szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Érzékelhető, hogy nőtt a BKV járatain az atrocitások száma, de meg kell vizsgálni, hogy a BKV a jelenlegi jogi környezetben üzemeltethet-e térfigyelő kamerákat - mondta Jóri András adatvédelmi biztos.

Az ombudsmant annak kapcsán kereste meg az MTI, hogy a BKV közölte: az alkalmazottai elleni egyre szaporodó támadások megelőzése érdekében fel kell gyorsítani a fedélzeti kamerák felszerelését a járművekre, a cég "nem nézheti tétlenül munkatársai bántalmazását".

Jóri András emlékeztetett arra, hogy elődje, Péterfalvi Attila legutóbbi állásfoglalása szerint a kamerák használatára nincs lehetőség. Mint mondta, most azt vizsgálják gyorsított eljárásban, hogy változott-e a rendszer kialakítása és az beilleszthető-e a mostani jogszabályi környezetbe. Tájékoztatása szerint a vizsgálat a nyáron befejeződhet.

Hozzátette, hogy bár a közlekedési társaság ismerte a volt adatvédelmi biztos állásfoglalását, mégis elkezdte a kamerák telepítését, ami "barátságtalan lépés volt". Kiemelte: az esetek számának növekedése csökkenti az emberek biztonságérzetét, s az adatvédelem nem akadályozhat legitim bűnmegelőző intézkedéseket. Alaposan meg kell azonban vizsgálni, hogy "más útra terelhető-e a bűnmegelőzés", mert ha egyszer engedélyezték a térfigyelő kamerákat, akkor már "nincs visszaút".

Ha a vizsgálat megállapítja, hogy nincs lehetőség a kamerák használatára, akkor "el lehet (...) gondolkodni azon, hogy a jogi környezet jó-e így" - közölte Jóri András. Hangsúlyozta, hogy adatvédelmi biztosként a jelenlegi jogi előírásokat kell érvényesítenie, ám ha a vizsgálat eredményeként felmerül a törvénymódosítás igénye, akkor a módosításban közre fog működni.

Balogh Zsolt, a BKV általános és műszaki vezérigazgató-helyettese az ombudsman által elmondottakra reagálva az MTI-nek azt mondta: a személy- és vagyonbiztonság gyakorlati megteremtésére van szükség a jelenlegi körülmények között, nem a személyiségi jogok elméleti védelmére. "Nem sokat tud kezdeni a személyiségi jogok elméleti védelmével az, akit valós jogsérelem ér járművünkön" - tette hozzá.

Közlése szerint eddig a BKV megtett minden tőle elvárható lépést a társadalmi összefogás előmozdítása érdekében, ám a járművezetőik, ellenőreik és más munkatársaik elleni támadások száma nem csökkent, sőt inkább nőtt az utóbbi időben, ezért azonnali lépéseket kellett tenniük.

Úgy vélekedett: a kamerák felszerelésével nagyobb lesz a biztonság, hiszen egy megfigyelt területen kisebb az esély a bűnelkövetésre, ugyanakkor megteremtik a lehetőségét annak is, hogy a rendőrség hatékonyan felderítse a mindezek ellenére előforduló bűneseteket.

Balogh Zsolt hangsúlyozta: a biztonság megteremtésének alternatív lehetőségei közül pénzügyi szempontból a járművek bekamerázása messze a legkedvezőbb, és jogi szempontból is megvalósítható úgy, hogy ne járjon a személyiségi jogok indokoltnál nagyobb korlátozásával.

Mint hozzátette, az utasok figyelmét minden esetben felhívják arra, hogy a területen kamera működik, annak felvételeit pedig csak indokolt esetben és csak a hatóságok számára teszik megismerhetővé egy feljelentés nyomán elrendelt nyomozás során.

A felvételeket 72 órán belül automatikusan letörlik a berendezések. Amennyiben bűncselekmény esetén a felvételeket felhasználná a nyomozó szervezet, akkor a felhasználás folyamatát és módját - előre rögzített és szabályozott módon - a rendőrség felügyelné.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Bántalmaztak egy buszsofőrt Budapesten

Súlyos sérüléseket szenvedett egy buszsofőr, akit két, vélhetően ittas férfi egy vita során kilökött a busz ajtaján, majd segítségnyújtás nélkül elmenekültek a helyszínről.

Itthon

Részeg utas bántalmazott egy buszsofőrt

Bántalmazott egy buszsofőrt egy ittas utas tegnap este Szegeden, mivel állítása szerint hiába jelezte leszállási szándékát, a vezető nem állt meg az egyik megállóban - közölte a rendőrség. A kiérkező járőrök előállították a 49 éves szegedi férfit, aki ellen büntetőeljárás indult.

MTI Itthon

Megtámadtak egy buszsofőrt

Megtámadtak egy buszsofőrt a főváros XVI. kerületében, az Állás utcában szombaton kora reggel; a rendőrség két huszonéves fiatalt állított elő - közölte a BRFK sajtóügyeletese. A 31-es autóbusz vezetője szemsérülést szenvedett, kórházban ápolják; a BKV videokamerákkal tenné biztonságosabbá a járműveket.