szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nincsen a szeptember elsejétől hatályba lépő terézvárosi rendelethez hasonló szabályozás - mely szerint nem tarthatnak nyitva éjjel 22.00 és reggel 6.00 óra között a szórakozóhelyek - a belvárosi kerületekben, tudta meg az érintett önkormányzatoktól pénteken az MTI.

Kékesi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője, a VI. kerület tanácsnoka, a rendelet előterjesztője elmondta, hogy a szabályozás egyedül a szállodákra és a benzinkutakra nem érvényes, minden más üzlet, vendéglátó-ipari egység és szórakozóhely csak 22.00 óráig tarthat nyitva, illetve a megfelelő engedélyek beszerzése után a nyitvatartási idő bizonyos mértékig meghosszabbítható. Ezzel kapcsolatban közölte, hogy az üzletek a lakók legalább kétharmadának hozzájárulásával akár reggel 6.00 óráig is nyitva tarthatnak, de szeszes italt - az előzőleg megalkotott szeszrendelet értelmében - nem forgalmazhatnak ez idő alatt. A vendéglők és a szórakozóhelyek pedig, a hozzájárulás megszerzése után, maximum éjjel 1.00 óráig lehetnek nyitva. A rendelet szilveszter éjjelén nincsen érvényben. Ha az utóbbi egy évben nem érkezett panasz a nyitvatartási idő meghosszabbításáért folyamodó üzlet ellen, akkor elég csak a lakók 50 százalékának hozzájárulása - tette hozzá.
 
Mint Kékesi Tibor megjegyezte: mintegy 100 olyan vendéglő és szórakozóhely lehet a kerületben, amely ellen sok a panasz. Az indítványt a terézvárosi képviselő-testület szinte egyhangúlag fogadta el, mindössze egy ellenszavazat volt. Kékesi Tibor szerint a rendeletre azért volt szükség, mert "olyan mennyiségű és olyan típusú konfliktusok adódtak, amelyek rendre a lakók rovására dőltek el, tehát nekik kellett elviselni a különböző zaj- és környezetszennyező hatásokat, igazi jogorvoslatot nem nyertek". 
  
Gergely József, a VII. kerület szocialista alpolgármestere elmondta, hogy nincsen ilyen intézkedés érvényben az Erzsébetvárosban, viszont a szeszrendelet náluk is működik. 
 
Puka Zsófia, az V. kerület sajtóreferense közölte, hogy még hasonló szabályozás sincsen a belvárosban, s nem is terveznek ilyet bevezetni. A IX. kerületi önkormányzat arról tájékoztatta az MTI-t, hogy náluk sincs ilyen rendelet, viszont a teraszok - ugyanúgy, mint a VI. kerületben és a VII. kerületben - csak éjfélig lehetnek nyitva. Az önkormányzat honlapján az olvasható, hogy 2010. január 1-jétől a közterület-használati hozzájárulás meghatározott időre - vendéglátó teraszok esetében - egy hónapra adható ki, azután meg kell újítani. A VIII. kerületben későbbre ígértek tájékoztatást.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!