szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Többek között vízosztással és az utak, utcák locsolásával próbálja enyhíteni a kánikula hatásait a főváros. Szegeden mobilkutakkal harcolna a hőség ellen, Miskolcon pedig kánikulaprogram van. Egyes vonatok lassabban közlekednek.

Demszky Gábor a védelmi bizottság ülése után sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szerda reggel 6 órától kétszer 12 órában, éjjel-nappal összesen 20 locsolóautóval mossa és hűti Budapest utcáit. Az akár 60-70 fokra is felhevülő aszfaltot permetezett vízzel hűtik - tette hozzá. A nappali órákban a lakótelepek, illetve a sűrűn lakott városrészek mellékutcáit, éjjel a fő- és tömegközlekedési úthálózatot locsolják.

Kiemelt figyelmet fordítanak arra is, hogy a hőségben is folyamatos legyen a lakossági hulladékgyűjtés és -szállítás. Az FKF Zrt. az előírásoknak megfelelően ásványvizet biztosít a munkatársainak. A Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Fővárosi Polgári Védelem munkatársai rendőri biztosítás mellett, szerdától  naponta 20 ezer félliteres flakonos vizet osztanak szét Budapest több fontos forgalmi csomópontján, így például a Moszkva téren, a Móricz Zsigmond körtéren és az Őrs vezér téren is - részletezte Demszky Gábor.

Nincs vízkorlátozás

A legforróbb nap a mai
© Stiller Ákos

Ezen felül a Fővárosi Vízművek Zrt. ismét üzemelteti mobil vízcsomagoló egységét a Deák téren, amelynél 8.00 órától este 18.00 óráig lehet zacskós vízhez jutni. A vízosztás várhatóan péntekig tart. A csomagolt vízen kívül poharas vizet is osztanak - mondta a főpolgármester.

A főpolgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy ilyen melegben fokozottan figyelni kell a háziállatok vízfogyasztására, ezért a Deák téren külön erre a célra kialakított kutyaitató is várja a szomjazó négylábúakat. Vízkorlátozásra nem kell számítani - hangsúlyozta.

Demszky Gábor beszélt arról is, hogy a fővárosi önkormányzathoz tartozó strandok reggel 8 órakor nyitnak, és igény szerint később zárnak, így akár sötétedésig is nyitva maradhatnak. A strandokra kedvezményesen lehet bejutni - tette hozzá. A főpolgármester szerint ha jövő héten is kánikula lesz, akkor ugyanezek a rendelkezések lépnek életbe.

A BKV minden légkondicionálóval felszerelt járatán az előírásoknak megfelelően használják ezt a berendezést, csütörtökön és pénteken négy forgalmasabb helyszínen - a Blaha Lujza téren, az Oktogonon, a Boráros téren és a Moszkva téren - vizet osztanak az utasoknak, a BKV-sofőröknek pedig megfelelő mennyiségű védőitalt biztosítanak - közölte szerdán a fővárosi közlekedési társaság az MTI-vel.

Mobil kutak Szegeden

A rekordokhoz közeli kánikula miatt mobil ivókutakat helyeznek el Szeged közterületein, valamint nappal és éjszaka is rendszeresen locsolják a város útjait. Szerdától tilos Szegeden a bölcsődékben, óvodákban, valamint gyermektáborokban a gyermekeknek olyan szabadtéri foglalkozásokat tartani, ahol a gyermekek közvetlen tűző napnak vannak kitéve. A foglalkozásokat szellős, árnyékos helyen kell megtartani.

A város harmincnyolc üzemelő ivókútja mellé további hat mobil kutat helyeznek ki a csongrádi megyeszékhely forgalmasabb közterületeire, a város belterületi útjait pedig a nappali és éjszakai órákban is nagy teljesítményű locsolóautókkal hűtik.

