szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A népesség 17545-tel fogyott az év első öt hónapjában, ami 1169-cel több az egy évvel korábbinál; a természetes fogyás mértéke a 2008. január–májusi 3,9 ezrelékről 4,2 ezrelékre emelkedett - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-hez eljuttatott gyorstájékoztatójában.

A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 11 ezerrel csökkent. Eszerint a népesség lélekszáma az időszak végén 10 millió 20 ezer volt. Az előzetes adatok szerint januártól májusig 38964 gyermek született, ez 1,9 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A halálozások száma 56509 volt, ami 0,7 százalékos emelkedést jelent 2008. január–májushoz képest - írták.

2009 első öt hónapjában kevesebb gyermek született és több lakos hunyt el, mint az előző év azonos időszakában. Négy hónapban csökkent, egy hónapban, márciusban viszont kismértékben emelkedett a születésszám.

A KSH közölte: összességében 760-nal (1,9 százalékkal) kevesebb gyermek jött világra, mint 2008 azonos időszakában. A halálozások száma 2009 első negyedévében meghaladta az egy évvel korábbit, áprilisban és májusban viszont kevesebb halálozást regisztráltak, mint a múlt év azonos hónapjaiban. Összességében 409-cel (0,7 százalékkal) több lakos hunyt el, mint a 2008. január–májusi időszakban.

Mint írták, a házasságkötések száma három hónapban alacsony szinten stagnált, márciusban és májusban viszont visszaesett az egy évvel korábbihoz képest. 2009. január–májusban 12293 házasságot kötöttek, 547-tel (4,3 százalékkal) kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.

A statisztikai hivatal rámutatott: ezer lakosra 9,4 élveszületés és 13,6 halálozás jutott. Az előbbi 0,1 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi 0,1 ezrelékponttal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A házasságkötési arányszám 3,0 ezrelékes értéke 0,1 ezrelékponttal maradt el az előző évitől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A magyar népesség állapota: pozitív folyamatok várhatók

A magyar népesség állapota az adatgyűjtés tükrében címmel rendezett konferenciát a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtára az országos könyvtári napok keretében, és ezen a tanácskozáson pozitív folyamatok lehetősége is felmerült.