szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Heves megyei roma kisebbségi választáson elkövetett csalás gyanúja miatt nyomoz a rendőrség - adta hírül kedden a heol.hu megyei hírportál.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság népszavazás és népi kezdeményezés rendje megsértésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást. A rendőrség már több személyt kihallgatott az eljárás során. A weboldal szerint, a főkapitányság egy kereskedelmi televízió híradása alapján indított eljárást.
   
Szőcsi Lajos feldebrői roma kisebbségi képviselő a csatornának ugyanis úgy nyilatkozott, hogy az MCF - Roma Összefogás Párt az elmúlt évi megyei cigány kisebbségi önkormányzati választásokon 30 ezer forintot ígért az elektoroknak, ha a párt listájára adják a szavazatukat. Szőcsi egyébként, a híradás szerint maga is az MCF színeiben politizál.
   
Hódi Sándor, a Heves Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat MCF-es elnöke a heol-nak úgy nyilatkozott, hogy Szőcsi személyes sértettség miatt fordult a médiához, mert "kikerült" a megyei önkormányzatból. Benkár József, a Heves Megyei Választási Iroda vezetője elmondta: a kisebbségi választásokon elektorként csak a kisebbségi önkormányzatok tagjai szavazhatnak.
   
Az MTI adatai szerint 2008 novemberében a megye 58 településén 262 elektor (települési cigány kisebbségi önkormányzati képviselő) adta le szavazatát, amelyek közül 249 voks bizonyult érvényesnek. Az elektorok pártlistákra voksolhattak.
   
A végeredmény szerint két akkor baloldali kötődésű roma szervezet: az MCF és az Európai Unió Roma Ifjúságáért Egyesület (EURIE) nyerte az időközi megyei cigány kisebbségi önkormányzati választást. 
   
A legtöbb, vagyis 104 voksot a Kolompár Orbán által vezetett MCF kapta, míg a második helyen - 88 szavazattal - a Teleki László szocialista országgyűlési képviselő nevével fémjelzett Európai Unió Roma Ifjúságáért Egyesület végzett.
   
A Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség listájára 34 elektor szavazott, míg a Roma-Magyar Művészeti Oktatási Egyesület (RMMOE) 23 voksot szerzett. Benkár József a szavazatszámlálást követően bejelentette: mindezek alapján az MCF 4, az EURIE 3, a Lungo Drom 1, a RMMOE pedig ugyancsak egy mandátumot nyert a 9 tagú megyei testületben.
   
A voksolásra azt követően került sor, hogy tavaly júliusban a Heves Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat kimondta feloszlatását, majd az Országos Választási Bizottság november 16-ra kitűzte az időközi kisebbségi önkormányzati választást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Kiégett egy roma képviselő háza Tiszaroffon

Kiégett egy lakóház és a hozzá tartozó garázs szombatra virradóra a Szolnok megyei Tiszaroffon, személyi sérülés nem történt - közölte az MTI-vel Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője.

MTI Világ

"Miért nem roma minden cigány?"

Miért nem roma minden cigány? címmel a legjelentősebb magyar etnikai kisebbség helyzetével foglalkozott pénteki kommentárjában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

MTI Itthon

A roma vezetők örülnek, hogy feloszlatták a Magyar Gárdát

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke és a romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott is üdvözli a Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki döntését, amelyben jogerősen feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet.