szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Többek között vízosztással és az utak, utcák locsolásával próbálja enyhíteni a kánikula hatásait a főváros. Szegeden mobilkutakkal harcolna a hőség ellen, Miskolcon pedig kánikulaprogram van. Egyes vonatok lassabban közlekednek.

Demszky Gábor a védelmi bizottság ülése után sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szerda reggel 6 órától kétszer 12 órában, éjjel-nappal összesen 20 locsolóautóval mossa és hűti Budapest utcáit. Az akár 60-70 fokra is felhevülő aszfaltot permetezett vízzel hűtik - tette hozzá. A nappali órákban a lakótelepek, illetve a sűrűn lakott városrészek mellékutcáit, éjjel a fő- és tömegközlekedési úthálózatot locsolják.

Kiemelt figyelmet fordítanak arra is, hogy a hőségben is folyamatos legyen a lakossági hulladékgyűjtés és -szállítás. Az FKF Zrt. az előírásoknak megfelelően ásványvizet biztosít a munkatársainak. A Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Fővárosi Polgári Védelem munkatársai rendőri biztosítás mellett, szerdától  naponta 20 ezer félliteres flakonos vizet osztanak szét Budapest több fontos forgalmi csomópontján, így például a Moszkva téren, a Móricz Zsigmond körtéren és az Őrs vezér téren is - részletezte Demszky Gábor.

Nincs vízkorlátozás

A legforróbb nap a mai
© Stiller Ákos

Ezen felül a Fővárosi Vízművek Zrt. ismét üzemelteti mobil vízcsomagoló egységét a Deák téren, amelynél 8.00 órától este 18.00 óráig lehet zacskós vízhez jutni. A vízosztás várhatóan péntekig tart. A csomagolt vízen kívül poharas vizet is osztanak - mondta a főpolgármester.

A főpolgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy ilyen melegben fokozottan figyelni kell a háziállatok vízfogyasztására, ezért a Deák téren külön erre a célra kialakított kutyaitató is várja a szomjazó négylábúakat. Vízkorlátozásra nem kell számítani - hangsúlyozta.

Demszky Gábor beszélt arról is, hogy a fővárosi önkormányzathoz tartozó strandok reggel 8 órakor nyitnak, és igény szerint később zárnak, így akár sötétedésig is nyitva maradhatnak. A strandokra kedvezményesen lehet bejutni - tette hozzá. A főpolgármester szerint ha jövő héten is kánikula lesz, akkor ugyanezek a rendelkezések lépnek életbe.

A BKV minden légkondicionálóval felszerelt járatán az előírásoknak megfelelően használják ezt a berendezést, csütörtökön és pénteken négy forgalmasabb helyszínen - a Blaha Lujza téren, az Oktogonon, a Boráros téren és a Moszkva téren - vizet osztanak az utasoknak, a BKV-sofőröknek pedig megfelelő mennyiségű védőitalt biztosítanak - közölte szerdán a fővárosi közlekedési társaság az MTI-vel.

Mobil kutak Szegeden

A rekordokhoz közeli kánikula miatt mobil ivókutakat helyeznek el Szeged közterületein, valamint nappal és éjszaka is rendszeresen locsolják a város útjait. Szerdától tilos Szegeden a bölcsődékben, óvodákban, valamint gyermektáborokban a gyermekeknek olyan szabadtéri foglalkozásokat tartani, ahol a gyermekek közvetlen tűző napnak vannak kitéve. A foglalkozásokat szellős, árnyékos helyen kell megtartani.

A város harmincnyolc üzemelő ivókútja mellé további hat mobil kutat helyeznek ki a csongrádi megyeszékhely forgalmasabb közterületeire, a város belterületi útjait pedig a nappali és éjszakai órákban is nagy teljesítményű locsolóautókkal hűtik.

Kánikulaprogram Miskolcon

Kánikulaprogramot hirdetett a miskolci önkormányzat, a településen a lakosság védelme érdekében az önkormányzat és a Miskolc Holding Zrt. tagvállalatai számos intézkedéssel igyekeznek enyhíteni a forróság okozta kellemetlenségeket - mondta a Városháza szóvivője. Veres László közölte: a MIVÍZ Miskolci Vízmű Kft. ivóvíz osztásával kívánja megelőzni a hőség okozta egészségügyi problémák kialakulását. Egy lajtos kocsiból a sétálóutcán lévő üzletközpont előtt felállított sátorban osztják a vizet, és minden arra járó kérhet, ha megszomjazik.

