szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az SZDSZ megújult vezetése a válságkezelő intézkedéseket továbbra is támogatja, de a kormány ezen túlmutató intézkedéseit nem - áll Retkes Attila pártelnök a kormányfő parlamenti pártoknak együttműködést ajánló levelére adott válaszában.

"Egyetértünk abban, hogy a válságnak és így a válságkezelés időszakának még nincs vége. Ebben a munkában a jövőben is számíthat a Szabad Demokraták Szövetségére. Ezen túlmutató döntések támogatását azonban az SZDSZ előző vezetése sem vállalta, és a megújult pártvezetéstől pedig még kevésbé számíthat erre" - fogalmazott Retkes Attila az MTI-hez vasárnap eljuttatott levélben.

Retkes Attila emlékeztet arra, hogy a Bajnai-kormány deklaráltan rövid távú válságkezelésre vállalkozott, és ennek első eredményei makroszinten valóban jelentkeztek már. "Meggyőződésem, hogy a pénzügyi egyensúly helyreállításában és a nemzetközi befektetői bizalom visszaszerzésében fontos és elkerülhetetlen lépések történtek az elmúlt hónapokban. Az SZDSZ éppen azért támogatta az Ön programját, mert Magyarország gazdasága a szakadék szélére került, és ebben a helyzetben kríziskezelésre, nem pedig egy politikai kampánnyal terhelt fél éves bizonytalanságra volt szükség" - fogalmazott a pártelnök.

Retkes Attila szerint a miniszterelnök leveléből azonban kitűnik, hogy hosszú távú gazdasági szerkezetváltásban, fundamentális reformokban gondolkodik a kormányfő. A liberális politikus úgy látja, hogy ez nem a Bajnai-kormány felelőssége, és az SZDSZ nem is ehhez adta a támogatását. Az SZDSZ elnöke úgy fogalmazott: a kormány valódi üzenete, valódi politikája a költségvetésben fogalmazódik meg. Ennek teljes és alapos megismerése után tud nyilatkozni arról, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége, hogy támogatja-e a későbbiekben is a kormány intézkedéseit.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője vasárnap ugyancsak levélben válaszolt a miniszterelnöknek. Egyebek mellett azt írta, hogy készen állnak olyan intézkedések támogatására, amelyek arra irányulnak, hogy az állam is részt vegyen a válság miatti "fogyókúrából", amely orvosolja a munkahely-megtartó programok hibáit, kiemelten kezeli a kis- és középvállalkozások pénzhez jutását.

Bajnai Gordon kormányfő pénteken levelet juttatott el a parlamenti pártok frakcióvezetőinek, valamint Dávid Ibolyának, az MDF elnökének. A miniszterelnök levelében együttműködést ajánlott valamennyi parlamenti pártnak, egyúttal arra kérte vezetőiket, hogy felelős hozzáállásukkal segítsék az ország megerősítését, a versenyképesség javítását és a tartós növekedés megalapozását szolgáló intézkedéseket.

A Fidesz szombaton a levélre úgy reagált: mielőbbi új választásokat vár a kormányfőtől és a kormánypárttól, míg az MSZP azt hangsúlyozta: válságban egy országnak össze kell tartania, a politika résztvevőinek együtt kell működnie annak leküzdésében.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Itthon

Bajnaiék 50 napos győzelmi jelentése

A kormány 50 nap alatt 17 törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, 27 kormányrendeletet és 32 kormányhatározatot fogadott el. A kormányszóvivő ezek közül a nyugdíjtörvény, az adótörvények, a családtámogatási rendszer és a munkaügyi törvények módosítását emelte ki összegzésében.

Vélemény

"A magyar adórendszer csalásra ösztönöz"

A magyar adórendszer gyengéje, hogy az adózók jövedelme áttekinthetetlen, az egész rendszer csalásra ösztönöz – véli Papp József, a Corvinus Egyetem Vállalkozásfejlesztési Intézete Stratégia és Projektvezetés tanszékének docense. Szerinte be kellene vezetni az alacsony jövedelemadót és a szigorú, minden háztartás összes vagyonának bevallásán alapuló vagyonadót.

