szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A rendőrség határozott intézkedésekkel fogja biztosítani, hogy a melegek, ahogyan az alkotmányos kereteken belül bárki más, háborítatlanul fejezhessék ki véleményüket, közösséghez való tartozásukat – közölte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter hétfőn Budapesten, miután melegszervezetek képviselőivel találkozott, akikkel egyeztetett az idei melegfelvonulásról is.

„Tavaly megtapasztaltuk, hogy Magyarországon jó néhányan megpróbálták kétségbe vonni emberek, közösségek jogát az egyenlőséghez, méltósághoz, szexuális orientációjuk kifejezéséhez” – fejtette ki sajtótájékoztatón a tárcavezető, aki szerint ez elfogadhatatlan: Magyarországon az emberi méltósághoz ugyanis mindenkinek egyenlő joga van, és ezt az államnak kötelessége megvédeni.

Mint mondta, bízik abban, hogy az emberek nagy többsége tiszteletben tartja ezt a jogát a többieknek, és méltósággal hagyja ünnepelni azokat, akik adott esetben meleg voltuk miatt akarnak így tenni. Draskovics Tibor kérdésre közölte: ha valaki törvényt sért, teljesen mindegy, hogy felvonuló vagy néző, tettéért felelnie kell.

Arra a kérdésre, hogy ha szeméremsértés történik, közbeavatkozik-e a rendőrség, a miniszter úgy válaszolt: természetesen. „A rendőrség nem azért biztosítja adott esetben a melegek felvonulását, mert jobban szereti a melegeket, mint valaki mást, hanem azért, mert Magyarországon mindenkinek joga van az alkotmány keretei között kifejeznie politikai véleményét, valamilyen szervezethez, magatartáshoz, közösséghez való tartozását” –hangsúlyozta.

A tájékoztatón Steigler Sándor, a Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke azt mondta, örülnek, hogy a kormányzat részéről is támogatják fesztiváljukat és felvonulásukat. Hozzátette, a Meleg Méltóság Menetét szeptember 5-én fogják megtartani. Kiemelte, az alapítvány törekszik arra, hogy a felvonulás alatt semmilyen, mások érzékenységét sértő mozzanat ne történhessen.

A tavalyi melegfelvonulást július 5-én tartották a fővárosban. A parádén szélsőséges tüntetők támadtak a résztvevőkre és az őket biztosító rendőrökre. Az arcukat általában csuklyával, maszkkal takaró ellentüntetők Molotov-koktélokat, petárdákat, felszedett utcaköveket, üvegeket, tojásokat dobáltak. A legdurvább támadások a Hősök terén és a Liszt Ferenc térnél történtek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!