szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megrongált egy Duna-parti szoborcsoportot a szombati vihar Budapesten - közölte a rendőrség az MTI-vel vasárnap este.

A XIII. kerületben, a Duna-parton álló több alakos szobor egyik tagja oly mértékben megrongálódott a viharban, hogy balesetveszélyessé vált - közölte Kalyó László, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese, hozzátéve, hogy a helyszínt egy biztonsági cég őrzi.

A Mártír emlékmű Makrisz Agamemnon görög származású magyar szobrászművész alkotása, amelyet 1986-ban állítottak fel azokra az ellenállókra, katonaszökevényekre és üldözöttekre emlékezve, akiket 1944-45 telén a Duna-parton meggyilkoltak. A kompozíció eredeti változatát a művész 1959-ben készítette és 1964-ben helyezték el Mauthausenben, az egykori koncentrációs tábor áldozatainak emlékére. A budapesti szobor az eredeti mű feles méretű másolata.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!