Kánikulaprogram Miskolcon

Kánikulaprogramot hirdetett a miskolci önkormányzat, a településen a lakosság védelme érdekében az önkormányzat és a Miskolc Holding Zrt. tagvállalatai számos intézkedéssel igyekeznek enyhíteni a forróság okozta kellemetlenségeket - mondta a Városháza szóvivője. Veres László közölte: a MIVÍZ Miskolci Vízmű Kft. ivóvíz osztásával kívánja megelőzni a hőség okozta egészségügyi problémák kialakulását. Egy lajtos kocsiból a sétálóutcán lévő üzletközpont előtt felállított sátorban osztják a vizet, és minden arra járó kérhet, ha megszomjazik.

Emellett a tartós hőség miatt locsolják az aszfaltot, három locsolóautó permetez vizet a város forgalmasabb részein, ezzel is enyhítve a forróságot. A belváros köztereinek locsolását két kisebb locsolóautó végzi, emellett a vizes seprőgép továbbra is járja a területet - tette hozzá.

Rosszullét a strandokon is

Bár komolyabb problémát még nem okozott a hőség, az elmúlt időszakban már strandokra is egyre több rosszulléthez hívtak vízimentőket a nagy meleg miatt - értesült a HavariaPress. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának tájékoztatása szerint az általuk őrzött strandokon eddig még nem okozott számottevő egészségügyi problémát a hőség, de egyre gyakrabban fordul elő, hogy rosszullétekhez hívják őket a strandok területére, elsősorban idős, beteg emberekhez. A vízimentők épp ezért felhívja fel a veszélynek fokozottan kitett idősek és kisgyerekes szülők figyelmét arra, hogy ezen a héten a szokásosnál is óvatosabban tartózkodjanak a napon. Azt javasolják, hogy aki csak teheti, a déli órákban húzódjon árnyékos helyre. A 30 fokot is meghaladó tartós meleg is fokozott terhelést jelent a szervezetre, s ezt főképp a kisgyerekek, idősek és a betegek nagyon nehezen tudják elviselni. A szakemberek álláspontja szerint az első igazi kánikulai napok is igazolják, hogy fokozottan kell figyelni, még a fürdőhelyeken, a vizek közelében is. A VMSZ vízimentői az utóbbi napokban már többször is segítettek strandokon rosszul lett idős embereknek, s bár e rosszullétek súlyossága nem igényelt komolyabb beavatkozást, a kánikulai napokban a vízimentők a vízben tartózkodók mellett fokozottan figyelik a standokon napozókat is.


Lassabb vonatok

Ideiglenes sebességkorlátozást vezetett be a MÁV Nyíregyháza és Nyírbátor között a hőség miatt - közölte a vasúti társaság. A szerelvények az érintett szakaszon 11 órától este 7 óráig 20 kilométeres sebességkorlátozást vezetett be, emiatt a járatok 10-20 percet késhetnek napközben.

Az év eddigi legforróbb napja a mai

Az év eddigi legmelegebb napja lesz a szerdai, a Békéscsaba-Debrecen vonalon kell a legnagyobb forróságra számítani. Az országban 32-36 fok körül alakul a hőmérséklet szerdán. A legmelegebb Kelet-Magyarországon, a Békéscsaba-Debrecen vonalon várható, ahol akár 36-37 fok is lehet. Budapesten 35 fok körül alakul a hőmérséklet. Az UV-B sugárzás továbbra is extrém erősségű, 8,1-es lesz - mondta a meteorológus.

A kánikulai meleg ellenére valószínűleg nem dőlnek majd meg az évszázados rekordok. A legmelegebbet eddig ezen a napon Túrkevén mérték, ott 38,1 fok volt 1931-ben. A budapesti napi rekordot 37,4 fokkal 1928-ban jegyezték fel - fűzte hozzá.

A hőséget némileg csökkenti majd a szerda délután nyugatról érkező hidegfront. Emiatt késő délutántól nyugaton helyenként már erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és ott elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. Hétvégén pedig már jelentősen enyhül a meleg - mondta a meteorológus.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!