szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idegenellenesség mértéke 2007 óta lényegében változatlan; leginkább az iskolázatlanok, a legkevésbé pedig a felsőfokú végzettséggel rendelkezők idegenellenesek - olvasható ki a Tárki Omnibusz kutatás júniusi eredményeiből, amelyet az MTI-hez is eljuttattak szerdán.

Júniusban a megkérdezettek 33 százaléka választotta azt az idegenellenesnek tekinthető állítást, mely szerint az országba menedékkérő ne tehesse be a lábát. A válaszadók 10 százaléka tekinthető idegenbarátnak, akik szerint minden menedékkérőt be kell fogadni. A többség (57 százalék) mérlegelné a menedék nyújtásának, illetve megtagadásának kérdését - írták a közvélemény-kutatás összegzésében.

Mint kiemelték, az idegenellenesség mértéke 2007 óta lényegében változatlan. Mértékének kezdeti gyors növekedése (1992-1995) után előbb ingadozott (1996-1998, 1999-2001), majd 2002 óta kisebb ingadozások mellett 25-33 százalék között stabilizálódott.

A kutatók megkérdezték a mérlegelőket, hogy mely etnikumú menekülteket nem fogadnák be szívesen. Míg 2006-hoz képest 2007-re a mérlegelők körében minden potenciális bevándorló etnikai csoporttal szemben nőtt, addig 2007 óta csökken az elutasítás mértéke.

A Magyarországra érkező különböző etnikumú menekültek befogadását elutasítók aránya a mérlegelők körében 2009 júniusában: a pirézeket 63 százalék, a románokat 71 százalék, az oroszokat 72 százalék, a kínaiakat 75 százalék, az arabokat 80 százalék utasítaná el. (A piréz egy kitalált népcsoport, amellyel a Tárki kutatói a reflexszerűen jelentkező idegenellenesség mértékét vizsgálják 2006 óta.)

Ez évben az idegenellenesség mértéke az átlagosnál (33 százalék) sokkal magasabb az iskolázatlanok (48 százalék), a nyugdíjasok (39 százalék), a munkanélküliek (44 százalék) és a parlamenti választáson biztosan nem szavazók (40 százalék) körében. Az idegenbarátság az átlagosnál (10 százalék) inkább jellemzi a budapestieket (16 százalék), a felsőfokú végzettséggel rendelkezőket (22 százalék), a vállalkozókat (19 százalék) és a tanulókat (17 százalék) - derült ki a vizsgálatból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Ne csináljunk a nácikból Giordano Brunót!

A holokauszttagadó nézetek büntethetővé tétele csupán pótcselekvés, az efféle rapid válaszok helyett a politikának inkább hosszú távon illene gondolkodnia, a gondos felvilágosítás feltételeinek megteremtésére kellene helyeznie a hangsúlyt – figyelmeztetnek jogvédők. A holokauszt tagadása ettől függetlenül nem "vélemény", hanem az antiszemiták komfortérzetét szolgáló, csúnyán terjedő kitaláció.

MTI Világ

Amerikai elemzés: erősödő idegengyűlölet Európában, Magyarországon

A gazdasági válság társadalmi nyugtalanságot idéz elő Európa-szerte, aminek egyik megjelenési formája az idegengyűlölő jelenségek szaporodása és a kisebbségellenesség erősödése - írta napokban közzétett kétrészes tanulmányában a Stratfor amerikai stratégiai elemzőcsoport, amely említést tett a Magyar Gárdáról is.

Egy, a Földhöz hasonló bolygóra bukkantak a Naprendszer közelében

Egy, a Földhöz hasonló bolygóra bukkantak a Naprendszer közelében

Fellélegezhetnek az asztmások, megdőlt egy tévhit a koronavírusról

Fellélegezhetnek az asztmások, megdőlt egy tévhit a koronavírusról

Új Nemzeti Biztonsági Laboratórium épül 12 milliárd forintból

Új Nemzeti Biztonsági Laboratórium épül 12 milliárd forintból