szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Különböző programokkal Budapestet biztonságos és élhető várossá lehet tenni - nyilatkozta Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának elnöke.

Danielisz Béla elmondta, hogy az általa ez ügyben összeállított rövid és közép távú javaslatcsomagot a testület következő ülése elé terjeszti. A szocialista politikus kifejtette, hogy a főváros bűnmegelőzési kartájára alapozva első körben a közterületi bűnmegelőzésre fókuszálnának. Ennek keretében felmérnék a közparkokat bűnmegelőzési szempontból. Feltárnák, hogy hol fordulhatnak elő rablások, drogozások. Bűnmegelőzési szempontból áttekintenék az egész főváros közvilágítási rendszerét és felülvizsgálnák a Budapesten kiadott összes közterület-foglalási engedélyt is. A rossz közérzetünk egyik oka ugyanis a rendezetlenség - szögezte le az elnök. 
   
Ugyancsak az első szakaszban megerősítenék a kórházak és az iskolák biztonságát, valamint továbbfejlesztenék a fővárosi közterület-felügyelet vészhelyzeti információs központját. Távfelügyeleti központtal oldanák meg a kórházakban a tűzvédelmet, s jelzőrendszert építenének ki a lopások ellen is. Megoldanák azt is, hogy a nyitott kórházak valamiképpen mégiscsak azonosíthassák az intézménybe látogatókat, hogy a rossz szándékkal érkezőket nyomon követhessék. A főváros minden középiskolájára kiterjesztenék a hat tanintézetben három éve zajló biztonságos iskolaprogramot a következő egy évre. 
   
A vészhelyzeti információs központot pedig oly módon fejlesztenék tovább, hogy alkalmas legyen egy olyan távfelügyeleti központ jellegű működésre, amellyel a fővárosi önkormányzat intézményeiben azonnal reagálhatnának például a betörésekre. A távfelügyelethez való csatlakozás lehetőségét kiterjesztenék a lakosságra is, az arra rászorulók igénybe vehetnék azt. 
   
A programelemeket külső szervezetek bevonása nélkül, az önkormányzat hivatalnokaival és alkalmazottaival valósítanák meg - közölte az elnök. Hozzátette, hogy javaslatában indítványozza azt is, hogy a fővárosi önkormányzat költségvetésének ez évi általános tartalékából 900 millió forintot biztosítsanak e programcsomag megvalósítására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Kedvezőtlen a közbiztonság állapotának megítélése

A nyilvánosság és a közbeszéd sugallta kép szerint az elmúlt hónapokban a magyar társadalom szubjektív biztonságérzete drámai módon átalakult; a lakosság jelentős része érzi úgy, hogy a rendvédelmi szervek képtelenek a közbiztonság szavatolására, holott hivatalosan 2008-ban csökkent a bűncselekmények száma.

Csikász Brigitta Itthon

A gárdásított közbiztonságé a jövő?

A közbiztonság kollektív társadalmi termék - emlegetik a rendőrségi vezetők. A közbiztonság alternatív rendfenntartási eszközökkel, egyesületek, gárdák, polgárőrség, városőrség útján is fenntartható. Kérdés ugyanakkor, hogy az efféle egyenruhás testületek segítenek-e valóban, vagy csak növelik a káoszt.

Elhunyt Hajdufy Miklós televíziós filmrendező

Elhunyt Hajdufy Miklós televíziós filmrendező

Auschwitzban minden túlélő átélt valamit, amiről képtelen beszélni

Auschwitzban minden túlélő átélt valamit, amiről képtelen beszélni

Jutalmat kaptak a rendőrök, akik lángoló kórteremből mentettek ki egy beteget

Jutalmat kaptak a rendőrök, akik lángoló kórteremből mentettek ki egy beteget