MTI Itthon

Retkes találkozott Kókával

Négyszemközt tárgyalt Retkes Attila, az SZDSZ új elnöke Kóka Jánossal, a párt parlamenti frakcióvezetőjével csütörtökön - értesült az MTI több szabad demokrata forrásból.

hvg.hu Itthon

SZDSZ: ismeretlen politikusok felületes programbeszéddel

Minek alapján választottak vasárnap elnököt az SZDSZ-es küldöttek? Lemond-e, vagy lemondatható-e Kóka János? Hány vállalhatatlan ügyben vettek részt a szabaddemokraták? És miféle korrupciós ügyekre célzott az új pártelnök? Videónk az elnökválasztás helyszínéről.

hvg.hu Itthon

Pető: "Retkes hülyeségeket beszél"

Demszky Gábor bukott ember, Retkes Attila hülyeségeket beszél, Fodor Gábor „politikai lufi” – így jellemezte párttársait Pető Iván, az SZDSZ egykori elnöke, a párt parlamenti frakciójának tagja. Igaz, Retkesék sem hallgatják el nem túl hízelgő véleményüket a frakció tagjairól. A mára teljesen megosztott párt a szétesés előtt áll.

MTI Itthon

Tizenkét törvényt terjesztett be a kormány az első száz nap alatt

Tizenkét érdemi törvény nyújtott be és fogadtatott el az Országgyűléssel a Bajnai-kormány száz napos működése alatt; valamint megörökölt a Gyurcsány-kormánytól több törvénytervezetet: közöttük módosította az idei adótörvényeket, és a szociális tárgyú törvénymódosító csomagot. Az elfogadott jogszabályok közül csak ez utóbbit küldte vissza megfontolásra a palamentnek Sólyom László köztársasági elnök.

hvg.hu Itthon

Ki lehet-e túrni Kókát az SZDSZ-ből?

Ha nem sikerülne eltávolítani Kóka Jánost az SZDSZ frakcióvezetői posztjáról, akkor Retkes Attila a párton belül alakított különféle kabinetekkel ellensúlyozná a frakció befolyását. Jóllehet a vasárnap megválasztott pártelnök nyílt, egyenes beszédet hirdetett meg, még nem hajlandó elárulni, kikre gondolt, amikor azt mondta: egyéni gazdasági érdekek alapján van a párt "álkoalícióban".

MTI Itthon

Adósságrendezés, e-közbeszerzés a kormány munkatervében

A közbeszerzések elektronizálása, a magánszemélyek adósságrendezési eljárása, a pénzügyi rendszer felügyeletének hatékonyabbá tétele, egyebek mellett ezeket is tárgyalja a kormány a második félévben, a részletes munkaterv a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg.

hvg.hu Itthon

Távol az emberektől: így szívódott fel vidékről az SZDSZ

Távol kerültek az emberek mindennapi problémáitól, s csökkent a társadalmi beágyazottságuk – többek között ezzel magyarázta népszerűségük megcsappanását több MSZP-s ifjútörök, s az SZDSZ új elnöke is a vidék magára hagyását rótta fel párttársainak. De volt valaha erős vidéken az SZDSZ? Na és mit jelent az a bizonyos társadalmi beágyazottság? Hogyan lehetne visszanyerni? Szabad demokrata helyi erőket kérdeztünk.

MTI Itthon

Kóka: Retkest a kilépők véleményezték

Retkes Attila teljesítményével kapcsolatban az SZDSZ-ből kilépők, az elnök politikája és mondatai ellen tiltakozók százai világosan elmondták a véleményüket, ehhez neki nincs mit hozzátennie – mondta Kóka János hétfőn a parlamentben újságíróknak, akik arról faggatták, hogy távozik-e a frakcióvezetői posztról.

Vélemény

Retkes Attila: radikális fordulat az SZDSZ politikájában

Új nemzetpolitika, törődés a vidék gondjaival, a magyar kis- és közepes vállalatok multikkal szembeni versenyhátrányának felszámolása, korrupciót kizáró átláthatóság, szerénység - ezeknek az elveknek a mentén határozza meg a megújuló SZDSZ politikai krédóját Retkes Attila, a párt új elnöke. Őszre elkészítik az új programot, amely - reményei szerint - kellőképp vonzó lesz ahhoz, hogy a várhatóan tavasszal sorra kerülő választáson a szavazók bejuttassák a pártot a parlamentbe.

Nyár végére elkészül a spanyolnátha idején játszódó magyar horror

Nyár végére elkészül a spanyolnátha idején játszódó magyar horror

Indítványozták a kamu-fertőtlenítőszeres csalók előzetes letartóztatását

Indítványozták a kamu-fertőtlenítőszeres csalók előzetes letartóztatását

A finn kormány szerint a Kínából rendelt arcmaszkok nem elég jók a koronavírus ellen

A finn kormány szerint a Kínából rendelt arcmaszkok nem elég jók a koronavírus ellen