Emellett a tartós hőség miatt locsolják az aszfaltot, három locsolóautó permetez vizet a város forgalmasabb részein, ezzel is enyhítve a forróságot. A belváros köztereinek locsolását két kisebb locsolóautó végzi, emellett a vizes seprőgép továbbra is járja a területet - tette hozzá.

Rosszullét a strandokon is

Bár komolyabb problémát még nem okozott a hőség, az elmúlt időszakban már strandokra is egyre több rosszulléthez hívtak vízimentőket a nagy meleg miatt - értesült a HavariaPress. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának tájékoztatása szerint az általuk őrzött strandokon eddig még nem okozott számottevő egészségügyi problémát a hőség, de egyre gyakrabban fordul elő, hogy rosszullétekhez hívják őket a strandok területére, elsősorban idős, beteg emberekhez. A vízimentők épp ezért felhívja fel a veszélynek fokozottan kitett idősek és kisgyerekes szülők figyelmét arra, hogy ezen a héten a szokásosnál is óvatosabban tartózkodjanak a napon. Azt javasolják, hogy aki csak teheti, a déli órákban húzódjon árnyékos helyre. A 30 fokot is meghaladó tartós meleg is fokozott terhelést jelent a szervezetre, s ezt főképp a kisgyerekek, idősek és a betegek nagyon nehezen tudják elviselni. A szakemberek álláspontja szerint az első igazi kánikulai napok is igazolják, hogy fokozottan kell figyelni, még a fürdőhelyeken, a vizek közelében is. A VMSZ vízimentői az utóbbi napokban már többször is segítettek strandokon rosszul lett idős embereknek, s bár e rosszullétek súlyossága nem igényelt komolyabb beavatkozást, a kánikulai napokban a vízimentők a vízben tartózkodók mellett fokozottan figyelik a standokon napozókat is.


Lassabb vonatok

Ideiglenes sebességkorlátozást vezetett be a MÁV Nyíregyháza és Nyírbátor között a hőség miatt - közölte a vasúti társaság. A szerelvények az érintett szakaszon 11 órától este 7 óráig 20 kilométeres sebességkorlátozást vezetett be, emiatt a járatok 10-20 percet késhetnek napközben.

Az év eddigi legforróbb napja a mai

Az év eddigi legmelegebb napja lesz a szerdai, a Békéscsaba-Debrecen vonalon kell a legnagyobb forróságra számítani. Az országban 32-36 fok körül alakul a hőmérséklet szerdán. A legmelegebb Kelet-Magyarországon, a Békéscsaba-Debrecen vonalon várható, ahol akár 36-37 fok is lehet. Budapesten 35 fok körül alakul a hőmérséklet. Az UV-B sugárzás továbbra is extrém erősségű, 8,1-es lesz - mondta a meteorológus.

A kánikulai meleg ellenére valószínűleg nem dőlnek majd meg az évszázados rekordok. A legmelegebbet eddig ezen a napon Túrkevén mérték, ott 38,1 fok volt 1931-ben. A budapesti napi rekordot 37,4 fokkal 1928-ban jegyezték fel - fűzte hozzá.

A hőséget némileg csökkenti majd a szerda délután nyugatról érkező hidegfront. Emiatt késő délutántól nyugaton helyenként már erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és ott elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. Hétvégén pedig már jelentősen enyhül a meleg - mondta a meteorológus.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Trump minden kapcsolatot megszakított a WHO-val

Trump minden kapcsolatot megszakított a WHO-val

Kiszolgáltatottnak érzi magát a negyvenes, ötvenes korosztály a munkaerőpiacon

Kiszolgáltatottnak érzi magát a negyvenes, ötvenes korosztály a munkaerőpiacon

Operatív Törzs: Megnyílt a határ a Bulgáriából érkező magyarok előtt is

Operatív Törzs: Megnyílt a határ a Bulgáriából érkező magyarok előtt is