szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az SZDSZ története belátható időn belül véget ér - mondta Pető Iván a Magyar Narancs csütörtöki számában megjelenő, az MTI-hez szerdán eljuttatott interjúban, hozzátéve, számára ez régóta világos.

A politikus a múlt héten pénteken készített interjúban úgy fogalmazott, nem tudta, hogy ez 2009-ben lesz, de arra számított, hogy közeleg a befejezés. Az SZDSZ választási szereplését elemezve a párt egykori elnöke közölte, hogy azok, akik korábban csak azért szavaztak az SZDSZ-re, mert más pártra jó szívvel nem tudták adni a voksukat, "most választhattak a Lehet Más a Politika (LMP), a Bokros Lajos vezette MDF vagy a cigánypárt közül".

Pető Iván az interjúban kitér arra is, hogy véleménye szerint a vasárnapi küldöttgyűlést "slamposan, alapszabálysértés gyanújával hívták össze", az ügyvezető elnök semmit nem tett, hogy konszolidált politikai vita előzze meg a személyi döntéseket, nincsenek olyan elnök- és ügyvivőjelöltek, akikről el lehetne hinni, hogy képesek bármire is az SZDSZ érdekében. Kijelenti azt is, hogy "az SZDSZ sértődöttjeinek és lúzereinek mindenről az jut az eszébe, hogy dögöljön meg a Kóka is, ha már Fodor nyilvános politikai öngyilkosságot követett el".

A politikus azt mondta, nem akarja az SZDSZ mindenkori vezetőinek - önmagát is beleértve - a hibáit vagy rossz helyzetfelismeréseit menteni, "de ahogy Fodor Gábor elnök lett, a választási csalás vádjára ráülve, ahogy elnökösködött, majd ahogy befejezte az elnöki pályafutását, az botrányos. Ez még Demszky elnöki ámokfutását is felülmúlja".

A vasárnapi tisztújító küldöttgyűlésen történtekre utólag, írásban úgy reagált, hogy ha lenne kedve tréfálkozni, azt mondaná: sikerült az érdektelennek ígérkező, mert valódi tét nélküli összejövetelt érdekessé, "sőt egzotikussá" tenni.

Pető Iván szerint ha nincs a Kóka Jánossal szembeni "lincshangulat", ha Retkes Attila az általa vezetendő pártról bocsánatkérés címén tudatlanságában nem ad elő - az egyik, a pártból kilépő szerint - Sarah Palin (az amerikai Republikánus Párt tavalyi alelnökjelöltje) magyar vetélytársaként "antiszemita toposzokat", ha Demszky Gábor nem akarja Dugovics Tituszként magával vinni már bekövetkezett politikai halálába Magyar Bálintot, akkor egy liberális párt lehetséges híveinek maradhattak volna illúzióik, hogy még lehet az SZDSZ-ből valami.

Közölte, egy releváns kérdés maradt számára a küldöttgyűlés után, az, hogy miért nem lép ki az SZDSZ-ből. "A válasz egyszerű: mert az az SZDSZ, amelynek egyik vezetője is voltam, nincs, abból tehát nem tudok kilépni. Ennek meg nem vagyok tagja. Amíg képviselő vagyok, csinálom azt, amit helyesnek vélek" - mondta Pető Iván.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Távol az emberektől: így szívódott fel vidékről az SZDSZ

Távol kerültek az emberek mindennapi problémáitól, s csökkent a társadalmi beágyazottságuk – többek között ezzel magyarázta népszerűségük megcsappanását több MSZP-s ifjútörök, s az SZDSZ új elnöke is a vidék magára hagyását rótta fel párttársainak. De volt valaha erős vidéken az SZDSZ? Na és mit jelent az a bizonyos társadalmi beágyazottság? Hogyan lehetne visszanyerni? Szabad demokrata helyi erőket kérdeztünk.

MTI Itthon

Keszthelyen az SZDSZ-esek többsége felfüggesztette tagságát

Felfüggesztette párttagságát az SZDSZ 15 tagú keszthelyi csoportjának kilenc tagja, ugyanis nem értenek egyet a pártvezetés politikájával, az elmúlt napokban folytatott "gyűlöletháborút" pedig vállalhatatlannak tartják - tájékoztatta Hajduk Árpádné elnök szerdán az MTI-t.

hvg.hu Itthon

SZDSZ: ismeretlen politikusok felületes programbeszéddel

Minek alapján választottak vasárnap elnököt az SZDSZ-es küldöttek? Lemond-e, vagy lemondatható-e Kóka János? Hány vállalhatatlan ügyben vettek részt a szabaddemokraták? És miféle korrupciós ügyekre célzott az új pártelnök? Videónk az elnökválasztás helyszínéről.

hvg.hu Itthon

Nemzetiesebb SZDSZ-t szeretne az új pártelnök

A nemzetpolitika megerősítését és morális megújulást szeretne pártja élén elérni a Szabad Demokraták Szövetségének új elnöke – derült ki Retkes Attila vasárnap délutáni budapesti sajtótájékoztatóján. Retkes úgy véli, hogy legitim küldöttgyűlésen választották elnökké.

MTI Itthon

Kétfejű SZDSZ, folytatódó belharcok

Az elnökválasztás sem oldotta meg az SZDSZ problémáit, a belharcok tovább folytatódnak a kétfejűvé vált pártban, és továbbra sem lehet tudni, hogy kihez szólnak a szabad demokraták - mondta Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője és Gyulai Attila, a Political Capital szakértője vasárnap az MTI-nek.

hvg.hu Itthon

Pető: "Retkes hülyeségeket beszél"

Demszky Gábor bukott ember, Retkes Attila hülyeségeket beszél, Fodor Gábor „politikai lufi” – így jellemezte párttársait Pető Iván, az SZDSZ egykori elnöke, a párt parlamenti frakciójának tagja. Igaz, Retkesék sem hallgatják el nem túl hízelgő véleményüket a frakció tagjairól. A mára teljesen megosztott párt a szétesés előtt áll.

Itthon

SZDSZ: megválasztották az új ügyvivőket

Az SZDSZ új elnöke mellett a vasárnapi rendkívüli küldöttgyűlésen megválasztották a párt ügyvivői testületének 12 tagját is. Retkes Attila korábban megnevezett jelöltjei közül csak egy nem került be a testületbe; az ügyvivők egyike sem parlamenti képviselő.

Itthon

Aki nem szeret adót fizetni, a vagyonadóra szavaz

Gulyás József ritka hosszú filippikát eresztett meg a vagyonadó tervezetével szemben, Pető Iván pedig megszavazza azt, mivel nem szeret adót fizetni. Az SZDSZ megosztott - jelenti parlamenti tudósítónk.

Itthon

„Az ítéleteket egységesen semmisnek kell tekinteni"

1989 januárjában bejelentették, hogy az 1945-1962 közötti koncepciós pereket felül kell vizsgálni. A HVG húsz éve az akkor még a széles közvélemény számára ismeretlen Pető Iván történészt kérdezte arról, hogy miként zajlottak ezek a lejárató eljárások és hogyan kellene nekifogni a rehabilitálásnak. Felidézzük az interjút.