szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szociális kártyát vezetnek be Monokon szeptembertől. A polgármester ezzel szeretné megakadályozni, hogy a segélyeket rossz célokra – uzsorakamatok visszafizetésre, alkoholra és szerencsejátékokra - fordítsák a rászorulók.

Monok már szeptembertől bevezeti a segélyek elköltését szabályozni hivatott szociális kártyát – tudta meg a hvg.hu a település polgármesterétől, Szepessy Zsolttól. A szociális kártya lényege, hogy az önkormányzat a segély összegét a jelenlegi gyakorlattól eltérően nem a jogosult személy bankkártyájára utalja rá, hanem az arcképpel, aláírással ellátott szociális kártyára. Ezzel a kártyával a segélyezett csak engedélyezett dolgokat tud fedezni (például élelmiszert, ruhát, tanszert, tisztító- és tisztálkodószert, gyógyszert, tüzelőt, távfűtést, vizet, gázt, villanyt, lakbért, lakáshitel-törlesztést). „A legtöbb boltban minden termék vonalkódos. Ha például a vevő kenyeret, kiflit és konyakot akar fizetni a szociális kártyával, akkor a fizetésnél a gép ki fogja dobni, hogy az alkohol nincs benne az engedélyezett listába, így a kártyával azt nem lehet kifizetni” – magyarázta Szepessy, hogyan működik majd a gyakorlatban ez a kártyás rendszer.

A polgármester azt szeretné, ha a szociális kártyák elfogadóhelyei helybeli kis-és középvállalkozások lennének, mert így a segélyből származó pénzforgalom is helyben csapódna le. „A multikat ebből ki szeretnénk zárni, azok amúgy is versenyelőnyben vannak a kisvállalkozásokkal szemben” – fogalmazott Szepessy. Szerinte mindez azt eredményezné, hogy középtávon akár fejleszteni is tudnának a kisvállalkozások és a munkahelyek is megmaradnának. „Tavaly 1100 milliárd forint ment el segélyre, amelynek az 50 százaléka a szürke-fekete gazdaságban tűnt el. A szociális kártyával kiküszöbölhető lenne, hogy a pénz nagy része így eltűnjön” – véli Monok első embere.

Mint mondja, nem igaz, hogy a szociális kártya bevezetése drága. „Magyarországon van működő rendszer, majdnem minden boltban vannak már terminálok és internet is minden kis településen van. Egy terminál 120-130 ezer forintba kerül, ráadásul erre az állam adhatna támogatást adójóváírás formájában. Az országban több banki elszámoló rendszer működik, ezekre rá lehet telepíteni a kártyát” – mondta.

A szociális kártyákat arcképpel és a tulajdonos aláírásával látnák el. „Az elfogadóhelyeknek lenne a kötelessége ellenőrizni, hogy a kártyát valóban a tulajdonos használja. Természetesen kellene olyan törvényi szabályozás is, amely révén a kártyával visszaélés súlyos bűncselekménynek lenne minősítve. Ha a kártyával minden visszaélést nem is lehet kiszűrni, de nagyságrendileg lehetne csökkenteni ezeket a visszaéléseket. Képzeljük csak el, milyen nevetséges lenne az a szerencsétlenektől most havonta több százezer forintot beszedő uzsorás, ha 50 kiló liszttel, 80 liter olajjal meg 30 kiló szalámival kellene házalnia” – fogalmazott a polgármester, hozzátéve: a boltoknak sem lenne érdekük a visszaélést támogatni, mert azokat örökre kizárnák a rendszerből.

Szepessy abban bízik, ötletét a kormány és a törvényhozók is felkarolják majd. A monoki polgármester hétfőn nyílt levelet írt Bajnai Gordon kormányfőnek és a képviselőknek, melyben a kártya előnyeit ismerteti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!