szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felfüggesztette párttagságát az SZDSZ 15 tagú keszthelyi csoportjának kilenc tagja, ugyanis nem értenek egyet a pártvezetés politikájával, az elmúlt napokban folytatott "gyűlöletháborút" pedig vállalhatatlannak tartják - tájékoztatta Hajduk Árpádné elnök szerdán az MTI-t.

A keszthelyi szervezet tagjai erről szerdán írásban tájékoztatták Retkes Attila pártelnököt. Mint közölték, a legutóbbi küldöttgyűlésen történtek, majd Retkes Attila megnyilatkozásai egyértelművé tették, hogy a csoport nem tud közösséget vállalni a Szabad Demokraták Szövetségével. Hajduk Árpádné elmondta: a 20 éves tagságukat nem kívánják megszüntetni, csak azt szeretnék elérni, hogy "konszolidálódjon a párt", legyen elfogadható a hangnem és a stílus. 

Kovács Kálmán, az SZDSZ megyei elnöke szerint több esélyt kellene adni az új vezetésnek és nagyobb toleranciával kellene a változásokat kezelni. Az elmúlt évek megújulási kísérletei után - ami mindig toldozgatás és foldozgatás lett - nyilvánvaló vált, hogy csak az erőteljes, érdemi változás jelenthet megújulást. Úgy fogalmazott: "A változásnak azok a mondatai, hibái, amelyeket talán nem kellene elkövetni az első napokban, sokkal kisebb kárt okoznak, mintha a pártvezetők, ügyvezetők - ugyanúgy, mint elődeik - beleszorulnának a párton belüli, egymásnak is homlokegyenest ellentmondó álláspontcsoportok elvárásai közé."

Kovács Kálmán elmondta; a keszthelyi csoport döntése a Zala megyei tagság egytizedét érinti, de ez nem befolyásolja a párt további működését. A felfüggesztés nem jelenti azt, hogy távozni akarnak a politikából, inkább csak kivárnak - jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy bízik abban, hogy a tagok visszatérnek, ha azt látják, hogy az új politika eredményes lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Pető: "Retkes hülyeségeket beszél"

Demszky Gábor bukott ember, Retkes Attila hülyeségeket beszél, Fodor Gábor „politikai lufi” – így jellemezte párttársait Pető Iván, az SZDSZ egykori elnöke, a párt parlamenti frakciójának tagja. Igaz, Retkesék sem hallgatják el nem túl hízelgő véleményüket a frakció tagjairól. A mára teljesen megosztott párt a szétesés előtt áll.

Itthon

SZDSZ: megválasztották az új ügyvivőket

Az SZDSZ új elnöke mellett a vasárnapi rendkívüli küldöttgyűlésen megválasztották a párt ügyvivői testületének 12 tagját is. Retkes Attila korábban megnevezett jelöltjei közül csak egy nem került be a testületbe; az ügyvivők egyike sem parlamenti képviselő.

hvg.hu Itthon

Nemzetiesebb SZDSZ-t szeretne az új pártelnök

A nemzetpolitika megerősítését és morális megújulást szeretne pártja élén elérni a Szabad Demokraták Szövetségének új elnöke – derült ki Retkes Attila vasárnap délutáni budapesti sajtótájékoztatóján. Retkes úgy véli, hogy legitim küldöttgyűlésen választották elnökké.

hvg.hu Itthon

SZDSZ: ismeretlen politikusok felületes programbeszéddel

Minek alapján választottak vasárnap elnököt az SZDSZ-es küldöttek? Lemond-e, vagy lemondatható-e Kóka János? Hány vállalhatatlan ügyben vettek részt a szabaddemokraták? És miféle korrupciós ügyekre célzott az új pártelnök? Videónk az elnökválasztás helyszínéről.

hvg.hu Itthon

Ki lehet-e túrni Kókát az SZDSZ-ből?

Ha nem sikerülne eltávolítani Kóka Jánost az SZDSZ frakcióvezetői posztjáról, akkor Retkes Attila a párton belül alakított különféle kabinetekkel ellensúlyozná a frakció befolyását. Jóllehet a vasárnap megválasztott pártelnök nyílt, egyenes beszédet hirdetett meg, még nem hajlandó elárulni, kikre gondolt, amikor azt mondta: egyéni gazdasági érdekek alapján van a párt "álkoalícióban".

hvg.hu Itthon

Már nem tagja az SZDSZ-nek Ungár Klára sem

Bár már több mint fél éve nem volt aktív az SZDSZ-ben Ungár Klára, egy hónapja formálisan is kilépett a pártból - tudta meg a hvg.hu. Egy másik alapító, Konrád György is távozott az SZDSZ-ből, akinek bejelentését követően hétfőn este további tucatnyi szabaddemokrata jelezte közös levélben kilépését.

MTI Itthon

Kétfejű SZDSZ, folytatódó belharcok

Az elnökválasztás sem oldotta meg az SZDSZ problémáit, a belharcok tovább folytatódnak a kétfejűvé vált pártban, és továbbra sem lehet tudni, hogy kihez szólnak a szabad demokraták - mondta Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője és Gyulai Attila, a Political Capital szakértője vasárnap az MTI-nek.

hvg.hu Itthon

Távol az emberektől: így szívódott fel vidékről az SZDSZ

Távol kerültek az emberek mindennapi problémáitól, s csökkent a társadalmi beágyazottságuk – többek között ezzel magyarázta népszerűségük megcsappanását több MSZP-s ifjútörök, s az SZDSZ új elnöke is a vidék magára hagyását rótta fel párttársainak. De volt valaha erős vidéken az SZDSZ? Na és mit jelent az a bizonyos társadalmi beágyazottság? Hogyan lehetne visszanyerni? Szabad demokrata helyi erőket kérdeztünk.

Vélemény

Liberális kudarctörténet a múlt fényében

200+1 szabad, demokrata politikus szakít, cirkuszol, kivonul, vádaskodik és bőszen heréli a döglött lovat. Nagyjából így lehetne szabadon alkalmazni a párt választási jelmondatát az utóbbi napokra. Most a liberálisoknál játszódik le, ami számos, parlamentből kiesett (illetve oda bekerülni, netán visszajutni nem tudó) kispártot lökött belpolitikai sírba.