szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szombati viharban több tucatnyi embert és hajót mentettek ki a Balatonból a vízirendőrök és vízimentők, a kárfelmérés jelenleg is tart.

Horváth László, a Balatoni Vizirendészeti Rendőrkapitányság vezetője arról számolt be az MTI-nek vasárnap, hogy a vízirendőrök 12 esetben 30 embert mentettek ki a vízből a szombati viharban. A szokatlan irányú és erejű déli szél először fürdőzőket sodort bajba, akik fürdőeszközeikbe kapaszkodva már nem tudtak saját erejükből partra jutni. Később tudásukat túlértékelő szörfösök, és néhány csónakos horgász kimentése jelentett feladatot a  vízirendőröknek.

Szombat délután a tó különböző térségeiben 85-105 kilométer/órás erősségű szelet mértek. A vihar miatt letiltott vízi-rendezvények, vitorlás-versenyek közül többet vasárnap tartanak meg. A vihar stégeket borított fel, elszabadult több vitorlás és csónak, aminek következtében károk is keletkeztek. Ezek felmérése jelenleg is zajlik - mondta a rendőrkapitány.

Fürdőzők törülközőiket lobogtatják a szélben a fonyódi strandon, miután a vízi mentők és a vízi rendészek több mint 20 hajóval terelték ki a Balatonból a fürdőzőket, horgászokat és hajókat.
© MTI


Tar Mihány, a Vízmentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője arról számolt be, hogy a vízimentők folyamatosan járőröző hat hajója több tucatnyi bajba jutottat mentett ki a Balatonból a szombati viharban. A vízirendőrökkel együtt már a vihar előtt igyekeztek kitessékelni mindenkit a vízből, amit többnyire fegyelmezetten vettek tudomásul a fürdőzők, szörfösök, és a horgászok. Sikerült megfelelően kiüríteni a tavat, mire veszélyessé vált ez erős szél, de így is akadt segítségre szoruló.

Gondot okozott, hogy a szél erősödése több szörföst visszacsábított a vízre, akik közül néhányan aztán mentésre szorultak. A felborult vagy elsüllyedt hajók, csónakok többsége kikötött vagy lehorgonyzott, üres állapotban szenvedett viharkárt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Vihar: éjfélig ezer helyre vonultak ki a tűzoltók

A tűzoltók az előzetes adatok szerint 946 helyszínre vonultak ki a vihar miatt szombaton éjfélig, és a bejelentések alapján még 400-450-nel is emelkedhet a számuk vasárnap. A hajnali üzemkezdetre a vonatok ismét menetrend szerint indulnak.

MTI/hvg.hu Itthon

ELMŰ: folyik a vihar miatti hibák elhárítása

A szombaton az ország középső részén átsöpört tornádó számos helyen fákat döntött a villamos távvezetékekre és oszlopokra. A vezetékek szakadásának kijavítása, a kidöntött oszlopok pótlása jelenleg is folyamatban van - áll a Budapesti Elektromos Művek közleményében.