szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kilencmilliárd forint áll rendelkezésre arra, hogy 2013-ig bűnmegelőzési programokat valósítsanak meg az országban. Kezdetként három, a bűnügyi szempontból legfertőzöttebb régióban próbálják ki a terveket – jelentették be csütörtökön az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban (IRM).

A bűnmegelőzési, reintegrációs és áldozatvédelmi programról a tárca büntetőpolitikai főosztályának vezetője, Sömjéni László számolt be. Hangsúlyozta, hogy az állam nem engedheti meg, hogy csak azzal foglalkozzon, hogy büntetőjogi szabályokat alkot, büntetőbíróságokat, nyomozóhatóságokat tart fenn, a büntetések végrehajtására szervezeteket hoz létre, szükség van a bűnmegelőzésre és a bekövetkezett károk enyhítésére is. Eddig azonban – a források szűkössége miatt – csak olyan programokat támogatott az állam, amelyek időben és téren korlátozottak voltak.

Most viszont a támogatás révén kilencmilliárd forint van arra, hogy a bűnmegelőzési programokat bővítsék. Hétmilliárd forintot pályázaton osztanak szét, a pénz másik részét intézményfejlesztésre fordítják.

Sömjéni emlékeztetett arra: a bűncselekmények egyharmadát visszaesők követik el, és a statisztika szerint, ha valaki bűnelkövetővé vált, nagyobb eséllyel követett el később újabb bűntetteket. A program középpontjában ezért a visszaesővé válás megelőzése és az áldozatsegítés, valamint az elítéltek társadalomba való visszailleszkedésének elősegítése áll. Az észak-magyarországi, az észak-alföldi és a dél-alföldi régióban induló, 2011-ig tartó programban az IRM együttműködik a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával és az Igazságügyi Hivatallal.

A főosztályvezető közölte: azért ebben a három régióban indul a program, mert itt az országos átlagot meghaladó a bűnözés nagysága és a „bűnkibocsátás”, azaz az itt élők közül egyesek több bűncselekményt követnek el, akár az ország más részein is. A program révén azt szeretnék elérni, hogy csökkenjen a bűncselekmények száma, és ha ez sikerrel jár, akkor a projektet 2013-ig kiterjesztik az egész országra.

Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának stratégiai és koordinációs helyettese elmondta: a fogvatartottak 50 százaléka visszaeső vagy többszörösen visszaeső, céljuk, hogy 2012-re ezt az arányt 5 százalékkal csökkentsék. A vezérőrnagy közölte: a program során törekednek arra, hogy a részt vevő fogvatartottak a meglévő képességeikhez illeszkedő piacképes szaktudást szerezzenek. Minden ilyen program ugyanis elősegíti a fogvatartott visszailleszkedését, ami össztársadalmi érdek.
 
A program – amelyben 50 szakképzés indul 700 elítélt bevonásával – célcsoportja az általános iskolai végzettséggel nem rendelkezőkből, a nyolc osztályt elvégzettekből és a szakmunkásokból áll össze, ez a három csoport adja a fogvatartottak háromnegyedét. Az érintett három régió mind a 12 büntetés-végrehajtási intézete részt vesz a 250 millió forint költségvetésű programban.

A sajtótájékoztatón részt vett az Igazságügyi Hivatal vezetője, Hatvani Erzsébet, aki elmondta: a hivatal részben a pártfogói felügyelői szolgálat fejlesztésével, részben az áldozatsegítéssel veszi ki a részét a munkából. A pártfogói felügyelői szolgálat fejlesztése keretében javítják a közérdekű munka büntetés alkalmazásának lehetőségeit és lehetővé teszik az úgynevezett „csoportos letöltést”. Emellett önismereti, munkaerő-piaci, konfliktuskezelési tréningeket szerveznek a pártfogoltaknak és még intenzívebbé teszik az „utógondozást”, különös tekintettel arra, hogy a tapasztalatok szerint a szabadulás után fél évvel a legkritikusabb a helyzet a visszaesés vonatkozásában.

Az áldozatsegítés hatékonyabbá tétele érdekében 24 órás, ingyenesen hívható diszpécserszolgálatot alakítanak ki – jelenleg ugyanis munkaidő után és hétvégén nincs telefonos szolgálat –, fejlesztik az áldozatokat felkereső és azokat segítő önkéntesek rendszerét, pszichológusokat vonnak be a programba és kialakítják az úgynevezett krízis-mobil áldozatsegítés rendszerét, hogy a diszpécserszolgálat a rendőrség jelzése alapján a bűncselekmény helyszínére is küldhessen áldozatsegítőt és pszichológust.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!