szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke hétfőn továbbította a négy parlamenti párt által aláírt, a szlovák államnyelvtörvény módosítását kérő nyilatkozatot Pavol Paskának, a szlovák parlament elnökének – jelentette be az Országgyűlés Sajtóirodája. Robert Fico, szlovák miniszterelnök elutasította a négy magyar parlamenti párt közös nyilatkozatát.

A házelnök azzal a kéréssel továbbította a nyilatkozatot, hogy annak tartalmát Pavol Paska ismertesse meg a szlovák parlamenttel, annak valamennyi képviselőjével.

A szlovák nyelvtörvény módosítására vonatkozó nyilatkozatot Mandur László, az Országgyűlés alelnöke jelenlétében, Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese, Németh Zsolt, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke, Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője valamint Semjén Zsolt, a KDNP elnöke írta alá hétfőn.

A nyilatkozat szerint a törvény ahelyett, hogy a nyelvek használói közötti egyenlőséget erősítené, a kisebbségi nyelvet használókat többletkötelezettségekkel terheli és szankciókkal fenyegeti. „A nyelvhasználatot nem csupán a gyakorlati szempontok által megkívánt mértékben, hanem ideológiai alapon, a mindennapi élet megannyi területén, elsősorban a nyilvános és hivatalos érintkezések számos vonatkozásában, szükségtelenül korlátozza. Ezzel aránytalanul és indokolatlanul beleavatkozik az emberek magánéletébe, és korlátozza a Szlovákiában élő magyarok és más kisebbségek jogait” – olvasható a kommünikében.

Emiatt az aláírók a jogszabályban foglalt diszkriminatív rendelkezéseket visszavonását kérik a szlovák parlamenti pártoktól, valamint azt, hogy kezdeményezzenek tárgyalásokat a nemzeti és etnikai kisebbségek képviselőinek bevonásával, egy, a kisebbségek számára is elfogadható, illetve az európai értékekkel összhangban álló nyelvhasználati szabályozás kialakításáról.

A szeptember 1-jén életbe lépő törvény a többi között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, akár 5 ezer eurós pénzbüntetést kaphat.

Robert Fico hétfőn határozottan elutasította a négy magyar parlamenti pártnak a szlovák államnyelvtörvény visszavonását kérő aznapi közös nyilatkozatát. „A szlovák koalíció és a kormány nem enged semmiféle külföldi nyomásnak és zsarolásnak, s az államnyelvtörvény kérdésében nem hátrál meg” – szögezte le a szlovák miniszterelnök rendkívüli sajtóértekezleten Pozsonyban.

Fico szerint a nyelvtörvény módosítása nem csorbítja, hanem hét esetben kiszélesíti a szlovákiai kisebbségi nyelvhasználatot. Kijelentette: a nyilatkozattal a magyar politikusok mindent határt túlléptek. Megfogalmazása szerint tarthatatlan az a helyzet, hogy Szlovákia déli részein az ott élő szlovákok a hivatalokban nem tudják megértetni magukat az államnyelven. A nyelvtörvényt „szent szlovák ügynek” minősítette Fico.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A praxisközösség sikertörténet is lehet, de az ördög az ismeretlen részletekben van

A praxisközösség sikertörténet is lehet, de az ördög az ismeretlen részletekben van

Módosította nőnapi üzenetét a BRFK

Módosította nőnapi üzenetét a BRFK

Helikopterbalesetben meghalt a repülőgépgyártó Dassault egyik örököse

Helikopterbalesetben meghalt a repülőgépgyártó Dassault egyik örököse