szerző:
hvg.hu

A sajtó és a politológusok egy része minden kritika nélkül veszi át a Jobbik öndefinícióját és szövegeit. Erről beszélt a hazai szélsőjobb tevékenységével rendszeresen foglalkozó újságíró, Varró Szilvia, a Magyar Narancs munkatársa csütörtök reggel az egyik kereskedelmi rádióban.

A Klub Rádió stúdiójának vendége csütörtökön reggel Varró Szilvia volt, aki cikkek, tényfeltáró riportok sorát publikálta a hazai szélsőjobb és ezen belül a Jobbik megerősödéséről.

Az újságíró egyebek mellett arról beszélt, hogy a hazai média gyakran kritika nélkül veszi át azt a terminológiát, amelyet a szélsőséges párt használ. A politológusok és megszólalók felelősségéről is beszélt ennek kapcsán. Példaként a média gyakori szereplője, Stumpf István politológus legutóbbi megnyilatkozását idézte, aki a Politikatörténeti Alapítvány rendezvényén beszélt.

A Népszabadság Online így írt a rendezvényen elhangzottakról: "Stumpf szerint e párt értékelésekor hiba összekeverni a Jobbikhoz köthető szélsőségeket és a párt által képviselt nemzeti radikalizmust. - 'Ha a Jobbik vezetése majd engedményeket tesz a saját szélsőségeseinek a szavazatmaximálás fejében, akkor kiírja magát az európai politikai kultúrkörből. Itt még nem tartunk szerintem'."

Varró szerint ez a megnyilatkozás arra példa, amikor a szélsőséges párt öndefiníciója kritika nélkül átkerül a média fősodrába. Ugyanis, mint az újságíró kifejtette, a "nemzeti radikális" meghatározást éppen a Jobbik sajátította ki és alkalmazza önmagára. S a szélsőjobboldali vagy szélsőséges jelzőt szerintük más, leginkább a baloldal aggatja csak rájuk.

Mint az újságíró elmondta, sokszor volt jelen a Jobbik pártrendezvényein, ahol egyértelműen rasszista, antiszemita beszédek hangzanak el. Ennek kapcsán Vona Gábor és ifjabb Hegedűs Lóránt szövegeit említette. Varró szerint e beszédekben hatékonyan kapcsolja össze a Jobbik a számára fontos elemeket, az "idegen érdekek kiszolgálásáról", az "üldözött magyarságról", a "cigánybűnözésről", a "zsidó befolyásról". Mint mondta, a párt úgy tűnik fel, mint a "kisember szószólója". "Ha belehelyezkedem ebbe a világképbe, öt percig képes vagyok ifjabb Hegedűst úgy hallgatni, mintha egy koherens nézetrendszerről volna itt szó"; ebben a világképben "mindenre van válasz".  Megjegyezte, érdekes lesz, amikor az Európai Parlamentben találkozik az amúgy EU-ellenes Jobbik és annak "Magyarország a magyaroké" retorikája például a Geert Wilders pártjáéval, amely arról beszél, Hollandia a hollandoké.

A Jobbik térnyerésével foglalkozó újságíró azt is mondta a rádióműsorban, hogy a "Jobbik ügyes politikai üzletemberek" pártja, amely felismerte, hogy a "cigányüggyel lehet nyomulni", híveket szerezni. Bár, hogy a Jobbik tisztségviselői közül ki gondolja komolyan és ki nem, a cigányozást, az "eredmény szempontjából mindegy". Morvai Krisztina verbális képességeit Jörg Haideréhez (az FPÖ elhunyt vezére) hasonlította, s összevetette az új típusú szélsőjobbot a MIÉP-pel is. Ennek kapcsán arról szólt, hogy a Jobbik ügyesebben, célratörőbben kommunikál, mint egykor Csurka István tette.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Orbán: a Jobbik-szavazók előtt "minden kapunk nyitva van"

Orbán Viktor szerint amit meghirdetett, az megvalósult: "egy a tábor, egy a zászló". A Fidesz elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az európai parlamenti (EP) választás eredményével kapcsolatban, kérdésre válaszolva beszélt erről.

HVG Itthon

Törvénysértő Jobbik

Mindmáig nem számolt el tavalyi pénzügyeivel a Jobbik, noha a határidő több mint egy hónapja lejárt – értesült a HVG.

Itthon

Ezer eurót kér letétbe egy interjúért a Jobbik

Nem ad interjút "ellenséges" bel- vagy külföldi sajtóterméknek a Jobbik vezetése, hacsak az újságíró letétbe nem helyez ezer eurót a párt kincstárnokánál – írja a Neue Zürcher Zeitung tegnapi cikkére hivatkozva a Népszabadság.

MTI Itthon

Bajnai: "A Jobbik térnyerése óriási probléma"

Bajnai Gordon arra kérte az európai parlamenti választásokon mandátumot szerzett politikusokat, hogy az európai Magyarország és a magyarság érdekeit tartsák szem előtt. A KDNP szerint Bajnainak le kellene mondania, Navracsics szerint is elfogyott mögötte a támogatás. Napirend előtti felszólalás és a reagálások.

Itthon

Mit kajál a Jobbikon a magyar társadalom?

Társadalmi értelemben törvényszerű volt-e a Jobbik áttörése az EP-választáson, vagy derült égből villámcsapás? Szociológusok szerint legfeljebb a siker mértéke meghökkentő, de a ténye semmiképpen sem. Legtöbbjük a cigányellenességben találta meg az eredmény kulcsát, de akad olyan is, aki a politikai fősodor érzéketlenségével hozza összefüggésbe a Jobbik nagy ugrását.

Itthon

Itt a Jobbik. Ébredjetek, magyarok!

„Nem történt semmi különös az EP-választáson. Ahogy ez másutt is lenni szokott, alacsony részvétel mellett a tét nélküli választáson a kormánypárt(ok) rosszul szerepelt(ek), az ellenzék meg győzött; jól ment a kispártoknak és az extrémistáknak.” Na, ezt nehogy elhiggyük. Fontos és jelentős kihatású dolgok történtek tegnap.

Sorkövető

„Nincs. De igény, az lenne rá.” Szélsőjobbos választási esélyek

A szélsőjobboldali veszély a rendszerváltás óta terítéken van. Ehhez képest eddig egyetlen ilyen pártnak egyetlenegyszer (a MIÉP-nek 1998-ban) sikerült bekerülnie a parlamentbe. Pedig vizsgálatok bizonyítják, „igény, az lenne rá”, mert a magyar lakosság tizedének szélsőjobbos a politikai attitűdje. A választási rendszer azonban gátat szab a radikális nyomulásnak.

Pác-só és nitrit ad randevút a Csík zenekar Nébih-es dalában

Pác-só és nitrit ad randevút a Csík zenekar Nébih-es dalában

2600 ingatlant ürítettek ki eddig a végrehajtók idén

2600 ingatlant ürítettek ki eddig a végrehajtók idén

Egy kamion és egy kisteherautó ütközött, egy ember meghalt

Egy kamion és egy kisteherautó ütközött, egy ember meghalt

Össztűz zúdult a háborús bűnösökkel barátkozó új Nobel-díjas íróra

Össztűz zúdult a háborús bűnösökkel barátkozó új Nobel-díjas íróra

Brüsszelben találkozott a néppárti bölcsekkel Orbán

Brüsszelben találkozott a néppárti bölcsekkel Orbán

Szabadegyetemet indít a CEU

Szabadegyetemet indít a CEU