szerző:
MTI

Dávid Ibolya marad az MDF elnöke, miután a párt szombati budapesti országos gyűlése nagy többséggel, nyílt szavazáson megerősítette pozíciójában - mondta Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt szóvivője az MTI-nek. A szavazást követőn több tucat küldött elhagyta a helyszínt.

A küldöttek 182 igen, 72 nem és 20 tartózkodással erősítették meg pozíciójában Dávid Ibolyát. "A bizalmi szavazás több mint kétharmados többséggel megerősítette az MDF elnöke és elnöksége által folytatott politikát. Ez egyfajta felhatalmazást is jelent arra, hogy a következő hónapok munkáját is folytassa ez a vezetés" - hangsúlyozta Kerék-Bárczy Szabolcs.
   
A bizalmi szavazás nem jogi kötelezettség, hanem egy gesztus volt. Azt kívánta felmérni a Magyar Demokrata Fórum vezetése, hogy a tagság támogatja-e azt a politikát, amely sikerre vitte a Magyar Demokrata Fórumot az európai parlamenti választáson - mutatott rá a szóvivő.
   
Arra a felvetésre, hogy a szavazás után tiltakozásul nagyon sok küldött elhagyta a helyszínt, a szóvivő azt mondta: a párt vetése egy demokratikus párt demokratikusan megválasztott vezetése, ahol a többségi döntés az irányadó.
   

© MTI
Az MTI azon kérdésére, hogy az MDF-nél szokatlan módon, miért nyílt szavazással döntöttek, Kerék-Bárczy Szabolcs kiemelte: bizalmi szavazás esetén a párt alapszabálya értelmében lehet nyílt szavazást is tartani. Semmilyen jelentősége nincs annak sem, hogy a küldötteket megyénként csoportosítva ültették le - tette hozzá. (Az ülést elhagyó küldöttek közül többen arról beszéltek, hogy a párt vezetése az ültetéssel akarta felmérni, hogy melyik megyében kell változtatni a vezetésen). Az MDF demokratikus párt, ahol minden döntést viták előznek meg a megfelelő testületekben. Eddig is demokratikusan születtek a döntések, találgatásokkal, feltételezésekkel nem tudnak mit kezdeni - mondta a szóvivő arra a kérdésre, hogy lesznek-e a szankciók azok ellen, akik nemmel szavaztak. Nem lehet tudni, hogy lesznek-e tisztújítások megyei szinten a közeljövőben. Minden személyi döntésről a megyéknek kell dönteniük - tette hozzá. Nem számítanak tömeges kilépésekre a pártból a szombati események után - mondta az MTI kérdésére, miután több tucatnyi küldött elhagyta a gyűlést.
   
A szóvivő elmondta, hogy az országos gyűlés először Bokros Lajos és Habsburg György beszámolóját hallgatta meg, ezt követően került sor Dávid Ibolya értékelésére az EP-választásokkal kapcsolatban. A pártelnök az MDF előtt álló feladatairól is beszélt. Ezt követően került sor a szavazásra - fűzte hozzá.
   
Thaisz Miklós, az Ifjúsági Demokrata Fórum alelnöke a szavazás után újságíróknak azt mondta: az igen szavazatokat nem számolták meg, és zavarosak voltak a körülmények, sok küldött nem is tudta, hogy miről szavaz, ugyanis konkrétan nem azt tették fel szavazásra, hogy Dávid Ibolya maradjon-e a párt elnöke.
   
Porkoláb Mátyás MDF-es politikus, a Budapesti választmány volt elnöke az ülésről távozva azt mondta: úgy véli országosan ötvenen lehetnek azok, akik kilépnek az MDF-ből, többek közt ő is. Szomorúan távozik a pártból - tette hozzá. Közölte: ügyrendi javaslatának nem adtak helyt, mely arra irányult, hogy az országos gyűlés akar-e inkább titkosan szavazni arról, hogy továbbra is Dávid Ibolya maradjon-e párt elnöke. Elmondta, hogy az ülésen Dávid Ibolya értékelte a párt európai parlamenti választáson elért eredményét. Az ülés kezdetén felszólalt Bokros Lajos, az MDF EP-képviselője is. Mint hangsúlyozta, kritikák nem hangozhattak el az országos gyűlésen, "meglehetősen diktatórikusan vezették az ülést".
   
Karsai Péter MDF-es politikus újságíróknak arra a kijelentésre, hogy sokan nem is tudták miről szavaznak, azt mondta: a választmány elnöke felolvasta a határozati javaslatot, mely arra vonatkozott, hogy megerősítik-e a pártelnököt és az elnökséget. Közölte: az országos választmány szombat reggeli ülésén döntött úgy, hogy nyílt legyen a szavazás, és együtt döntsenek a pártelnök és az elnökség személyéről. Minden ügyrendi javaslatot az országos választmány előtt kellett volna előterjeszteni - tette hozzá.

Almássy Kornél volt MDF-es képviselő, akit már korábban kizártak a pártból, azt mondta: a megfélemlítések után mindössze 274 küldött jelent meg, a szavazásra jogosult a 378-ból. Úgy vélekedett, hogy Dávid Ibolyát nem a küldöttek támogatása tartja a pártelnöki tisztségben, hanem "egyéb államhatalmi szervek".

A párt többségének döntését demokrataként tudomásul veszi, de lakiteleki alapítóként nem tudja elfogadni az új személyiségeket - mondta Grezsa István, a Magyar Demokrata Fórum Csongrád megyei elnöke miután Dávid Ibolyát nyílt szavazáson megerősítették elnöki tisztségében, ő pedig lemondott.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Egyeztetést kezdeményez az MDF Sólyom és a pártok között

Az MDF szerint Sólyom László köztársasági elnöknek a parlament nyári szünete előtt új jelöltet kellene állítania a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. A párt azt javasolja, hogy az államfő és a parlamenti pártok vezetői még júniusban egyeztessenek a poszttal kapcsolatos álláspontjukról, vitassák meg aggályaikat, elvárásaikat.

Tömegkarambol az M7-es bevezetőjén

Tömegkarambol az M7-es bevezetőjén

Eltűnhet a trópusi növényfajok harmada

Eltűnhet a trópusi növényfajok harmada

Amnesty: a Facebook és a Google veszélyt jelentenek a társadalomra

Amnesty: a Facebook és a Google veszélyt jelentenek a társadalomra

Ebben a formában tényleg szépségversenyre mehetne az új Octavia

Ebben a formában tényleg szépségversenyre mehetne az új Octavia

Vádat emeltek Jeffrey Epstein börtönőrei ellen

Vádat emeltek Jeffrey Epstein börtönőrei ellen

Ritkaságszámba menő androidos mobilokkal erősíti kínálatát a Telenor

Ritkaságszámba menő androidos mobilokkal erősíti kínálatát a Telenor