szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szúnyoginvázió megfékezésére az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz fordul anyagi támogatásért a Dunakanyar Pilisi Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulása, mert kimerülőben van az önkormányzatok szúnyogirtásra fordítható kerete - közölte Török Balázs, a társulás irodavezetője hétfőn.

A nyárba elhúzódó idei dunai árhullám következtében több a szúnyog, mint más években, ezért a szokásos 4-5 helyett több gyérítési akcióra van szükség - közölte Török Balázs. Mint elmondta, a kistérség 13 önkormányzata eddig három irtást finanszírozott, ami hozzávetően 15 millió forintba került. Ezen összeg 40 százalékát a Magyar Turizmus Rt. fedezi, a többi pénzt az önkormányzatok adják össze. Mostanra azonban a kassza kiürült, s kérdéses, lesz-e forrás a július végén esedékes újabb akcióra.

Török szerint a Dunakanyarban a sok szúnyogcsípés, főként kisgyermekeknél egyre gyakrabban okoz allergiás tüneteket és az idegenforgalom is megszenvedi káros hatásait. Főként Szentendre, Leányfalu és a négy szentendrei szigeti település - Kisoroszi, Tahitótfalu, Pócsmegyer, Szigetmonostor - van kitéve a szúnyograjok szűnni nem akaró támadásának. Az újabb szúnyoggenerációk kéthetes időközönként rajzanak ki, így a nyár hátralévő részében még legalább két kémiai irtás indokolt, amihez a főfelügyelet katasztrófaalapjából 5-6 millió forintra számítanak az érintett önkormányzatok - mondta Török Balázs. Hangsúlyozta, hogy a múlt héten végzett gyérítés sikeres volt, a Dunakanyar nyári szabadtéri kulturális rendezvényeinek közönségét - átmenetileg - kevésbé zavarják az apró vérszívók.

Sáringer Tamás, a gyérítés szakmai koordinálását vezénylő Pannonia Központ Kft. gázmestere az MTI megkeresésére elmondta, hogy a Dunakanyar meghatározott pontjaira időnként kiülő szúnyogszámláló önkéntesek karjára óránként átlag 300-400 szúnyog száll rá, több mint kétszerese a más években szokásos mennyiségnek. Persze a számláló még a csípés megkezdése előtt gyorsan egy kis üvegcsébe fogja be a kellemetlenkedő rovart, amely mintául szolgál különféle vizsgálatokhoz, például új irtószerek kikísérletezéséhez - húzta alá.

Jó tudni, hogy a Dunakanyarban - és az ország más tájain - több mint 40 szúnyogfaj lelhető fel, de közülük a gyötrő, a mocsári és a dalos a leggyakoribb. A hímek csak zümmögnek, a nőstény csípi meg az embert. A vérben lévő többletenergiára a szaporodáshoz van szüksége, egyébként növényi nedvekkel táplálkozik - mondta Sáringer Tamás

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Öt tipp szúnyog és kullancs ellen

A globális felmelegedés a kullancsok és szúnyogok egyre nagyobb mértékű elszaporodását eredményezi. Mivel irtani őket nem tudjuk megfelelő hatékonysággal, egyre nagyobb szerepet kap az egyéni védekezés. Nagy Katalin bőrgyógyász szerint nem a természet elől kell elbújnunk: a hatékony védekezés módjait kell megismernünk és megfelelően alkalmaznunk.

MTI Itthon

Több szúnyogra számítanak a szakemberek a Balatonnál

Leghamarabb jövő hét végétől rendelhetnek el szúnyogirtást a Balatonnál, ahol az idei üdülési szezonban az előző éveknél több szúnyogra lehet számítani - közölte Sáringer-Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői csoport vezetője az MTI-vel szerdán.

Helyi érték

Ijesztő méretű szúnyoginvázió a Duna mellett

Három éve volt példa a szúnyogok ilyen tömegben való hirtelen megjelenésére. A helyzet a Duna mellett fekvő településeken a legrosszabb: Mohácson időnként szinte lehetetlen a szabadban tartózkodni – írja mai számában a Új Dunántúli Napló.