Tetszett a cikk?

A Nap TV legszebb hagyományait idéző szocialista-fideszes szópárbajt láthattak az újságírók hétfő délután, nem sokkal Baka András megválasztása után a Parlamentben Répássy Róbert fideszes frakcióvezető-helyettes és Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt frakcióvezetője között. A köztársasági elnök előtte még leplezetlenül kritikus megjegyzést tett a korábbi főbíró tevékenységére.

Baka Andrásnak a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökévé történt megválasztása után Sólyom László köztársasági elnök rövid nyilatkozatot adott a Parlament folyosóján a sajtónak. „Nyilván hallották a jó hírt: a Legfelsőbb Bíróságnak van elnöke. Ez nagyon nagy öröm számomra, hiszen egy egy éve méltatlanul húzódó probléma most megoldódott […] Abban is biztos vagyok, hogy a következő hat év közéleti klímáját, egész Magyarország állapotát jótékonyan fogja befolyásolni, hogy Baka András a Legfelsőbb Bíróság elnöke. És van még egy pozitívum: ma végérvényesen véget ért a Lomnici-korszak.” Az államelnök újságírói kérdésekre nem válaszolt, de úgy hírlik, Sólyom és a korábbi főbíró, Lomnici között nagyon rossz a viszony.

Az államfő után az LB most megválasztott elnöke lépett a mikrofonhoz. Az örömét a legkevésbé sem titkoló, s az államfőnek, valamint a parlamenti frakcióknak köszönetet mondó Baka szerint „nem a múltba kell nézni, hanem a jövőbe”. A hvg.hu arra volt kíváncsi, hogy Baka mit ajánlott a hétfő délelőtti frakcióülésen a Fidesznek, illetve, hogy lehet-e összefüggés a sikeres főbíróválasztás és aközött, hogy az akkor még csak jelölt Baka hétfő délelőtt részt vett a Fidesz-frakció ülésén. Válaszában Baka hangsúlyozta: a Fidesz már a délelőtti frakcióülés előtt is támogatásáról biztosította őt.

Ezt követően érdekes adok-kapok zajlott le Répássy Róbert és Mesterházy Attila között a Parlamentben. Répássy sajtótájékoztatót tartott, ahol – amellett, hogy kifejezte Baka megválasztása fölötti örömét – a szocialistákat aprította. Mind mondta, „a szocialista párt a felelős azért, hogy egy évig nem volt elnöke a Legfelsőbb Bíróságnak”. Hozzátette: „a szocialista frakcióvezető közreműködésével a képviselőket…” Ebben a pillanatban az újságírók tömegében elvegyült Mesterházy közbeszólt, s szópárbajra hívta ki a fideszes politikust. „Az az időszak véget kell, hogy érjen, hogy a Fidesz folyamatosan vádolhasson másokat, igaztalanul.” A megsértődött/megsértődést mímelő Répássy félrevonult, majd egy-két perc múlva visszatért. „Nagyon szépen köszönöm Mesterházy Attilának, hogy befejezhetem a sajtótájékoztatómat” – fogalmazott.

Répássy szerint „a szocialista frakció a saját képviselőit megalázva, a frakcióvezetés által ellenőrzött módon megszavazta” Bakát. „A szocialista képviselők ízelítőt kaphattak abból, hogy miképp fog a szocialista párt elnököt választani a kongresszusukon. Úgy látom, ez egy kongresszusi főpróba volt” – fejtette ki Répássy.

A hvg.hu egyrészt azt kérdezte Répássytól, hogy miért nem állt ki ad hoc vitára Mesterházyval, másrészt azt, hogy Baka mostani megválasztása a módszer lényegét tekintve mennyiben különbözött Sólyom László 2005-ös megválasztásától. „Nem az a föladatunk, hogy tévévitát folytassunk le. Majd nyilván a frakcióvezető úr is elmondja az álláspontját” – reagált az ellenzéki képviselő. Úgy folytatta: „Sólyom László megválasztásakor ilyen jeleneteknek senki sem lehetett tanúja. […] Nem fordult elő, hogy a képviselők libasorban álltak volna a frakcióvezető előtt a szavazási procedúrát várva.”

A Répássy helyét a mikrofonok előtt átvevő kormánypárti frakcióvezető szerint ellenfele nem válaszolt a hvg.hu által föltett második kérdésre. „A köztársasági elnök megválasztásakor párban mentek a fideszes képviselők szavazni és egymásnak kellett megmutatniuk a szavazócédulát. […] Ha észrevették, hogy egy-egy képviselő nem a megfelelő helyre tette az ikszet, akkor őt visszavezették, és új szavazócédulát kellett fölvennie.” Mesterházy végigzongorázta azokat a technikákat, amelyeket az elmúlt napokban annak érdekében javasoltak, hogy a közvélemény számára egyértelműen kiderüljön: a Magyar Szocialista Párt támogatja Baka Andrást.

Mesterházy szerint valótlan volt az újságírók között elterjedt hír, amely szerint vastag piros filctollal – a hvg.hu tudósítója korábban feketéről hallott – szavaztak a kormánypárti képviselők. „Három szavazófülkében szavaztak a szocialisták, három külön tollal.” A frakcióvezető szerint blöfföltek azzal, hogy valahogy regisztrálják a frakció tagjainak szavazását. „Senkinek nem kellett bemutatnia a szavazócédulát.”

A Magyar Szocialista Párt politikusa azt mondta: nem érti, hogy délelőtt miért kellett a Fidesz-frakciónak meghallgatnia Baka Andrást. „Mi történt ezen a mai frakcióülésen?” – tette föl a költői kérdést Mesterházy. „Érdemes volt ezt a politikai-kommunikációs stratégiát végrehajtani, mert így rá tudtuk kényszeríteni a Fidesz politikusait arra, hogy tartsák a szavukat, és úgy cselekedjenek, ahogy beszélnek” – fogalmazott Mesterházy Attila.

Szegő Péter

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tévedésből kért beleegyező nyilatkozatot megbízhatósági vizsgálathoz a kórházi főigazgatóság

Tévedésből kért beleegyező nyilatkozatot megbízhatósági vizsgálathoz a kórházi főigazgatóság

50 éves a Rolling Stones életművének koronaékszere

50 éves a Rolling Stones életművének koronaékszere

Zsebre megy: 40 ezer forinttal is kevesebb lehet a koronavírus miatti táppénz

Zsebre megy: 40 ezer forinttal is kevesebb lehet a koronavírus miatti táppénz