szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szúnyoginvázió miatt szenvednek a Rába-parti települések lakói az elmúlt hetekben lezúdult árvíz és az esőzések miatt.

A tömegesen támadó vérszívók a járványügyi szakemberek szerint közegészségügyi veszélyt jelentenek; a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke az önkormányzati miniszterhez fordult segítségért, hogy a vészkeretből (vis maior) kaphassanak támogatást a szúnyogirtás költségeinek fedezésére - közölte az MTI-vel Kovács Ferenc, a védelmi bizottság elnöke.

"Levélben fordultam hétfőn Varga Zoltán önkormányzati miniszterhez, beszéltem is vele, az árajánlat itt fekszik az asztalomon, megrendeljük az irtást és bízunk abban, hogy a tárcától is pozitív válasz érkezik majd" - mondta Kovács Ferenc, aki egyben a Vas Megyei Önkormányzat elnöke is.

A repülőgépes irtás 30 millió forintba kerülne, de jelenleg sem a védelmi bizottságnak, sem a településeknek nincs pénze az irtásra. Az ÁNTSZ szakemberei szerint akár komoly közegészségügyi és járványügyi veszélyei is lehetnek a szúnyoginváziónak, ezért indokolt lenne a vészkeretből fedezni az árvizek következményének tekinthető jelenség költségeit.

A szúnyogoktól ellepett Rába-parti településeken a vérszívók miatt nem lehet ablakot nyitni, a szabadban tartózkodni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Öt tipp szúnyog és kullancs ellen

A globális felmelegedés a kullancsok és szúnyogok egyre nagyobb mértékű elszaporodását eredményezi. Mivel irtani őket nem tudjuk megfelelő hatékonysággal, egyre nagyobb szerepet kap az egyéni védekezés. Nagy Katalin bőrgyógyász szerint nem a természet elől kell elbújnunk: a hatékony védekezés módjait kell megismernünk és megfelelően alkalmaznunk.

MTI Itthon

Szúnyogok lárvája került az ivóvízbe Fegyverneken

Idegen anyagot talált egy fogyasztó az ivóvízben Fegyverneken, az elvégzett laborteszt kiderítette, hogy szúnyoglárvák kerültek bele, amelyek a biológus szerint az egészségre nem ártalmasak - írta keddi számában az Új Néplap.

MTI Itthon

Több szúnyogra számítanak a szakemberek a Balatonnál

Leghamarabb jövő hét végétől rendelhetnek el szúnyogirtást a Balatonnál, ahol az idei üdülési szezonban az előző éveknél több szúnyogra lehet számítani - közölte Sáringer-Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői csoport vezetője az MTI-vel szerdán.

hvg.hu Tech

Kétszeresen is világelső genetikus szúnyogirtó

Kétszeresen is világelső az a kutatás, amiről a BMC Biotechnology szaklap számolt be: a Dél-Kaliforniai és a Cambridge Egyetem biológusai nemcsak időben, hanem térben is lekövették egy muslica egyes génjeinek mozgását, különlegesen módosított kamerával.

Helyi érték

Ijesztő méretű szúnyoginvázió a Duna mellett

Három éve volt példa a szúnyogok ilyen tömegben való hirtelen megjelenésére. A helyzet a Duna mellett fekvő településeken a legrosszabb: Mohácson időnként szinte lehetetlen a szabadban tartózkodni – írja mai számában a Új Dunántúli Napló.

hvg.hu Plázs

Kullancs- és szúnyogveszély: soha nem látott egyedek

A globális felmelegedés nemcsak elősegíti a különböző vérszívók szaporodását, de egyes példányaik ma már olyan helyeken és kontinenseken is előfordulnak, ahol ez korábban elképzelhetetlen volt. A kullancsok és a szúnyogok is súlyos betegségek okozói lehetnek, ezért alaposan fel kell készülnünk, hogy megvédhessük magunkat.

Benkő Eszter Itthon

Vásárhelyi-terv: fellendülést hoz, vagy szúnyoginváziót?

A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése az elmúlt évtizedek legnagyobb árvízvédelmi és vidékfejlesztési programjaként hirdeti magát. Az első árapasztó tározót a napokban adták át, a következőt tavaszra ígérik. A Tisza-vidéki településeknek ígért, a térség életminőségének javítását célzó kompenzációs fejlesztések azonban elakadtak. Az érintett tárcák pedig a kerékpárutak építését előbbre sorolták, mint egyes települések szennyvízhálózatát vagy belterületi vízrendezését.