szerző:
MTI

A fideszes politikusok népszerűsége növekedett, míg a szocialistáké csökkent júniusban az előző negyedévhez képest, a listát továbbra is Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere vezeti Sólyom László államfő előtt – áll a Századvég-Forsense kedden bemutatott felmérésében.

Az előző negyedévhez képest a Fidesz politikusainak rokonszenvindexe 2 pontot emelkedett és a százas skálán elérte az 51-es szintet, az MSZP-s politikusok népszerűsége azonban egy ponttal csökkent, jelenleg 37 ponton áll, a különbség tehát tovább nőtt, 14 pontra. Ezzel együtt tovább nőtt az ellenzéki túlsúly: a népszerűségi lista első hét helyén hat Fidesz-politikus található, az egyetlen kivétel a második legjobb átlagosztályzatú Sólyom László köztársasági elnök - olvasható a Századvég és a Forsense közleményében.

A népszerűségi lista utolsó öt helyét három szocialista és két SZDSZ-es politikus foglalja el. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő megítélése valamelyest javult az első negyedévi mélyponthoz képest (+3 pont), de 29 ponttal így is ő a lista utolsó helyezettje. Bajnai Gordon jelenlegi kormányfő 36 pontot kapott, az ő eredménye 2 ponttal csökkent. Ehhez a kutatás szerint az is hozzájárult, hogy a kormányfő ismertsége a márciusi 82 százalékról júniusra 98 százalékra emelkedett.

A kormánypártiak közül a legnépszerűbb politikus továbbra is Szili Katalin házelnök, azonban júniusban ő is nagyobb arányú népszerűségvesztést könyvelhetett el, 5 ponttal 48 pontra romlott a megítélése, ezzel a másodikról a nyolcadik helyre esett vissza.

Orbán Viktor Fidesz-elnök népszerűsége nagyobb mértékben – nyolc ponttal – emelkedett az elmúlt három hónapban, mint párttársaié, s a „pozitív rokonszenv osztályzatok” arányát tekintve a Fidesz elnökének a pozíciója a legerősebb a listán szereplő politikusok között, a teljes népesség 46 százalékától kapott 4-es vagy 5-ös osztályzatot. Kósa Lajos megítélése 2 ponttal javult, így továbbra is ő vezeti a népszerűségi listát kisebb kormánypárti elutasítottsága és a bizonytalanok körében kapott jobb osztályzatai miatt. Sólyom László megítélése 6 ponttal javult az elmúlt három hónapban.

Szili Katalinhoz hasonló mértékű visszaesést könyvelhetett el Fodor Gábor - írták. Az SZDSZ korábbi elnökének megítélése szintén 5 pontot romlott (37 pont), míg Demszky Gábor népszerűsége kisebb mértékben, 2 ponttal csökkent (33 pont). Dávid Ibolya MDF-elnök indexe 41, Herényi Károlyé 38 ponton áll, Bokros Lajos pedig mindkettőjüknél népszerűbb 42 pontjával. Így a közvélemény-kutatók szerint a mandátumszerzés az európai parlamenti (EP)választáson nem segített sokat a pártnak.

Dávid Ibolyáéval azonos a népszerűsége a Jobbik EP-képviselőjének, Morvai Krisztinának (41 pont), s ma már a kérdezettek mintegy háromnegyede ismeri őt. Vona Gábor pártelnök ismertsége alacsonyabb, róla a választópolgárok 55 százaléka tudott véleményt mondani, átlagos megítélése is valamivel gyengébb az EP-listavezetőnél, 38 pont.

A kutatás szerint a hazai politikai élet két új szereplője – Morvai Krisztina és Vona Gábor – osztja meg legerősebben a közvéleményt, ami határozott elutasítást jelent a kormánypárti szavazók és a bizonytalanok körében, és jelentős támogatást az EP választás után megerősödő jobboldali radikálisok táborában.

Az első negyedévi pozíciókhoz képest nem változott számottevően az országosan ismert politikusok megítélése, mivel a politikai elit népszerűsége továbbra is rosszabb a közepesnél. Változás ugyanakkor, hogy júniusban a népszerűségi index hat politikusnál is meghaladta a közepes értéket; Kósa Lajos (63 pont), Sólyom László (58 pont), Orbán Viktor (56 pont), Schmitt Pál (54 pont), Pokorni Zoltán (51 pont) és Tarlós István (50 pont) értékelése érte el vagy haladta meg az 50 pontot.

A felmérést június 8-a és 17-e között végezték, ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Fidesz-MSZP: 71-17

A Fidesz utoljára a 2008 márciusi népszavazás során tudta olyan mértékben mozgósítani és növelni szavazótáborát, mint a mostani EP-kampány hajrájában. A Századvég és a Forsense legfrisebb felmérése szerint tovább nőtt a két nagy párt közötti támogatottsági különbség.

MTI Itthon

Századvég-Forsense: biztos kieső az SZDSZ, bekerülne a Jobbik

Biztos kieső helyen áll az SZDSZ, és biztosan bekerülne az Országgyűlésbe a Jobbik; az LMP támogatottsága közelít az MDF-éhez, a Fidesz és az MSZP közötti támogatottságbeli olló pedig az EP-választáson elért eredményekhez hasonlóan alakul - derült ki a Századvég és a Forsense közös közvélemény-kutatásából.

MTI Itthon

Nőtt a Fidesz előnye a Századvég-Forsense szerint

A Századvég-Forsense legfrissebb felmérése szerint sosem volt még ilyen rossz a lakosság közérzete, mint 2009 februárjában. A kutatás eredménye - amelyet kedden hoztak nyilvánosságra - jelentős Fidesz-előnyt mutat az MSZP-hez képest.

MTI Itthon

Századvég-Forsense: óriási Fidesz-MSZP-különbség

Gyurcsány Ferenc lemondása és Bajnai Gordon miniszterelnökké válása növelte a két nagy párt, a Fidesz és az MSZP közötti különbségeket, míg a Jobbik elérte a parlamentbe jutási küszöböt - derült ki a Századvég és a Forsense közvélemény-kutatásából, amelynek eredményéről kedden tájékoztatták az MTI-t.

Új választások lesznek Észak-Macedóniában

Új választások lesznek Észak-Macedóniában

Radar 360: Radikális iskola költözhet a fővárosba, visszatér a nyár

Radar 360: Radikális iskola költözhet a fővárosba, visszatér a nyár

Hadházy: "A pocakos tábornok újra és újra támadást vezényel"

Hadházy: "A pocakos tábornok újra és újra támadást vezényel"

Amerikai cégek tárgyalnak a feketelistára tett Huawei-jel

Amerikai cégek tárgyalnak a feketelistára tett Huawei-jel

Johnson kérte is a Brexit halasztását, meg nem is

Johnson kérte is a Brexit halasztását, meg nem is

Figyelmeztet az Apple: azonnal frissítse régebbi iPhone-ját és iPadjét

Figyelmeztet az Apple: azonnal frissítse régebbi iPhone-ját és iPadjét