szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelenleg úgy néz ki, hogy ha a piacok tovább javulnak, ahogyan az utóbbi két hónapban tették, és ha Magyarország tevékenysége segít a bizalom visszaállításában az ország iránt, akkor bizonyára képesek leszünk finanszírozni magunkat a piacról - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök pénteken a CNBC gazdasági televíziónak az EU-csúcsértekezlet brüsszeli helyszínén.

- De óvatosnak kell lennünk, a bizalom még nagyon törékeny. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatására azért volt szükség, mert tavaly vis maior helyzet alakult ki. Ha ez visszatérne, akkor növelnünk kell és ki kell terjesztenünk az IMF-programot. Az utóbbi megbeszéléseken az IMF kifejezte érdekeltségét aziránt, hogy folytassa a tárgyalásokat erről, ha szükséges lesz, de normális esetben megfelelő lesz a piaci finanszírozás - mondta a kormányfő.

- Magyarországnak világos üzenetet kell küldenie, hogy érti ezt a válságot, érti, mit jelent a válság Magyarország számára. Az utóbbi hatvan napban a parlament megszavazott egy teljes nyugdíjreformot, egy szociális reformot, és egy hét múlva szavazunk az adóreformról. Ez a három dolog azt jelenti, hogy Magyarország nemcsak elfogadható és kezelhető formába tette (költségvetési) mérlegét, hanem próbáljuk elhárítani a jövőbeli növekedés akadályait is, mert növelnünk kell a növekedési potenciált, hogy túlnőjünk az eladósodáson - magyarázta a miniszterelnök a CNBC riporterének.

- Az utóbbi hatvan napban megkaptuk az IMF és az Európai Bizottság támogatását is ehhez az új gazdasági programhoz, úgyhogy ez fontos lépés a bizalom növelésére, amely régóta hiányzott Magyarország számára - tette hozzá a kormányfő.

A lett valuta esetleges leértékelése okozta kockázatról szólva azt mondta: az EU-csúcs teljes támogatásáról biztosítja Lettországot. - A (pénzügyi) fertőzés kockázat a térségben, a befektetők egészében figyelik a térséget, de Magyarország megmutatta, hogy érti a válság üzenetét, megtettük a szükséges lépéseket a mérleg és a bizalom helyreállítására, úgyhogy akik mélyen elemzik Magyarorszgot, azoknak meg kell érteniük, hogy a helyes úton járunk már, és azon is maradunk. Az utóbbi hatvan napban a kormány keresztülvitt egy tíz éve hiányzó reformcsomagot, egyértelmű politikai támogatással. A politikusok a parlamentben megértették, hogy erre van szüksége Magyarországnak, ezért azt várom, hogy a támogatás meglesz az elkövetkező egy évben is. 

- Idén az államháztartás hiányát a hazai össztermék (GDP) 3,9 százalékára tervezzük, miközben az EU-átlag mínusz 6 százalékra ígérkezik. Jövőre 3,8 százalékos hiányt célzunk meg, miközben az EU-átlag várhatóan 7,3 százalékra nő. Bármi furcsa, Magyarország hirtelen a legprudensebb gazdaságok között van Európában, ami jó hír a magyar gazdaságnak - mondta Bajnai.

Egy személyes kérdésre - hogyan képes "megélni" egyforintos fizetéséből -, így felelt:

- Vállalatvezetőként megtanultam, hogy a vezetőknek szolidaritást kell mutatniuk válság idején. A megtakarításaimból élek a korábbi magánszektorbeli tevékenységem nyomán. Más gesztusokat is tettem, hogy a lakosság lássa, mindenkinek ki kell vennie részét a terhekből, de hamarosan kikerülünk a válságból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Bajnai: "egy év nem is elég"

A kormány az elmúlt hatvan napban több gyors, fájdalmas, de elkerülhetetlen lépést tett a költekezés visszafogására és a növekedés megindítására. Az egyensúly "kordában tartása" után gyorsan lehet teljesíteni az euró bevezetéséhez szükséges egyéb kritériumokat - mondta a kormányfő a Menedzserek Országos Szövetségének közgyűlésén.

Gazdaság

A vagyonadón múlhat a Bajnai-kormány sorsa

A Bajnai-kormány támogatottságának szakítópróbája lehet a vagyonadóról szóló törvényjavaslat. Az SZDSZ a kormány által benyújtott formájában nem szavazza meg az előterjesztést – mondta a HVG-nek Horn Gábor szabaddemokrata ügyvivő. Márpedig a szocialisták nincsenek elegen ahhoz, hogy keresztülverjék a parlamenten a javaslatot. Nem véletlen, hogy kedden délután az Országgyűlés különböző bizottságain keresztül újabb módosító indítványok érkeztek.

MTI Itthon

Bajnai: "A Jobbik térnyerése óriási probléma"

Bajnai Gordon arra kérte az európai parlamenti választásokon mandátumot szerzett politikusokat, hogy az európai Magyarország és a magyarság érdekeit tartsák szem előtt. A KDNP szerint Bajnainak le kellene mondania, Navracsics szerint is elfogyott mögötte a támogatás. Napirend előtti felszólalás és a reagálások.

MTI Itthon

Bajnai útját állná az adóelkerülésnek

A magyarországi adórendszer változtatásainak célja, hogy az országban megérje dolgozni, az adórendszer igazságosabb legyen, és hogy ne lehessen kikerülni az adózást - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) országos vezetői értekezletén.

MTI Itthon

Bajnai: a pártfinanszírozás a korrupció melegágya

A pártfinanszírozás a korrupció melegágya, de a törvény megváltoztatásához a képviselők kétharmadára van szükség, és tavaly májusban a legnagyobb ellenzéki párt kilépett a már előkészített megállapodásból - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök.

Elindultak élesben is a robotpizzafutárok Amerikában – videó

Elindultak élesben is a robotpizzafutárok Amerikában – videó

9/11 huszadik évfordulójáig vonulna ki Afganisztánból az USA

9/11 huszadik évfordulójáig vonulna ki Afganisztánból az USA

Új androidos funkció jön, ami szólni fog, ha sétálás közben is mobilozunk

Új androidos funkció jön, ami szólni fog, ha sétálás közben is mobilozunk