szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jogerősen pénzbüntetésre enyhítette Kodela Lászlónak, a MEH korábbi helyettes államtitkárának adócsalás miatt első fokon kiszabott felfüggesztett börtönbüntetését a Fővárosi Ítélőtábla.ú

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős határozatával a Fővárosi Bíróság korábbi ítéletét a büntetést kiszabó részében megváltoztatta; a vádlottal, K. Lászlóval szemben 8,1 millió forint pénzbüntetést szabott ki, amit 540 napra, napi tételenként 15 ezer forinttal számítottak ki - írta Mohácsy Zsuzsanna, a Fővárosi Ítélőtábla elnökhelyettese közleményében. Hozzátette: a pénzbüntetést meg nem fizetése esetén napi tételenként 1-1 napi fogházbüntetésre kell átváltoztatni. A hivatali befolyással való üzérkedés vádja alól viszont jogerősen is felmentették a volt helyettes államtitkárt - mutatott rá.

Ez a vád korábban a Kulcsár Attila üzletember nevével fémjelzett K and H-brókerbotránnyal összefüggésben merült fel. Az ítélőtábla az 52 éves vádlott javára értékelte büntetlen előéletét, azt, hogy az adóhiányt a vádemelést követően az APEH által megállapított összegben (18 millió 320 ezer forint) megfizette, és azt, hogy az adócsalást több mint 5 éve követte el - tudatta a közlemény.

A Fővárosi Ítélőtábla elnökhelyettese felidézte, hogy a Fővárosi Bíróság 2008. június 20-án hozott ítéletével a vádlottat bűnösnek mondta ki adócsalás bűntettében, amiért 1 évi - végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett - börtönbüntetésre és 2,4 millió forint pénzmellékbüntetésre ítélte.

A vád szerint Kodela László - aki 2002 májusától egy éven át volt helyettes államtitkár - megígérte Kulcsár Attilának, elintézi, hogy a K and H Equities Rt. által 2002 márciusa után tett, pénzmosás gyanújára utaló bejelentések ügyében ne induljon rendőrségi eljárás. E vádpont alól a bíróság felmentette Kodela Lászlót.

Adócsalással azért vádolták a volt helyettes államtitkárt, mert nem szerepeltette adóbevallásában azt a 100 ezer eurót és 100 ezer dollárt, amit Kulcsár Attilától kapott - úgymond - árfolyam-vesztesége pótlásaként. A Fővárosi Bíróság az ítélet indoklásában kiemelte: a jogi diplomával rendelkező vádlott nem hihette, hogy a neki átadott euró- és dollárösszeg után a bank már fizetett adót.

 Kodela László - aki jelenleg a Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. elnök-vezérizgatója rámutatott: a másodfokon eljáró táblabíróság jelentősen enyhítette a Fővárosi Bíróság ítéletét, amikor jogerős döntésével pénzbüntetést szabott ki. Mint írta, mivel "adójogszabályok értelmezéséről van szó", az ítélet írásba foglalását és kézhezvételét követően a Legfelsőbb Bírósághoz fordul a döntés felülvizsgálata érdekében, mivel - állítása szerint - nem követett el bűncselekményt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!