoltán, sem a Fővárosi Közgyűlés, sem pedig ő maga nincs már döntési helyzetben.

MTI Itthon

I. kerületi jegyző: nem volt törvénytelen a turulszobor

Visszautasította Deák Ferenc, az I. kerület jegyzője azt, hogy törvénysértést követett volna el a XII. kerületi turulszobor fennmaradási engedélyének kiadásával; nem a bontásról szóló bírósági döntéssel helyezkedett szemben, hanem olyan körülményeket is figyelembe vett, amelyeket a Fővárosi Bíróság az eljárás alatt nem tudott.

MTI Itthon

Nem kell a fővárosnak a turulszobor

A XII. kerületi turulszobor fennmaradásához ma sem adott tulajdonosi hozzájárulást a Fővárosi Közgyűlés. A polgári áldozatoknak azonban új emlékművet állíthat a kerület a városrész egy másik területén.

MTI Itthon

Újabb forduló a turulszobor ügyében

A XII. kerületi turulszobor bontása ügyében indult perben a Fővárosi Bíróság kedden arra kötelezte az alperes Közép-magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatalt, hogy igazolja a fennmaradási engedély elutasításáról szóló határozat aláírójának jogosultságát.

MTI Itthon

Újra téma lesz a turulszobor

Tucatnyi beruházással összefüggő kérdésről, az ezekhez igényelt EU-pályázatokról, számos sporttámogatási kérelemről és az iskolai erőszak elleni intézkedési tervről is tárgyal ma a Fővárosi Közgyűlés.

Johnson kérte is a Brexit halasztását, meg nem is

Johnson kérte is a Brexit halasztását, meg nem is

Öntudatlanul fetrengő emberek Miskolcon

Öntudatlanul fetrengő emberek Miskolcon

Zavargás volt egy máltai menekültközpontban

Zavargás volt egy máltai menekültközpontban

Véget vetne a jelszavak megosztásának a Netflix

Véget vetne a jelszavak megosztásának a Netflix

Új szelek fújnak az ellenzéki győzelem után a képhamisításba keveredett bajai lapnál

Új szelek fújnak az ellenzéki győzelem után a képhamisításba keveredett bajai lapnál

Több mint egy hónapja tűnt el Sopronban a 12 éves Kristóf

Több mint egy hónapja tűnt el Sopronban a 12 éves Kristóf