szerző:
MTI

A Himnusz eléneklésével kezdődött el a Fidesz XXIII. tisztújító kongresszusa szombaton délelőtt Budapesten, a tanácskozáson várhatóan megerősítik majd a szocialistáknak címzett követeléseket, valamint újraválasztják Orbán Viktor pártelnököt és a négy alelnököt.

A XII. kerületi Sportmax rendezvényközpontot a tíz óra utáni kezdésre teljesen megtöltötte a körülbelül 1400 küldött és a tanácskozásra meghívott vendégsereg. A megjelenteket a házigazda Pokorni Zoltán, alelnök, a XII. kerület polgármester köszöntötte.
   
A kongresszuson újabb két évre választják meg a Fidesz elnökét és négy alelnökét. A tisztújításban nem várható meglepetés, hiszen Fidesz országos választmányának elnöksége a jelenlegi pártelnök, Orbán Viktor és a négy alelnök, Pokorni Zoltán, Varga Mihály, Kósa Lajos és Pelczné Gáll Ildikó megválasztására tett javaslatot, bár elméletileg még a kongresszuson is van lehetőség jelölni. 
   
A küldötteknek a szavazólap mellett kiosztották Orbán Viktor által jegyzett Fundamentumok című dokumentumot, amelyben a Fidesz vezetője pártelnöki programját fogalmazza meg. Ebben többek között azt írja, hogy a Fidesz a szabad magyarok pártja, stratégiai kapcsolatban él a KDNP-vel, és önálló kormányzást céloz meg, ezután sem köt koalíciót a "kommunista diktatúra utódpártjával", az MSZP-vel és a "szélsőségekbe hajló jobboldali pártokkal". 
   
Orbán Viktor azt is írja, hogy a Fidesz a Kárpát-medencei magyarok határokon átívelő újraegyesítésének pártja, valamint jobboldali modern európai néppárt, amely képes a jelenlegi válsághelyzetből kivezetni Magyarországot. Orbán Viktor hozzáteszi: a Fidesz a törvényes rend pártja, amely védelmet nyújt a törvénytisztelőknek, és követeli a bűnözők gyors és kemény büntetését. 
   
A sportcsarnok bejáratánál az EP-választás 56 százalékos Fidesz-győzelmét megköszönő molinó fogadta a kongresszusra érkezőket. A terem végében felállított színpad mögé kék drapériát húztak és magyar zászlókat állítottak fel. A szónoki pulpituson a Fidesz EP-választásra meghirdetett Új irány szlogenje olvasható. 
   
A küldöttek már reggel kilenc órától érkeztek, és nagy tapssal fogadták a terembe érkező Fidesz-politikusokat és a kongresszus vendégeit, így Tőkés László püspököt, EP-képviselőt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökét és Kovács Miklóst, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökét, valamint Orbán Viktor pártelnököt.  
   
A várhatóan délután háromig tartó, végig nyílt tanácskozáson Varga Mihály alelnök terjeszti elő azt a javaslatot, hogy a szocialistáknak küldött nyílt levélben lévő követeléseket a kongresszus is erősítse meg. 
   
Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy a Fidesz elnöksége levelet küld az MSZP elnökségének, amelyben világossá teszik: az európai parlamenti (EP) választást úgy értelmezik, hogy az emberek megvonták a bizalmat a szocialista párttól, ilyenkor pedig egy demokráciában ki kell írni az új választást.
   
A küldöttek előtt felszólalnak a Fidesz alelnökei, valamint Schmitt Pál, a Fidesz-KDNP európai parlamenti listavezetője és Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője is. Emellett a Fidesz szövetségesei nevében Semjén Zsolt, a KDNP elnöke mond beszédet, a határon túli magyarok képviseletében pedig Tőkés László és Kovács Miklós szólal fel. A kongresszus zárásaként Orbán Viktor pártelnök beszél majd.
      
A Fidesz legutóbb 2007. május 20-án tartott tisztújító kongresszust, amelyen újabb két évre választotta meg Orbán Viktort a Fidesz elnökének, a négy alelnök pedig Kósa Lajos, Pokorni Zoltán, Pelczné Gáll Ildikó és Varga Mihály lett. Schmitt Pál akkor visszalépett az alelnöki jelöléstől, viszont elvállalta, hogy vezeti a 2009-es európai parlamenti választási kampányt, amelyen listavezetőként indult. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A Fidesz elnöksége Alcsúton tanácskozik

A Népszabadság úgy értesült, hogy a Fidesz Alcsúton tartja kétnapos elnökségi ülését, amelyen elemzik az európai parlamenti választások eredményét, és kialakítják a következő hónapok stratégiáját - olvasható a napilap keddi számában.

hvg.hu Itthon

Egy a zászló? A Fidesz-álom vége

Bármilyen eszközzel is próbálkozott a Fidesz, nem sikerült magához csalnia a Jobbik szavazótáborát. Ez, amellett, hogy az egységes jobboldal stratégiájának kudarcát jelenti, teljesen új válaszokat igényel a Fidesztől. Az őket övező elvárásokat azonban éppen saját maguk növelték olyan szintre, hogy csalódást okozhatnak. Krekó Péter politikai elemzőt kérdeztük.

MTI Itthon

A Fidesz levelet küld az MSZP-seknek

A Fidesz-vezérkar alcsúti tanácskozásáról kiszivárgott információk szerint a párt várhatóan nyílt levélben fordul a szocialista képviselőkhöz azzal, előre hozott választásokra van szükség - olvasható a Népszabadságban.

Kinyomtattak egy komplett hajót – videó

Kinyomtattak egy komplett hajót – videó

Nem a szokásos koppintás lenne a kínai Rolls-Royce

Nem a szokásos koppintás lenne a kínai Rolls-Royce

"Ne legyen kemény fiú!" – kérte Trump Erdogantól

"Ne legyen kemény fiú!" – kérte Trump Erdogantól

Keresik Paul McCartney 50 éve eltűnt gitárját

Keresik Paul McCartney 50 éve eltűnt gitárját

Egy fotó, amely ad némi okot az optimizmusra: Fahidi Éva és Bálint gazda egy képen

Egy fotó, amely ad némi okot az optimizmusra: Fahidi Éva és Bálint gazda egy képen

Leváltották a polgármestert, akit azzal vádolnak, hogy EU-pénzből épített magának vadászházat

Leváltották a polgármestert, akit azzal vádolnak, hogy EU-pénzből épített magának vadászházat