Tetszett a cikk?

Vasárnap a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas petíciót dobott a budapesti iráni nagykövetségének postaládájába, melyben a szabadságjogok biztosítását követelték az iráni rendszertől. (Vasárnap lévén, nem volt senki, aki a petíciót átvette volna.) A hvg.hu a szervezet június 20-án megválasztott új elnökét, Ágh Péter fideszes politikust, a legfiatalabb országgyűlési képviselőt faggatta.

hvg.hu: Tekintettel arra, hogy a Fidelitas a Fidesz ifjúsági szervezete, a petícióban foglaltak a Fidesz álláspontját is tükrözik?

Ágh Péter: A Fidelitas a Fidesz egyik szövetségese, értékeink közösek. Az elmúlt tizenkét éves történetében következetesen kiállt az emberi jogok védelme érdekében, legyen szó Fehéroroszországról, Kubáról, Grúziáról vagy a határon túli magyarok problémáiról. Ennek az eszmének a nevében fogalmaztuk most is meg a petíciónkat: a gyülekezési és a véleménynyilvánítási jog biztosítását, illetve az iráni vérfürdő elrendelőinek a felelősségre vonását követeltük. A szabadság univerzális érték, amihez mindenkinek joga van.

hvg.hu: Nem válaszolt arra a kérdésemre, hogy ugyanez-e a Fidesz véleménye? Ön a Fidesz tagja és országgyűlési képviselője.

Á. P.: A Fidesznek is alapértékei közé tartozik az emberi jogok védelme. A vasárnapi sajtótájékoztatón azonban a Fidesz egyik szövetségesének, a Fidelitasnak a petícióját ismertettük Dömötör Csabával, az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének alelnökével.

hvg.hu: Nagyon keményen odapörköltek a Jobbiknak, amiért a nemzeti radikális párt Ahmadinezsád elnököt támogatja a mostani iráni belpolitikai konfliktusban. Nem arról van egész véletlenül szó, hogy Irán Izraelt tekinti fő ellenségének, ezért a Jobbiknak – melynek politikája nem mindig mentes az Izrael-ellenes elfogultságtól – kedves a jelenlegi iráni rendszer?

Á. P.: Sajtónyilatkozatunkban úgy fogalmaztunk, hogy aggasztó, ha egy, az Európai Parlamentbe bejutott párt szimpatizál azzal a rezsimmel, amely enyhén szólva is vitatható intézkedéseket hozott az elmúlt napokban-hetekben. Bízunk benne, hogy a Jobbik is felülvizsgálja álláspontját.

hvg.hu: Két dologról van szó Irán esetében. Egyrészt, hogy a választások mennyire voltak tiszták, másrészt, hogy a választásokat követő tüntetéseket a rendszer hogy kezelte. Túl azon, hogy a választásokon csak olyan jelölt indulhat, akit az Őrök Tanácsa jóváhagy, van-e bármilyen bizonyíték arra, hogy a hatalom csalt a választásokon? Nemzetközi megfigyelők nem voltak jelen.

Á. P.: Mivel az iráni rezsim a külföldi tudósítók mozgását is akadályozza, ezért mind a mai napig nem tudhatjuk, mennyire volt tiszta az elnökválasztás. Nem véletlen, hogy petíciónkban nem elsősorban új választást, hanem az alapvető jogok biztosítását kértük az iráni vezetőktől.

Szegő Péter

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Orbán: ki kell egyenesíteni az ösvényt

Új elnököt választ a Fidelitas Miskolcon szombaton tisztújító kongresszusán; a tanácskozást videóüzenetben köszöntötte Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

Családi gazdaságok: javítja a hibákat, de Áder legsúlyosabb bírálatáról hallgat a törvényalkotási bizottság

Családi gazdaságok: javítja a hibákat, de Áder legsúlyosabb bírálatáról hallgat a törvényalkotási bizottság

Operatív törzs: nincs rangsor, logisztikai alapon tesztelnek az iskolákban

Operatív törzs: nincs rangsor, logisztikai alapon tesztelnek az iskolákban

G7: Mészáros Lőrincével felérő vagyona van egy magyarországi testvérpárnak

G7: Mészáros Lőrincével felérő vagyona van egy magyarországi testvérpárnak