szerző:
MTI

Gyertyagyújtással rótták le kegyeletüket a mártírok előtt az emlékezők a fővárosi ötvenhatos emlékhelyeken, ahová kedd délelőtt folyamatosan érkeztek, hogy adózzanak a mártírhalált halt Nagy Imre egykori miniszterelnök és az 1956-os forradalom és szabadságharc valamennyi áldozata emlékének.

Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének 51., és újratemetésének 20. évfordulóján délelőtt 10 órától éjfélig gyertyagyújtásra várnak mindenkit Budapest hat ötvenhatos emlékhelyén: a Széna téren, a Kossuth téren, a Corvin közben, a műegyetemi emlékműnél, az Ötvenhatosok terén és a Nagy Imre Emlékháznál. Az emlékhelyeken néhányan már a meghirdetett időpont előtt megjelentek és gyertyát gyújtottak az áldozatokra és mártírokra emlékezve. 
   
A Széna téren, az ’56-os emlékműnél és kopjafáknál, a Kossuth téren, a Parlamentnél lévő Forradalom lángja emlékműnél, a Corvin közben a Pesti srác emlékművénél, valamint a Műegyetemi emlékműnél és a Nagy Imre Emlékháznál, illetve az ’56-osok terén, a központi ’56-os emlékműnél fehér pólót viselő fiatalok várták az érdeklődőket. A gyertyagyújtásra érkezőknek mécsest, és emléknapi programfüzetet osztogattak. A fiatal középiskolások az MTI tudósítójának azt mondták: már 10 óra előtt többen megjelentek és gyertyát gyújtottak az emlékhelyeken, de szerintük inkább késő délutánra várható nagyobb számban az emlékezők érkezése.
   
Sok érdeklődő és turista állt a Hősök terén, ahol Nagy Imre néhai miniszterelnök és mártírtársainak újratemetését idéző ünnepi térinstallációt alakítottak ki az ,56-os vértanúk emléknapjára, az újratemetés 20. évfordulójára a Műcsarnok épületénél.
   
A Műcsarnok lépcsőjén a húsz évvel ezelőtti hat koporsó helyén most fűszőnyeg, közepén egy virágokkal borított dombbal, emlékeztet a mártírokra, az 1958. és 1989. június 16-án történtekre.
   
Az épületet a 20. évfordulón nem a gyász fekete színe borítja, hanem a piros-fehér-zöld szín dominál. A Műcsarnok homlokzatát és bejáratát fehér vászonnal vonták be, oszlopait pedig nemzeti színű, virágkompozíciót ábrázoló lepellel tekerték körbe. A téren szabadtéri kiállítás látható húsz évvel ezelőtti fotókból. Ezeken elsősorban az újratemetés képei jelennek meg, de felelevenítik a magyar-osztrák határnyitás pillanatait és a harmadik Magyar Köztársaság ünnepélyes, Kossuth téri kikiáltását is.
   
Húsz évvel ezelőtt ezen a napon a Hősök terén felállított ravatalnál százezrek rótták le kegyeletüket. Az 1989. június 16-ai újratemetés a rendszerváltás jelképes eseménye lett. A téren este a magyar operaélet kiválóságai ünnepi koncerttel hajtanak fejet 1956 mártírjai előtt és idézik fel a 20 évvel ezelőtti eseményeket. 
   
A Vértanúk terén, ahol délelőtt a közjogi méltóságok, Nagy Imre családtagjai, a Nagy Imre Társaság és Alapítvány, valamint az 56-os szervezetek képviselői koszorúztak és rótták le tiszteletüket az egykori miniszterelnök szobra előtt, turisták fotóztak és emlékezők gyújtotak gyertyákat, mécseseket.
   
Nagy Imre miniszterelnök és vádlott-társai: Maléter Pál és Gimes Miklós halálos ítéletét 1958. június 16-án hajtották végre. A holttestek kihantolása és azonosítása 1989 márciusában kezdődött meg. Az 1989. június 16-ai újratemetés a rendszerváltás jelképes eseménye lett.
   
Nagy Imrét, Gimes Miklóst, Losonczy Gézát, Maléter Pált és Szilágyi Józsefet 1989. július 6-án a Legfelsőbb Bíróság felmentette az 1958-as vádak alól.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Itthon

Számítottak-e balhéra Nagy Imre újratemetésén?

Mit tudtak és mit gondoltak a budapestiek Nagy Imréről, szerepéről? Milyen várakozások előzték meg az ünnepélyes gyászszertartást? A HVG felkérésére többek között ezeket a kérdéseket tette fel közvélemény-kutatók egy csoportja 1989 júniusában, Nagy Imre újratemetése előtt. Az alábbiakban a közvélemény-kutatás fontosabb megállapításait közöljük, változatlan formában.

MTI Itthon

MSZP: Nagy Imre emléke az egész nemzeté

Nagy Imre emléke az egész nemzeté, de életműve a baloldalnak külön tanulságokat is kínál - írta közleményében az MSZP az 56-os Vértanúk Emléknapja, Nagy Imre néhai miniszterelnök és mártírtársai újratemetésének 20. évfordulója alkalmából kedden.

Látványos csaták, lélegzetelállító jelenetek – itt a Star Wars 9. előzetese

Látványos csaták, lélegzetelállító jelenetek – itt a Star Wars 9. előzetese

Képtelen volt kormányt alakítani Netanjahu

Képtelen volt kormányt alakítani Netanjahu

Nem mindegy, kinek mennyi a horkolási indexe

Nem mindegy, kinek mennyi a horkolási indexe

Marabu Féknyúz: Hadházy, Orbán és a magyar zászló

Marabu Féknyúz: Hadházy, Orbán és a magyar zászló

Brutális megszorításra készül az Audi

Brutális megszorításra készül az Audi

A vádemelésnél tart a Kuciak-ügy, a vádlottak életfogytiglant is kaphatnak

A vádemelésnél tart a Kuciak-ügy, a vádlottak életfogytiglant is kaphatnak