szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bíróságon támadja meg a Komárom-Esztergom megyei önkormányzat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. döntését, mellyel az önkormányzat ajánlatát figyelmen kívül hagyva adott át húszéves haszonbérletre több száz hektárnyi Bábolna környéki termőföldet az IKR Zrt.-nek – közölte Völner Pál (Fidesz), a megyei közgyűlés elnöke.

„Az eljárás során vagy a vagyonkezelő nem vette figyelembe a törvényes előírásokat, vagy az IKR tévesztette meg a vagyonkezelőt, ezért azt kérjük a bíróságtól, hogy mondja ki a szerződés semmisségét” – tette hozzá Völner Pál. Rámutatott arra, hogy a megye ajánlotta a legmagasabb bérleti díjat a 800 hektárnál nagyobb földért, azonban a vagyonkezelő a második helyezett IKR-t juttatta előnyhöz, mint „helyben lakó” vállalkozást, amikor ez a jogcím a megyei önkormányzatot is megilleti.

Az MNV figyelmen kívül hagyta azt is, hogy csak olyan vállalkozás szerezhet előjogot a haszonbérletre, melynél a bevétel fele mezőgazdasági tevékenységből származik. Az IKR 2007-ben 93 milliárd forintos árbevételének legnagyobb része nem gazdálkodásból, hanem kereskedelemből származik, ezért jogosulatlanul jutott előnyhöz – mutatott rá Völner Pál. A közgyűlés elnöke reméli, hogy a semmisnek nyilvánított jogügylet után a föld tehermentesen visszakerül az államhoz és később helyi, családi gazdálkodók kaphatják meg, nem pedig magántulajdonú nagybirtokok alapjául szolgál.

Mint ismert, Komárom-Esztergom megye önkormányzata összesen 273 millió forintért 287 hektár földet vásárolt meg a volt Bábolna Zrt. területeiből, melyből 250 hektárt helyi agrárvállalkozóknak adtak bérbe. A közgyűlés álláspontja szerint az intézkedésre a mezőgazdaságban élők védelmében volt szükség, ugyanis a privatizáció jelenlegi formája, a nagy táblák kialakítása nem az itt élő gazdálkodóknak, hanem a nagybirtok létrejöttének kedvez. A közgyűlési elnök elmondta, hogy a Bábolna környéki földek egy része a Bábolnai Ménesbirtok kezelésébe kerül, ami megfelel a megye elképzeléseinek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!