szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az örökségvédelmi törvény szerint állami tulajdonból ki nem adható műemlék az a tíz kastély, amelynek piaci hasznosítását tervezi a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) - mondta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke.

Az MNV a rossz állapotban lévő kastélyok állagvédelme, illetve felújítása céljából dolgozta a piaci hasznosítási koncepciót, amelynek keretében olyan befektetőket keres, amelyek a KÖH szempontjai szerinti helyreállítást, illetve funkciókat valósítanák meg az épületekben - mondta Mezős Tamás.
   
A terv érdekében Tátrai Miklós, az MNV vezérigazgatója június 15-én írt levelet Hiller István kulturális miniszternek, a tárcavezető hozzájárulását kérve az acsai Prónay-, a soponyai Zichy-, a bajnai Sándor-Metternich-, a gyulai Almássy-, a tatai Eszterházy-, a dégi Festetics-, a füzérradványi Károlyi-, a lovasberényi Cziráky-kastély, valamint az iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzáth-Pappenheim- és a fertőrákosi püspöki kastélyegyüttes piaci alapú hasznosításához.
   
A tíz épület kiválasztását nem a KÖH végezte; nem is biztos, hogy mindegyik kastélyban meg lehet valósítani az üzleti alapú üzemeltetést - jegyezte meg Mezős Tamás: "Gyulán például túl kicsinek tűnik mind a terület, mind a ház ahhoz, hogy önálló funkciót befogadhasson, de alkalmas lehetne arra, hogy a város kezelésében valamilyen intézményként működhessen tovább".
   
A KÖH vezetője szerint azonban a többi épület alkalmas lehet a hasznosításra akár önmagában, vagy egyes kastélyok esetében akár úgy, hogy közvetlen környezetükben szálloda vagy konferenciaközpont épül.
   
Mezős Tamás reagált Varga Kálmánnak szombaton a Magyar Nemzetben és a Népszabadságban megjelent nyilatkozataira, amelyekben a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) igazgatója azt állította, hogy a kérdéses épületek jelentős része jó állapotban van, példaként említve a nemrég renovált bajnai kastélyt.
   
A KÖH elnöke szerint azonban a Komárom-Esztergom megyei épületen csak a kert felőli homlokzatot és a tetőszerkezetet újították fel, összességében a ház állapota továbbra is meglehetősen rossz. Ugyanígy sürgős felújításra szorul például a füzérradványi és a gyulai kastély is - fűzte hozzá.
   
A Népszabadságnak Varga Kálmán elmondta: sejtése szerint az ügy hátterében egy ingatlanspekulációra készülő társaság lehet. A Magyar Nemzettel pedig azt közölte, hogy korábban voltak próbálkozások a kastélyok piaci alapú hasznosítására, ám ezek kudarcot vallottak.
   
Mezős Tamás ezzel szemben hangsúlyozta: sem a magyar államnak, sem az MNG-nek nincs elegendő anyagi ereje, hogy ezekről az épületekről megfelelően gondoskodjon.
   
"A tavalyi nagy viharok idején a füzérradványi kastélyban keletkezett egy nagyobb tetőkár, amelynek helyreállítása a komolyabb károsodások elkerülése érdekében sürgős volt; ez 370 ezer forintot igényelt. Az összeget a KÖH-nek kellett biztosítania, mert az MNG-nek nem volt erre pénze" - említett példát.
   
Mezős Tamás szerint az európai uniós pályázatok esetén is szükség lenne önrészre, erre azonban az örökségvédelmi szakember nem látja a fedezetet. Hangsúlyozta azonban: amennyiben sikerül befektetőket találni a kastélyok hasznosítására, az csak a KÖH szigorú felügyeletével történhet, hiszen a hivatal szakhatóságként felügyelni fogja ezeket a beruházásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!