szerző:
MTI

Megsértette Kollár Tibor személyiségi jogait a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Rendészeti Biztonsági Szolgálat a 2006. októberi fővárosi tüntetések során alkalmazott intézkedésével - mondta ki a Legfelsőbb Bíróság (LB) felülvizsgálati eljárásában szerdán.

Ez az első olyan, a 2006 őszén történekkel kapcsolatos kártérítési ügy, amelyet az LB érdemben elbírált - mondta Gaudi-Nagy Tamás, a felperes jogi képviselője az ítélethirdetés után az MTI érdeklődésére. Kollár Tibornak a Fővárosi Ítélőtábla tavaly novemberben jogerősen egymillió forint kártérítést ítélt meg, amiért 2006. október 23-án a tüntetésen a rendőrök az Alkotmány és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán fejbe ütötték tonfával, megbilincselték, előállították és két napig szabálysértési őrizetben tartották, ezzel pedig a rendőrség megsértette a férfi személyes szabadsághoz és emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogát. Az ítélőtábla a BRFK-t 700 ezer forint, a Rebisz jogutódját 300 ezer forint kártérítés megfizetésére kötelezte. A Rebisz jogutóda, a Készenléti Rendőrség az ítéletet tudomásul vette, a BRFK azonban felülvizsgálati kérelmet nyújtott be és kérte a kereset vele szembeni elutasítását.

A BRFK azzal érvelt: Kollár Tibor a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó, előzetesen be nem jelentett demonstráción vett részt, ahol a rendezvény elveszítette békés jellegét, és a rendőrség a jogszabályi kötelezettségének tett eleget, amikor feloszlatta a rendezvényt. A BRFK szerint a felperes jogsértő magatartást tanúsított, gyanúsítható volt a szabálysértés elkövetésével, ezért a rendőrségnek gyorsan kellett intézkednie. A BRFK hivatkozott arra is, hogy nincs szó kártérítést megalapozó nyilvánvaló és kirívó jogsértésről. A BRFK arra is hivatkozott, hogy ugyan a BRFK vezetője rendelte el az oszlatást, de a Rebisz állománya hajtotta végre, a végrehajtás jogellenességéért pedig nem vonható felelősségre.

A Legfelsőbb Bíróság szerdán kimondta: a BRFK felülvizsgálati kérelme nem volt alapos. Az LB szerint az elbírálás szempontjából meghatározó jelentősége volt annak, hogy a BRFK fellebbezésében nem támadta az elsőfokú bíróság ítéletének azt a részét, miszerint a BRFK azzal, hogy Kollár Tibort 2006. október 23-án megalapozatlanul előállította és szabálysértési őrizetben tartotta október 23. és 25. között, megsértette a felperes személyes szabadság védelméhez fűződő személyiségi jogait. Így tehát a felperes előállításával és őrizetben tartásával kapcsolatos jogsértés megállapítása a fellebbezési eljárásnak nem volt tárgya, az LB kötve volt ahhoz a bírósági megállapításhoz, hogy megalapozatlanul történt a felperes előállítása és szabálysértési őrizetben tartása, így pedig jár a kártérítés a felperesnek.

Gaudi-Nagy Tamás, Kollár Tibor jogi képviselője szerint az LB szerdai ítélete jelentős fordulót hozhat a 2006. őszi tömeges rendőri jogsértések miatti jóvátételi ügyekben. Az ítéletet értékelve kijelentette: az a korábbi bírói gyakorlatot megerősítve megállapította, hogy jár a kártérítés a fogva tartás, meghurcolás miatt, amikor megalapozatlan rendőri intézkedést foganatosítanak. Elmondta: Kollár Tibor ellen indult szabálysértési eljárás, de ezt jogerősen megszüntették, vagyis a rendőri intézkedés megalapozatlan volt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Milliós kártérítések a 2006-os rendőri erőszak áldozatainak

A magyar állam és a rendőrség együttesen mintegy 35 millió forint kártérítést vagy kártalanítást fizetett ki a jogtalanul bántalmazott vagy fogvatartott embereknek Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének nyilvánosságra kerülése óta - számolt be az Info Rádió a Heti Válasz számításaira hivatkozva.

MTI Itthon

Különös kegyetlenséggel: Révész Máriusz bántalmazása

A vádirat ismertetésével megkezdődött annak a két rendőrnek a pere a Fővárosi Bíróságon pénteken, akik ellen Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő 2006. október 23-án történt megverése miatt emeltek vádat.

Itthon

A 2006-os őszről vitatkoztak a Terror Házában

Embervadászat? Túlkapás? Jogállam? címmel rendezett kerekasztal-beszélgetést a Terror Háza csütörtök délután. A 2006 őszi, rendőrség-tüntetők meccsekkel kapcsolatban a kerekasztal résztvevői egymásra licitálva súlyosan elmarasztalták nemcsak a rendőrséget, hanem a politikai vezetést is.

Több száz klímavédelmi aktivistát állítottak elő Brüsszelben

Több száz klímavédelmi aktivistát állítottak elő Brüsszelben

Karácsony Gergely: Köszönöm, Budapest!

Karácsony Gergely: Köszönöm, Budapest!

Karácsony Gergely: Munkamániás vagyok, ráadásul mindig kell valami újat is csinálnom

Karácsony Gergely: Munkamániás vagyok, ráadásul mindig kell valami újat is csinálnom

Az Audi is megszólalt: először projektcéget vettek, nem földet

Az Audi is megszólalt: először projektcéget vettek, nem földet

Viharos kampány után Pikó András Józsefváros új polgármestere

Viharos kampány után Pikó András Józsefváros új polgármestere

Egymillióra perelte Tiborcz Karácsonyt

Egymillióra perelte Tiborcz Karácsonyt