szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem lesz pontonhíd a Dunán, miután a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésén számos érvet sorakoztattak fel a korábban Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes által felvetett ideiglenes átkelő ellen - tudta meg az MTI a városháza sajtóirodájától.

A sajtóiroda az MTI kérdésére azt közölte, hogy a kabinet ülésén túl már nem várható egyéb döntés a pontonhídról, így azt nem építik meg a Margit híd pótlására. Korábban Nyáry Krisztián, a fővárosi önkormányzat kommunikációs igazgatója azt közölte, hogy a kabinetben elhangzott: a pontonhíd nem jelentene valódi megoldást a Margit híd kiváltására, mert például az ideiglenes híd áteresztő képessége rendkívül kicsi (óránként 100-200 autó hajthatna át rajta), míg a Margit hidat naponta átlagosan 50-60 ezer autó használja. További problémát jelentene, hogy a pontonhídra való fel- és lehajtást az alsó rakpartokról oldották volna meg, ahol így "gyakorlatilag leállna a forgalom" és folyamatos dugók alakulnának ki.

A közleményben azt is problémásnak nevezik, hogy a sűrű nemzetközi hajóforgalmat - a szabályok értelmében - nem lehet korlátozni, s emiatt a pontonhíd rendszeres nyitása és zárása tovább csökkentené a híd áteresztő képességét. A közleményben Nyáry Krisztián emlékeztet arra, hogy a közlekedési szakemberek - együttműködve a Honvédelmi Minisztérium (HM) és számos hatóság illetékeseivel - több lehetőséget is megvizsgáltak a Margit híd kiváltására. A pontonhíd a HM tájékoztatása szerint 7 milliárd forintos telepítési és működési költséget igényelne, emellett hasonló nagyságrendű egyéb járulékos  karbantartási költség merülne fel.

A Margit hidat augusztus 21-én zárják majd le az autósforgalom elől, és várhatóan egy éven át nem lehet majd autóval áthaladni a dunai átkelőn. A híd lezárásának idején nem áll le a villamosforgalom és gyalogosan, valamint biciklivel is át lehet jutni rajta. A Margit híd mindkét hídfőjének környezetében teljesen új forgalmi rend lép majd életbe a felújítás alatt és új jelzőlámpás csomópont is épül a Frankel Leó út és a Török utca kereszteződésében - olvasható a közleményben.

A Honvédelmi Minisztérium korábban azt közölte, hogy naponta legalább 20 millió forintba kerülne egy pontonhíd a Dunán. A tárca ezzel Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes azon kezdeményezésére reagált, hogy a Margit híd felújítása alatt egy alkalmi átkelővel lehetne segíteni a főváros közlekedésén. A tárca közleménye szerint a 20 millió forintos összeg még nem tartalmazza az eszközök karbantartásának és évszaki felkészítésének költségeit.

A minisztérium szerint azt a szempontot is figyelembe kell venni, hogy egy ilyen jellegű híd üzemeltetéséhez állandó, kiképzett személyzetre van szükség - amellyel kizárólag a Magyar Honvédség rendelkezik -, ami azt jelenti, hogy a váltásokkal együtt napi minimum 480 emberre van szükség a híd működtetéséhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Margit híd: Tarlósnak tetszik Hagyó pontonhídas ötlete

Tarlós István szerint működőképes gondolat a Margit híd felújításának idejére létesítendő ideiglenes pontonhíd. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője csütörtökön azt mondta: csak a költségek pontos ismeretében lehet ez ügyben véglegesen állást foglalni.

MTI Itthon

Pontonhíd venné át a Margit híd kieső forgalmát

Ideiglenes pontonhíd létrehozásának a lehetőségét, a város határán ideiglenes P+R parkolók kialakítását, valamint újabb buszsávok esetleges kijelölését is vizsgálják annak érdekében, hogy a Margit híd felújításának egy éve alatt minél kevesebb kellemetlenséget kelljen elviselniük a budapestieknek - közölte Hagyó Miklós szerdán.